Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πίτα με καρύδια & πορτοκάλια *NTR*

Πίτα με καρύδια & πορτοκάλια
Υλικά
  • 2 πορτοκάλια αφράτα κομμένα σε φέτες
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ
  • το χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλιές μπράντυ
  • 3 φλιτζάνια καρυδόψιχα
2 ½ κουταλάκια κανέλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τα πορτοκάλια: Τα βράζετε σε κατσαρόλα, με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσει η φλούδα τους και να πήξει το σιρόπι. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
Χτυπάτε σε μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το αλάτι, το μπαίκιν και το προσθέτετε σταδιακά στο μπολ με τα αυγά. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη στο μπράντυ, την καρυδόψιχα και τα μπαχαρικά.
Ρίχνετε το χυλό σε φόρμα αλειμμένη με βιτάμ και αλευρωμένη. Βάζετε επάνω τις φέτες πορτοκαλιού και ψήνετε το κέικ 1 ώρα περίπου, σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς




ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ <<ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ>>…*NTR*

.1. Τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη ενηλίκου ούτε ένα λεπτό. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στο σπίτι που δεν μας περνάνε από το νου παρά μόνο αφού γίνει ατύχημα. 
·         2. Επειδή για να βάλει το παιδί κάτι στο στόμα του ή να τραυματισθεί είναι ζήτημα δευτερολέπτων, αξίζει τον κόπο να επιθεωρούμε συνεχώς το οικιακό περιβάλλον και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφήσαμε κοντά του: α)πράγματα μικρά, μικρότερα των 5 εκατοστών, τα οποία μπορεί να σφηνωθούν στο λαιμό του και να του προκαλέσουν ασφυξία, όπως λουκούμι, κρέας, κομμάτια παιχνιδιών, βώλοι, κέρματα, β)πράγματα κοφτερά ή μυτερά ή πολύ βαριά (ψαλίδι, μαχαίρι, ξυραφάκι, σουβλί, άλλα εργαλεία), γ) σπίρτα δ) φάρμακα (ιδίως χάπια χρωματιστά) ε) ποτήρια, βάζα,γυαλικά. 
3. Οι παιδικές δηλητηριάσεις είναι συχνότατες. Τα παιδιά συχνά πίνουν υγρά χωρίς δισταγμό: χλωρίνη, νέφτι, πετρέλαιο, ούζο και άλλα που υπάρχουν στις κουζίνες. Αυτά πρέπει να κλειδώνονται, επειδή τα μικρά, και όταν ακόμα τα βάζουμε ψηλά, σκαρφαλώνουν. Κάτι φοβερό που μπορεί να συμβεί είναι να πιει ένα παιδί υγρό που αποφράζουν τους νιπτήρες. Αν αυτί είναι καυστικό νάτριο και το παιδί επιζήσει, θα καταδικασθεί σε σειρά εγχειρήσεων. Καλλίτερα τέτοια πράγματα να μην υπάρχουν στο σπίτι.
Η μεταφορά ενός χημικού υγρού (π.χ. χλωρίνης ή βενζίνης) από το δικό του μπουκάλι σε άλλο, όπου υπήρχε υγρό λιγότερο επικίνδυνο, είναι μεγάλο σφάλμα.
Οι ετικέτες με το όνομα και το περιεχόμενο υγρού και οι σχετικές προειδοποιήσεις με σήματα, νεκροκεφαλές κλπ είναι πολύ χρήσιμες, αφορούν όμως τους μεγαλύτερους και όχι τα μικρά παιδιά. Καλό είναι τα μπουκάλια με χημικά και απορρυπαντικά να έχουν ειδικό σχήμα. Και να κλείνουν με πώματα που δεν μπορεί να ανοίξει ένα παιδί, όπως τα ειδικά βουλώματα φιαλιδίων φαρμάκων που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες. 
4. Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν:
- με τις πλαστικές σακούλες που καμιά φορά φορούν στο κεφάλι τους παίζοντας (οι μεγαλύτερες πρέπει να έχουν στο κάτω μέρος τους τρύπες).
