Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕ'Ι'ΝΙΡΛΑΚΙΑ *NTR*


Υλικά για 20 πεϊνιρλάκια:

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 πακετάκια ξηρή μαγιά
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. ρίγανη
1 κουτ. γλ. πάπρικα
1 κουτ. γλ. σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. γλ. πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, ώσπου να διαλυθεί καλά. Δεν πρέπει το νερό να είναι πολύ ζεστό, απλώς χλιαρό.

Στην ίδια λεκάνη, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας και στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά μας και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα με ένα σύρμα. Αφήνουμε το αλεύρι τελευταίο, το οποίο ρίχνουμε λίγο-λίγο, για να γίνει αφράτη η ζύμη μας, και παράλληλα ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.

Μετά από μία ώρα, παίρνουμε μικρές μπαλίτσες ζυμαριού και σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγουμε με το χέρι ή με έναν πλάστη, ώστε να πάρουν μακρόστενο σχήμα. Γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας, αφήνοντας κενά γύρω-γύρω, για να έχουμε το περιθώριο να κλείσουμε το ζυμάρι στα πλάγια και να δημιουργηθεί ένα στήριγμα για τα υλικά. Αφού επαναλάβουμε τη διαδικασία για όλες τις μπαλίτσες ζυμαριού, βάζουμε τα πεϊνιρλάκια σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η ζύμη.


ΜΗΛΟΠΙΤΑ *NTR*

ΜΗΛΟΠΙΤΑ  

Υλικά ζύμης
¾ πακέτου βούτυρο ή μαργαρίνη
6 κουταλιές νερό
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 2-3 φλυτζάνια)
Υλικά γέμισης
Λίγο βούτυρο
8-10 μήλα
½ κουταλιά γλυκού κανέλα
3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση

Δουλεύουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι με το βούτυρο και τη ζάχαρη με πηρούνι (όχι με τα χέρια). Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και εξακολουθούμε το ζύμωμα μέχρι να ξεκολάει το μείγμα από τα τοιχώματα. Ανοίγουμε κατόπιν πάνω σε λαδόχαρτο ένα χοντρό φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστό και το στρώνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα μήλα τα κόβουμε σε οκτώ φέτες το καθένα και τα καβουρδίζουμε σε ρηχή κατσαρόλα, με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Μόλις πάρουν μια δυνατή βράση, σβύνουμε τη φωτιά, τα πασπαλίζουμε με την κανέλα και τα αφήνουμε σκεπασμένα στην κατσαρόλα (δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ).

Στρώνουμε τα μήλα στο ταψί με τη ζύμη και γυρίζουμε ελαφρά προς τα πάνω τις άκρες της ζύμης. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για ¾ της ώρας. Στο τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε τα μήλα με λίγο ζάχαρη ακόμη και βάζουμε το ταψί 1-2 λεπτα στο γκριλ.



ΓΛΥΚΟ ΜΗΛΟ *NTR*


Υλικά

3 κιλά μήλα, 3 κιλά ζάχαρη, λίγο λεμόνι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση

Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη. Αν χρησιμοποιήσουμε τη χοντρή σκάλα το αποτέλεσμα θα είναι προς το γλυκό κουταλιού, αν χρησιμοποιήσουμε την ψιλότερη, τότε θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν τραγανή μαρμελάδα. Βάζουμε τα τριμμένα μήλα σε μια κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι μετρώντας και προσθέτοντας όσα φλιτζάνια μήλο τόσα και ζάχαρη. Ραντίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι και βράζουμε σιγά – σιγά. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε ψιλοκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Όταν δέσει (γίνεται πηκτό χωρίς πολύ ζουμί) σβήνουμε και βάζουμε στα βάζα. Χρησιμοποιείται σαν γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και σαν γέμιση για πάστα φλώρα ή κέικ.

**** η μαμα μου χρησιμοποιούσε  αντί για μοσχοκάρυδο, βανίλια και αρμπαρόριζα.

**** την ίδια συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και για κυδώνια ή αχλάδια.



 

ΦΙΡΙΚΙ ΜΗΛΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ *NTR*

ΥΛΙΚΑ :

30 φιρίκια μικρά, 1 κιλό ζάχαρη, Χυμό λεμόνι, Αρμπαρόριζα ή βανίλια
Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό και φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι, αρωματίζοντας με αρμπαρόριζα ή βανίλια.. Καθαρίζουμε τα φιρίκια και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους με μαχαίρι ή ειδικό εργαλείο. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό μας να βράσει σε σιγανή φωτιά. Ξαφρίζουμε με προσοχή και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Όταν βράσει αρκετά σβήνουμε τη φωτιά. Την επόμενη ημέρα ελέγχουμε την πυκνότητα του σιροπιού και αν χρειάζεται το δένουμε λίγο ακόμη σε σιγανή φωτιά. Το βάζουμε σε βάζα κολλητά το ένα με το άλλο και προσθέτουμε το σιρόπι να τα σκεπάζει.