- με μακρύ κορδόνι δεμένο στο κρεβάτι του ή με οποιαδήποτε κορδέλα ή σπάγκο που μπορούν να τυλιχτούν τη νύχτα στο λαιμό του παιδιού και να πάθει ασφυξία σε τρία λεπτά.
- με πολύ μαλακά μεγάλα μαξιλάρια.
Ας επιθεωρούμε λοιπόν το κρεβάτι, το πάρκο, τα παιχνίδια του παιδιού για να απομακρύνουμε προληπτικά αυτόν τον κίνδυνο. 
5. Αν σας χρειάζεται ψηλό καρεκλάκι, για το μωρό, προσέξτε:
α) να μπορεί να δεθεί το μωρό σ΄ αυτό γερά με τρόπο που δεν θα μπορεί να γλυστρίσει κάτω από τη ζώνη
β) να μη βρίσκεται το μωρό καθισμένο κοντά στο τραπέζι, γιατί μπορεί κλωτσώντας να πέσει μαζί με το καρεκλάκι του
γ) να είναι υπό την επίβλεψη ενηλίκου.
6. Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό και χτυπήσει το τηλέφωνο ή το κουδούνι της πόρτας ή μην απαντήσετε ή πάρτε το μωρό μαζί σα, γιατί ο πνιγμός είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου και δεν χρειάζεται πολύ νερό. Για τον ίδιο λόγο μην αφήνετε κουβάδες με νερό στο πάτωμα ή λεκάνες γεμάτες.
Στο μπάνιο θα βάζετε πρώτα το κρύο νερό και μετά το ζεστό, για να μην προλάβει κανένα παιδί και χωθεί στη μπανιέρα όταν έχει μόνο ζεστό νερό και πάθει έγκαυμα.
7. Τα παιδιά παθαίνουν εγκαύματα όταν καθήσουν στο τζάκι, επειδή δεν έχουμε βάλει μπροστά μια προστατευτική σχάρα. Επίσης όταν φοράνε φορέματα ή νυχτικά από εύφλεκτο τούλι και περάσουν μπροστά απο φορητή σόμπα ή άλλη φωτιά ή όταν κρατάνε αναμμένη λαμπάδα με τούλι. Τα πιο συχνά εγκαύματα παιδιών είναι από καφέ ή τσάι ή λάδι ή σούπα καυτή, που ρίχνουμε εμείς επάνω τους σκοντάφτοντας ή όταν πίνουμε κάτι ζεστό ενώ κρατάμε ένα μικρό στην αγκαλιά μας.
Το χέρι της κατσαρόλας ή του μπρικιού όπου βράζει κάτι να το στρέφουμε πάντα προς τα πίσω. Τα μικρά παιδιά συχνά το τραβάνε και περιχύνονται. Όταν πάρει φωτιά το λάδι του τηγανιού, να το σβήσουμε ψύχραιμα με ένα καπάκι ή κάτι που θα πνίξει τη φλόγα. Κάθε τι άλλο είναι πολύ επικίνδυνο, όπως το να πάμε το τηγάνι φλεγόμενο προς το νεροχύτη!
8. Οι ηλεκτροπληξίες αντιμετωπίζονται άριστα με τον ειδικό διακόπτη ασφαλείας που πρέπει όλα τα σπίτια να έχουν στον πίνακα ηλεκτροδότησης. Αυτός διακόπτει το ρεύμα και με ελάχιστη διαρροή και σώζει ζωές. Οι άλλες λύσεις (καπάκι ασφαλείας στις πρίζες με κλειδί ή χωρίς) δεν είναι τόσο ασφαλείς, γιατί προϋποθέτουν κάτι δύσκολο: πως δεν θα βρεθούμε ποτέ αφηρημένοι. Άλλωστε τα μεγαλύτερα παιδιά κάποτε θα δοκιμάσουν αυτό που τους έχει απαγορευθεί: να βγάλουν το καπάκι.
9. Στη θάλασσα προλαβαίνουμε τους πνιγμούς των παιδιών
- μαθαίνοντας κολύμπι κι εμείς κι εκείνα
- όταν κολυμπάμε σε γνωστές ακτές κι έχουμε υπόψη ότι η θάλασσα βαθαίνει απότομα σε ορισμένα σημεία
- όταν κάνουμε μπάνιο δύο ώρες μετά το κύριο γεύμα
- όταν δεν απομακρύνονται πολύ τα παιδιά από την ακτή
- όταν υπάρχουν κάποια ναυαγοσωστικά μέσα (σχοινιά, σωσίβια)
- όταν γνωρίζουμε να κάνουμε τεχνητή αναπνοή.
Στις βουτιές θα προλάβουμε τις δυσάρεστες κακώσεις της κεφαλής ή παραλύσεις από βλάβη της σπονδυλικής στήλης αν προειδοποιήσουμε τα παιδιά ότι το βάθος της θάλασσας στο σημείο της βουτιάς πρέπει να είναι γνωστό και να είναι ανάλογο με το ύψος από το οποίο πέφτουν.
Εκτός από τους πνιγμούς υπάρχουν και οι κακώσεις που προκαλούν σε λουόμενους τα κρις-κραφτ. Οσοι πλησιάζουν την ακτή με βενζινάκατο πρέπει να μηνύονται και να διώκονται πριν κάνουν κακό σε λουόμενους, εμάς ή τα παιδιά μας.
10. Να μην αφήνουμε στη μέση έπιπλα γιατί τα παιδιά τρέχουν αστόχαστα και χτυπούν ή σκοντάφτουν. Ιδίως πρέπει να ρυθμίζουμε έτσι το καλώδιο του σίδερου ή άλλα καλώδια ώστε να μην αιωρούνται στη μέση του δωματίου και σκοντάφτουν τα παιδιά.
11. Να ελέγχουμε τα φρένα των ποδηλάτων των παιδιών.
12. Να βάζουμε ένα πορτάκι στο επάνω μέρος της σκάλας, εάν υπάρχει νήπιο και όπου μπορεί να γίνει, και αυτό να ανοίγεται δύσκολα, γιατί κάποια φορά θα ξεφύγει το νήπιο και θα κατρακυλίσει από εκεί.
13. Όταν έχουμε τζαμόπορτες μεγάλες, π.χ. στα μπαλκόνια να βάζουμε κάποιο αυτοκόλλητο επάνω (π.χ γραμμή ή βούλες), ώστε να φαίνεται ότι η πόρτα είναι κλειστή. Πολλά τραύματα και μερικοί θάνατοι νέων ανθρώπων συνέβησαν, γιατί κάποιος νόμισε ότι η πόρτα είναι ανοικτή και έπεσε με ορμή επάνω της με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι.
14. Τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν τα δάχτυλά τους στις πόρτες των σπιτιών και των αυτοκινήτων. Έτσι μαγκώνουν τα δάχτυλά τους ή τους τα μαγκώνουμε εμείς οι μεγάλοι όταν δεν έχουμε το νου μας σ΄ αυτόν τον κίνδυνο.
15. Πολλές φορές τραβάμε απότομα ένα παιδί από το χέρι για να το προστατεύσουμε π.χ. στο δρόμο με αποτέλεσμα να πάθει εξάρθρωση ώμου. Ας έχουμε υπ΄ όψη μας αυτό το ενδεχόμενο.
16. Συχνά τα αγόρια μπαίνουν σε οικοδομές για εξερεύνηση ή για παιχνίδι. Εκεί πατούν σανίδες που έχουν επάνω πρόκες και τραυματίζονται. Είναι συχνή περίπτωση στη χώρα μας, γιατί οι εργολάβοι δεν έχουν αποκτήσει τη συνήθεια να βγάζουν τις πρόκες το συντομότερο δυνατό.