**** η μαμα μου για να γίνει πιο τραγανό αφού καθάριζε τα φιρικάκια, τα έβαζε σε μια λεκάνη με ξινό για 2 ώρες.




ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΑΠΟ ΜΗΛΑ (ΦΙΡΙΚΙΑ)*NTR*

Πλούσιος και ευλογημένος ο τόπος μας. Γεμάτος αμπέλια με σταφύλια γεμάτα γεύση και άρωμα. Μα για να κάνουν πετιμέζι οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν και μήλα,  κυρίως φιρίκια. Ποια μήλα όμως, πρώτα αυτά που έπεφταν από το δέντρο και μετά αυτά που δεν ήταν εμπορεύσιμα, τα μικρά, τα δύσμορφα, με στίγματα, κλπ. Η συνταγή απλή, αλλά κοπιαστική.

Συνταγή προσαρμοσμένη για 10 κιλά μήλα.

Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα φιρίκια, αφαιρώντας τα κοτσάνια και όσα σπόρια μπορούμε. Τα βάζουμε στην πιο μεγάλη κατσαρόλα μας και προσθέτουμε νερό έως τη μέση. Βράζουμε αρκετή ώρα, έως ότου τα φιρίκια λιώσουν. Όταν κρυώσουν τα βάζουμε σε δόσεις σε ένα τουλουπάνι και πιέζοντας συγκεντρώνουμε το χυμό τους σε μια άλλη κατσαρόλα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου ο χυμός γίνει σκουρόχρωμος και παχύρρευστος σαν μέλι. Τον βάζουμε σε μικρά βάζα και τον διατηρούμε όπως τις μαρμελάδες.

Χρησιμοποιείται αντί για μέλι σε ροφήματα και τηγανίτες, αλλά και σαν πετιμέζι σε κέικ και νηστίσιμες συνταγές.

*** Αν θέλουμε να γίνει πιο γλυκό προσθέτουμε λίγη ζάχαρη στο τέλος του βρασμού.



 

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΗΛΟ *NTR*

ΥΛΙΚΑ :


**4 ½ φλιτζάνια αλεύρι

**250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο

**2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

**½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

**3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

**1 βανίλια



ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ :



**3 μήλα

**1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

**3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

**1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια

**½ φλιτζάνι σταφίδες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :



Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά με το γιαούρτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να περιμένει.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.

Τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και τα ψήνουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε τρίγωνα κομμάτια. 
Βάζουμε στο πλατύ μέρος του τριγώνου λίγη από τη γέμιση και το τυλίγουμε. 
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν. 
Οταν είναι έτοιμα τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



Γρήγορη δίαιτα για νύφες!*** NTR ***

Δείτε θεαματικά αποτελέσματα σε μία μόνο εβδομάδα!