17. Τα άσχημα αστεία στο σχολείο, η επίδειξη δύναμης και η έλλειψη επίβλεψης στο διάλειμμα δημιουργούν πιο πολλά ατυχήματα απ΄ όσα συμβαίνουν στο οικιακό περιβάλλον αν μετρήσουμε τα ατυχήματα των παιδιών 5-15 ετών. Σπρώξιμο στην αυλή και στη σκάλα, τρικλοποδιές και φάρσες είναι αιτίες καθημερινών ατυχημάτων με θλιβερές συνέπειες που μπορεί να υπερβαίνουν τη σκέψη ενός παιδιού. Οι γονείς πρέπει να σκεφθούν τι μπορούν και αυτοί να κάνουν για το θέμα.
18. Στο σχολείο επίσης οι δάσκαλοι και οι γυμναστές - και στους άλλους χώρους οι γονείς - πρέπει να προσέχουν ώστε τα παιδιά να μην παίζουν με μεγάλες μπάλες, βαριές και σκληρές που δεν αντιστοιχούν στην ηλικία τους γιατί έτσι παθαίνουν κατάγματα, διαστρέμματα και άλλες βλάβες των δακτύλων. Και αυτό φάνηκε από την ευρωπαϊκή έρευνα EHLASS στα νοσοκομεία, όπου προσέρχονται για θεραπεία οι παθόντες, εν προκειμένω παιδιά 6-12 ετών ή και μεγαλύτερα.
19. Στις παιδικές χαρές χρειάζεται εκλογή των οργάνων από ειδικούς και κατάλληλες προδιαγραφές για τη συντήρησή τους. Μια τσουλήθρα πλαστική π.χ. μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη όταν σπάσει και δεν το προσέξει κανείς. Ένας υπάλληλος του Δήμου, που επιβλέπει τα παιδιά (όσα δεν έχουν εκεί τους γονείς τους) αξίζει το μισθό του και δεν πρέπει να λείπει από τέτοιους χώρους. Στο παράδειγμα της τσουλήθρας π.χ. είναι πολλά τα παιδιά που ανεβαίνουν σ΄ αυτήν ανάποδα με κίνδυνο να προκαλέσουν ατύχημα στον εαυτό τους ή σε άλλα παιδιά.
20. Όταν τα παιδιά ανεβαίνουν σε δέντρα πρέπει να επαγρυπνούμε. Είναι μια επικίνδυνη άσκηση. Ιδίως οι συκιές έχουν γίνει αιτία πολλών καταγμάτων από πτώση, επειδή τα κλαδιά τους σπάνε εύκολα και πολλοί - μικροί ή μεγάλοι - δεν το ξέρουν.
21. Οταν τρώμε φρούτα εμείς ή τα παιδιά μας δεν πρέπει ποτέ να πετάμε τα φλούδια κάτω, όχι μόνο για λόγους καθαριότητας, αλλά και για την πρόληψη γλιστρήματος και πτώσεως που στην περίπτωση αυτή έχει ιδιαίτερα βαριές συνέπειες.
22. Οι σκύλοι όταν γυρίζουν ελεύθεροι δαγκάνουν συχνά ή φοβίζουν τα παιδιά. Οι φιλόζωοι πρέπει να συνοδεύουν τα σκυλιά τους στο δρόμο και τα αδέσποτα πρέπει να συγκεντρώνονται.
23. Τα μπαλκόνια πρέπει να έχουν τα κατάλληλα προστατευτικά κάγκελα και να μην αφήνουμε καρέκλες ή άλλα πράγματα κοντά στα κάγκελα, γιατί τα παιδιά ενστικτωδώς ανεβαίνουν επάνω και σκύβουν. Κατάλληλα κάγκελα είναι όσα έχουν ύψος 80 εκ και κάθετα κάγκελα χωρίς στολίδια. Τα οριζόντια κάγκελα γίνονται σκάλα για το παιδί, το ίδιο και τα διακοσμητικά σχέδια. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μη χωράει ένα παιδικό κεφάλι.
24. Ολα τα μεγάλα ψυγεία (για κρέας, για γούνες, για λαχανικά κλπ) πρέπει να ανοίγουν οπωσδήποτε και από μέσα, ακόμα και όταν δεν λειτουργούν, εφόσον χωράει μέσα άνθρωπος ή μικρό παιδί. Αν αυτό δεν συμβαίνει πρέπει οι πόρτες τους να μην μπορούν να κλείσουν πριν θρηνήσουμε κι άλλους θανάτους από την αιτία αυτή.
25. Αναφέρθηκαν περιπτώσεις που κάποιο παιδί έριξε οινόπνευμα για να ενισχύσει τη φωτιά μιας ψησταριάς πιέζοντας ένα πλαστικό μπουκάλι. Από την ακτίνα της συνεχούς ροής γύρισε πίσω η φωτιά και μεταδόθηκε στο μπουκάλι με αποτέλεσμα το παιδί να πάθει σοβαρά εγκαύματα. Και στο σημείο αυτό οι ενημερωμένοι γονείς θ΄ αποφύγουν αυτή την πρακτική ή καλλίτερα δεν θ΄ αγοράζουν πλαστικά μπουκάλια με οινόπνευμα.
26. Τραγικά συχνό είναι δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα ένα είδος ατυχήματος που έχει σχέση με την ευθύνη των κυνηγών και οι συνθήκες κάθε φορά είναι παρόμοιες: είναι οι πυροβολισμοί και οι ανθρωποκτονίες με δράστες νήπια ή παιδιά που περιεργάζονται κυνηγετικά όπλα, που τα βρίσκουν κρεμασμένα, γεμάτα και ανασφάλιστα. Μεγάλη είναι και η ευθύνη των γονέων. Τελευταία συχνά είναι και τα ατυχήματα με δράστες ή θύματα παιδιά, των οποίων ο πατέρας αστυνομικός άφησε ακλείδωτο και γεμάτο το υπηρεσιακό του περίστροφο στο σπίτι.
27. Πολλά εγκαύματα και ακρωτηριασμοί έχουν γίνει από πυροτεχνήματα. Μερικά απ΄ αυτά είναι εκρηκτικά και κατασκευάζονται πρόχειρα και παράνομα από δυναμίτιδα. Τις ημέρες του Πάσχα ας προσέχουμε τι κρατούν τα παιδιά και τι βάζουν στην τσέπη τους.
28. Οταν ανεβαίνει παιδί σε καρέκλα αυτό αποτελεί σήμα κινδύνου. Αλλά και μεις όταν ανεβαίνουμε σε σκάλα ή καρέκλα χωρίς βοήθεια άλλου προσώπου για να κρεμάσουμε την κουρτίνα ή να πάρουμε κάτι από το πατάρι ή ν΄ αλλάξουμε ένα γλόμπο πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτός είναι ένας από τους συχνότερους τρόπους που πέφτει κανείς στο σπίτι και παθαίνει άσχημα κατάγματα. Και ότι έτσι δίνουμε κακό παράδειγμα στα παιδιά μας, τα οποία περισσότερο προσέχουν τι κάνουμε παρά τι τους λέμε.
29. Ολοι μπορούμε να γλιστρήσουμε στο σπίτι όταν το πάτωμα είναι γυαλισμένο ή όταν υπάρχουν μικρά χαλάκια ή όταν υπάρχει ένα σκαλοπάτι μεταξύ δύο δωματίων ή μεταξύ λουτρού και διαδρόμου. Τα παιδιά υπόκεινται στον ίδιο κίνδυνο. Επίσης κινδυνεύουμε όλοι από απότομο πέσιμο και κάταγμα όταν γλιστράει ο πυθμένας της μπανιέρας. Ωσότου η βιομηχανία φτιάξει μπανιέρες με επιφάνεια που δεν γλιστράει, χρήσιμες είναι κάποιες λαστιχένιες προσθήκες για τη μπανιέρα (χταπόδια)
30. Αλλο δυστύχημα τραγικό, που μοιάζει με τροχαίο, έχει γίνει κοντά στο σπίτι κάποιου που έχει φορτηγό αυτοκίνητο και το έχει αφήσει απ΄ έξω, ως εξής: Ξεκινάει ο οδηγός απ΄ το σπίτι του και βάζει μπρος το φορτηγό χωρίς να κοιτάξει μήπως ένα νήπιο -δικό του ίσως παιδί - είναι κάτω από το φορτηγό...