Ντύνεστε νυφούλα και αναζητάτε το ιδανικότερο δώρο για τον εαυτό σας; Τι θα λέγατε για μια δίαιτα που θα σας δώσει τα καλύτερα (και σύντομα) αποτελέσματα για την πιο επίσημη εμφάνισή σας που δεν είναι άλλη από την βραδιά του γάμου;
Παρόλο που οι δίαιτες της τελευταίας στιγμής δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή, κάποιες φορές οι περιστάσεις απαιτούν γρήγορα αποτελέσματα άρα και... εξαιρέσεις!
Αν λοιπόν η επιθυμία σας είναι να βρείτε μια δραστική δίαιτα που θα δώσει τα πολυπόθητα αποτελέσματα μέχρι την ημέρα του γάμου σας δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε (μόνο γι' αυτή την φορά όμως) την παρακάτω δίαιτα express.
Σημειώστε πως η δίαιτα της νύφης είναι ιδανική για τις γυναίκες που προτιμούν το κρέας, το ψάρι, το γιαούρτι, το γάλα, τις σαλάτες, την βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, το τυρί και τα αυγά. Στόχος της είναι η επιτάχυνση του μεταβολισμού και περιλαμβάνει 3 εύκολα γεύματα την ημέρα μιας και οι νύφες λόγω των προετοιμασιών δεν έχουν χρόνο να μαγειρεύουν.
Το πρωινό περιλαμβάνει πάντα καφέ (ή τσάι) και μέχρι την ώρα του μεσημεριανού επιτρέπεται μόνο νερό. Για τις γυναίκες που θέλουν απαραιτήτως πρωινό επιτρέπονται τα φρούτα (πορτοκάλι, μπανάνα, γκρειπφρουτ ή μήλο) μετά τον καφέ (ή μετά το τσάι).
Απαγορεύονται αυστηρά το αλκοόλ, οι χυμοί φρούτων και τα αναψυκτικά.
Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά:
Δευτέρα
Μεσημεριανό - 12 π.μ.
Ψητό στήθος κοτόπουλου (δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα), με μια σαλάτα ντομάτα.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα - 4 μ.μ.
2 φλιτζάνια γάλα.
Δείπνο - 8 μ.μ.
Μαρούλι σαλάτα με τόνο κονσέρβας σε νερό. Ο τόνος πρέπει να είναι φιλέτο όχι κομμάτια, γιατί ο τόνος φιλέτο έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία. Ανακατέψτε μαρούλι, τόνος με 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι. Μπορείτε να καταναλώσετε όσο μαρούλι και τόνο θέλετε αλλά το ελαιόλαδο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 κουτάλια.
Τρίτη
Μεσημεριανό - 12 π.μ.
Ψητό ψάρι (σκουμπρί, πέστροφα, σολομός) με λάχανο και καρότο σαλάτα. Σάλτσα δεν επιτρέπεται. Προσθέστε μόνο 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα - 4 μ.μ.
2 βραστά αυγά με αλάτι
Δείπνο - 8 μ.μ.
Κρέας σούπα με καρυκεύματα μια πατάτα, ένα καρότο, μαϊντανό και σέλινο.
Τετάρτη
Μεσημεριανό - 12 π.μ.
Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι γάλα, 2 κουταλάκια νιφάδες βρώμης και 2 κουταλιές σταφίδες.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα - 4 μ.μ.
Ντομάτα και σαλάτα τυριών. Τα τυριά δεν πρεπει να ξεπερνούν τα 100 γραμμάρια.
Δείπνο - 8 μ.μ.
Στήθος κοτόπουλου στη σχάρα, 5 ελιές και όσο μπορείτε φρέσκια σαλάτα (μαρούλι ή ντομάτα ή αγγούρι ή λάχανο).
Πέμπτη
Μεσημεριανό - 12 π.μ.
6 ασπράδια αυγών, 100 γραμμάρια τυρί φέτα και ντομάτα.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα - 4 μ.μ.
Γιαούρτι με λίγα λιπαρά.
Δείπνο - 8 μ.μ.
Μπακαλιάρος (ή άλλο λευκό φιλέτο ψαριού) σούπα
Παρασκευή
Μεσημεριανό - 12 π.μ.
Πέστροφα σχάρας με ένα μεγάλο αγγούρι ή σαλάτα μαρούλι.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα - 4 μ.μ.
50 γραμμάρια καρύδια.
Δείπνο - 8 μ.μ.
3 ψητά αυγά με λίγο τριμμένο τυρί από πάνω και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.


Σάββατο
Μεσημεριανό - 12 π.μ.
Μπρόκολο σούπα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτή τη σούπα με ψητό ψάρι ή κρέας με μια σαλάτα.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα - 4 μ.μ.
Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με ένα μεγάλο κομμάτι κρέας (χοιρινό ή μοσχάρι ή κοτόπουλο)
Δείπνο - 8 μ.μ.
Φιλέτο σχάρας με μια σαλάτα.
Κυριακή
Μεσημεριανό - 12 π.μ.
Φιλέτο κοτόπουλο με μια μεγάλη σαλάτα της επιλογή σας.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα - 4 μ.μ.
50 γραμμάρια καρύδια.
Δείπνο - 8 μ.μ.
Κοτόπουλο σούπα με πράσινα λαχανικά: κολοκύθι, σπανάκι, μπρόκολο, μαϊντανό ή σέλινο. Επιλέξτε μόνο ένα από αυτά τα λαχανικά και προσθέστε αλάτι και καρυκεύματα.


Πρέπει να γνωρίζετε πως η δίαιτα της νύφης είναι αποτελεσματικότερη όταν συνδυάζεται με οποιαδήποτε είδους άσκηση (προπόνηση, παιχνίδια, περπάτημα κ.λ.π.)