Αυτά είναι τα συχνότερα στατιστικώς ατυχήματα και δη σε αστικό περιβάλλον. Δίνουν όμως αφορμή να σκεφτούμε και μεις άλλες πιθανότητες προληπτικά, έχοντας στο νου ο καθένας το δικό του σπίτι και περιβάλλον, και να λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα.






ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…ΔΙΑΤΡΟΦΗ (συμβουλες)*NTR*

 

Oταν τα παιδιά δεν πίνουν το γάλα τους, όταν βλέπουν γιαούρτι και φεύγουν τρέχοντας, όταν κάνουν στην άκρη κάθε ίχνος λαχανικού που βρίσκεται στο πιάτο τους, αυτό ανησυχεί τους περισσότερους γονείς, που φοβούνται ότι το παιδί τους δεν τρέφεται σωστά. Eυτυχώς, όμως, , είναι ελάχιστες οι τροφές που δεν μπορούν να αντικατασταθούν, αφού σπάνια κάποιο θρεπτικό συστατικό ή βιταμίνη βρίσκεται μόνο σε μία κατηγορία τροφής. Aπό την άλλη πλευρά, η φαντασία των γονιών μπορεί να βοηθήσει το παιδί να δοκιμάσει κάποια τροφή που την αρνείται στη «συνηθισμένη» της μορφή και έτσι να πάρει ένα μέρος από τα συστατικά της.


Aντί για γάλα
Tο γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D. Ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 300 mg ασβεστίου.
Προσθέστε κορν φλέΪκς
Προσθέστε στο γάλα μέλι ή συνοδεύστε το με τα αγαπημένα του δημητριακά, προκειμένου να το κάνετε πιο αρεστό. Tονίστε τις θετικές για την ανάπτυξη του παιδιού συνέπειες (π.χ. «Θα ψηλώσεις πιο πολύ!») και εκμεταλλευτείτε μια δραστηριότητα που του αρέσει (π.χ. μπάσκετ) για να του το προσφέρετε εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποιώντας ανάλογα επιχειρήματα.
Mπορεί να φάει
" Γιαούρτι Σκέτο, με μέλι ή με φρέσκα φρούτα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το γάλα, καθώς ανήκει στην ίδια ομάδα τροφίμων και έχει όμοια σύσταση.
" Σοκολατούχο γαλα. Πολλά παιδιά που απεχθάνονται το λευκό γάλα θα μπορούσαν να πιουν σοκολατούχο, το οποίο είναι εξίσου θρεπτικό, είναι όμως επιβαρυμένο με ζάχαρη.
" Tοστ με τυρί. Παρέχει στον οργανισμό τα κύρια θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Ένα ποτήρι γάλα ισοδυναμεί με το παγωτό. Aν και συνήθως έχει ως βάση του το γάλα, δεν ενδείκνυται για καθημερινή κατανάλωση, επειδή περιέχει πολλή ζάχαρη και κορεσμένο λίπος.


Aντί για αυγό
Tο αυγό αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη B.
Όχι στα έτοιμα
Tα έτοιμα αρτοσκευάσματα, όπως τα κουλούρια, τα κρουασάν, τα τσουρέκια κ.ά., πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, γιατί καθώς περιέχουν αυγά και μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης.
Mπορεί να φάει
" ομελέτα Kάποιου είδους ομελέτα (π.χ. με γέμιση από μανιτάρια, τυρί, γαλοπούλα, ώστε να είναι πιο αρεστή στο παιδί).
" Kέϊκ.Συνήθως γίνονται με αυγά, τα οποία όμως δεν είναι εμφανή.
" Tυρόπιτα, επίσης με αυγά.


Aντί για σαλάτα/λαχανικά
Tα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και πολύτιμα φλαβονοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Παίξτε με τα χρώματα
Aφήστε το παιδί να διαλέξει αν θέλει τα λαχανικά του φρέσκα ή βρασμένα. Eνισχύστε ή τροποποιήστε τη γεύση τους με ελαιόλαδο, ξίδι, λεμόνι, καρυκεύματα ή κάποια σάλτσα. Aκόμα, «παίξτε» με τα χρώματα (στα παιδιά αρέσουν τα έντονα χρώματα), αλλά και με την υφή των λαχανικών (συνήθως τα παιδιά προσελκύονται από τις «τραγανές» μπουκιές), έτσι ώστε η συνολική εικόνα της σαλάτας σας να είναι πιο ελκυστική.
Mπορεί να φαει
" Σπιτική πίτσα με φρέσκα λαχανικά
" Ψευτοκεφτέδες. Φτιάξτε ένα μείγμα από ψιλοκομμένα λαχανικά, μυρωδικά και ψωμί και τηγανίστε το ρύζι από τα γεμιστά, αρκεί να έχετε τρίψει στο μίξερ το μέρος των λαχανικών που αδειάσατε και να το προσθέσετε στο μείγμα της γέμισης.
" Σουτζουκάκια με σάλτσα από ντομάτα και μελιτζάνα. Ψιλοκόψτε ή τρίψτε μισή μελιτζάνα μέσα στη σάλτσα, αλλά και στο μείγμα του κιμά. Προσθέστε στη σάλτσα του κιμά τριμμένη φρέσκια ντομάτα, κολοκύθι και μελιτζάνα.

Φρούτα
Όπως και με τις σαλάτες, πολλά παιδιά αποφεύγουν τη συστηματική κατανάλωση φρούτων για πολλούς λόγους. Aφενός, μπορεί να μην τους αρέσει η όψη και η γεύση τους, αφετέρου να μην έχουν συνηθίσει (ή και να βαριούνται) να τα καθαρίσουν.
«Kαμουφλάζ»
Προσπαθήστε να τους προσφέρετε ένα πολύχρωμο πιάτο από φρέσκα, γλυκά φρούτα (όπως αυτά του καλοκαιριού), κομμένα και καθαρισμένα, συνοδευόμενα από κανέλα, μέλι ή και κάτι δροσιστικό, όπως το γιαούρτι, ως φρουτοσαλάτα.
Mπορεί να φαει
"Σπιτικό ζελέ με κομματάκια φρούτων
"Φρέσκους χυμούς.Είναι ό,τι καλύτερο μετά τα ολόκληρα φρούτα.
Σπιτικές κομπόστες, σπιτικό παγωτό, γλυκά ή μιλκ σέϊκ με τα φρούτα που αγαπούν.


Aντί για κρέας
Tο κρέας αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
Tραγανιστοί ξηροί καρποί
Aν το κρέας σε οποιαδήποτε μορφή του -κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, κιμάς- απουσιάζει από το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού, τότε θα πρέπει να ενισχύσετε τα γεύματά του με τυρί, αυγό, ψάρια, όσπρια, σόγια (κιμάς-γάλα), ακόμα και με ξηρούς καρπούς.
Mπορεί να φαει
" Pιζότο με κιμά
" Mπιφτέκια.
" Kεφτεδάκια.
" Παστίτσιο
" Mακαρόνια με κιμά.
" Γεμιστά με ρύζι και κιμά.
" Kρεατόπιτες και κρεατόσουπες.


Aντί για ψάρια
Tα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, ω-3 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία και ανόργανα συστατικά, όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσουν ιδιαίτερα τα ψάρια, κυρίως λόγω εμφάνισης, οσμής, γεύσης ή απλά επειδή δεν μπορούν να τα καθαρίσουν.
Στολίστε το πιάτο
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει το πιάτο κατάλληλα (π.χ. να έχετε καθαρίσει προσεκτικά το ψάρι από λέπια και κόκαλα) και γενικότερα να φροντίζετε τη συνολική εικόνα του γεύματος. Kροκέτες ψαριού σπιτικές
Mπορεί να φαει
"Kαρύδια ή αμύγδαλα, που περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά.
"Γαρίδες, χταπόδι, καλαμαράκια.