Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Γλυκά καναπεδάκια *NTR*

Γλυκά καναπεδάκια


Υλικά

  • 1/2 κούπα άπαχο cottage cheese (τυρί κότατζ)
  • 4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα για διαβητικούς
2 κουταλιές της σούπας άπαχο γάλα σε σκόνη
  • 2 φέτες ψωμί για τοστ ολικής αλέσεως, φρυγανισμένες

Εκτέλεση

Σε μπλέντερ ή μούλτι βάζουμε το τυρί, τη μαρμελάδα και το γάλα και τα χτυπάμε. Φρυγανίζουμε το ψωμί, το κόβουμε σε τέταρτα και το αφήνουμε να κρυώσει. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στο ψωμί και σερβίρουμε




Πλατσέδα: πιτάκια με καρύδι - Μία συνταγή από τη Μυτιλήνη* NTR*

Πλατσέδα: πιτάκια με καρύδι - Μία συνταγή από τη Μυτιλήνη

Η πλατσέδα φτιάχνεται ακόμη πάνω σε ένα μικρό, χαμηλό τραπέζι (σοφράς) από τις γυναίκες που κάθονται γύρω του σταυροπόδι. Την ετοιμάζουν συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, ανάμεσα στα δώρα που ανταλλάσσουν η νύφη και ο γαμπρός τις γιορτές περιλαμβάνεται και η πλατσέδα.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 1 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ ή σόδα
  • 1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Κανέλα
Για το σιρόπι
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
3 φακελάκια βανίλια

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας το λάδι, το νερό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μανταρινιού) και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λάδι, βάζουμε δύο κουταλιές καρυδόψιχα, το τυλίγουμε και στρίβοντάς το φτιάχνουμε μακριές, λεπτές λουρίδες.
Τοποθετούμε κάθε λουρίδα σε στρογγυλό ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο σε σχήμα κοχλία. Όταν το ταψί γεμίσει, περιχύνουμε την πλατσέδα με λίγο ζεματιστό λάδι και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι στη φωτιά, φροντίζοντας να λιώσει καλά η ζάχαρη, και περιχύνουμε την έτοιμη πλατσέδα. Πασπαλίζουμε με κανέλα.








 

Τάρτα με καρύδια *NTR*

Τάρτα με καρύδια


Υλικά

για την τάρτα
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 7 κουταλιές βιτάμ κομμένο σε κομματάκια
2 κουταλιές παγωμένο νερό
για τη γέμιση
  • 1 ½ φλιτζάνι σκούρα ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 κουταλιές βιτάμ λιωμένο
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 3 αυγά χτυπημένα ελαφρά
  • 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
  • μια πρέζα αλάτι
2 1/3 φλιτζάνια καρυδόψιχα κομμένη

Εκτελεση
Αναμιγνύετε το αλεύρι, το αλάτι και το βιτάμ, ώσπου να έχετε μίγμα σαν ψίχουλο. Προσθέτετε σταδιακά το νερό και ζυμώνετε τη ζύμη ώσπου η ζύμη να γίνει ομοιογενής. Τη μαζεύετε σε μπάλα, την πασπαλίζετε με αλεύρι και τη βάζετε τυλιγμένη με αλουμινόχαρτο στο ψυγείο να κρυώσει, μία ώρα περίπου.
Την ανοίγετε σε φύλλο και τη στρώνετε σε φόρμα για τάρτες. Τη βάζετε πάλι στο ψυγείο για μισή ώρα. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζετε ώσπου το σιρόπι να πάρει το χρώμα της καραμέλας και να μείνει 1 ½ φλιτζάνι περίπου. Αναμιγνύετε το σιρόπι με το βιτάμ, την κανέλα, το αλεύρι, τα αυγά, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι.
Προσθέτετε τα καρύδια και ανακατεύετε. Ρίχνετε τη γέμιση στην τάρτα και την ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220 βαθμούς για τα πρώτα δέκα λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς και ψήνετε την τάρτα άλλη μισή ώρα. Την αφήνετε να κρυώσει και την σερβίρετε γαρνιρισμένη αν θέλετε, με σαντιγί.


ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ + ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ *NTR*

Πίτα με καρύδια & πορτοκάλια


Υλικά
  • 2 πορτοκάλια αφράτα κομμένα σε φέτες
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ
  • το χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλιές μπράντυ
  • 3 φλιτζάνια καρυδόψιχα
2 ½ κουταλάκια κανέλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τα πορτοκάλια: Τα βράζετε σε κατσαρόλα, με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσει η φλούδα τους και να πήξει το σιρόπι. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
Χτυπάτε σε μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το αλάτι, το μπαίκιν και το προσθέτετε σταδιακά στο μπολ με τα αυγά. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη στο μπράντυ, την καρυδόψιχα και τα μπαχαρικά.
Ρίχνετε το χυλό σε φόρμα αλειμμένη με βιτάμ και αλευρωμένη. Βάζετε επάνω τις φέτες πορτοκαλιού και ψήνετε το κέικ 1 ώρα περίπου, σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς.

Μηλόπιτα ταψιού *NTR*

Μηλόπιτα ταψιού


Υλικά

βούτυρο
1 κιλό μήλα
280γρ. αλεύρι (τύπου 1050)
1 φακελάκι μπείκιν πάουντερ
150γρ. άπαχη μυζήθρα
60γρ. σπορέλαιο (6 κ.σ.)
6 κ.σ. γάλα (λιπαρά 1,5%)
1-1 ½ κ. γλ. υγρή ζαχαρίνη
1 πρέζα αλάτι
Κανέλα σε σκόνη
20γρ. αμύγδαλο σε φλοίδες(φιλε)

Εκετέλεση

 

Αλείψτε το ταψί με βούτυρο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Ανακατέψετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και σχηματίστε ένα βουναλάκι. Στη μέση σχηματίστε μια κοιλότητα όπου θα ρίξετε τη μυζήθρα, το λάδι, το γάλα, τη ζαχαρίνη και το αλάτι. Ζυμώστε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν λεία ζύμη. Πλύντε τα μήλα, ξεφλουδίστε τα, βγάλτε τους σπόρους και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Απλώστε συμμετρικά τη ζύμη σε ένα ταψί. Στρώστε πάνω στη ζύμη τις φέτες του μήλου και πασπαλίστε τις με την κανέλα και το αμύγδαλο. Ψήστε τη μηλόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 περίπου λεπτά. Ύστερα αφήστε την να κρυώσει και κόψτε τη σε 24 ίσα κομμάτια.


Τουρτα με ΚΑΡΥΔΙΑ *NTR*

  • Υλικά
  • 6 Ασπράδι(α) αυγών
  • 400 γρ. άχνη Ζάχαρη
  • 300 γρ. (να φουσκώνει μόνο του) Αλεύρι
  • 250 γρ. Γάλα
  • 225 γρ. μαλακό Βούτυρο
  • 1 κουτ. Μπέικιν Πάουντερ
  • 1 κουτ. γλ. Αλάτι
1 κουτ. γλ. άρωμα Βανίλια(ες)
Γέμιση Καρύδας

  • 4 Κρόκος(οι) αυγού
  • 100 γρ. Βούτυρο
  • 100 γρ. άχνη Ζάχαρη
  • 200 γρ. σκόνη Καρύδα
  • 50 γρ. (κομμένα στη μέση) πεκάν Φιστίκια
  • 75 γρ. ψιλοκομμένα Κερασάκια γλασέ
  • 75 γρ. Σταφίδες Ξανθές
70 γρ. Ουίσκι
Σκέπασμα Βανίλιας

  • 300 γρ. άχνη Ζάχαρη
  • 1 κουτ. (golden syrup) Σιρόπι
  • 70 γρ. Νερό
  • 1/2 κουτ. γλ. Αλάτι
2 Ασπράδι(α) αυγών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε μέσα 200 γρ. από τη ζάχαρη και ανακατεύετε απαλά. Ανακατεύετε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια.
Χτυπάτε με ηλεκτρικό μιξεράκι για 4 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τα ασπράδια και ανακατεύετε. Μοιράζετε το μίγμα σε 2 στρογγυλά βουτυρωμένα ταψάκια (23 εκ.) και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν.
ΓΕΜΙΣΗ: Χτυπάτε τους κρόκους με το βούτυρο σε κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά. Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αφήνετε στην άκρη.
ΣΚΕΠΑΣΜΑ: Βάζετε τη ζάχαρη, το σιρόπι, το νερό και το αλάτι σε κατσαρολάκι. Βράζετε για 10 λεπτά. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε τη βανίλια. Ρίχνετε το σιρόπι σιγά - σιγά σαν κλωστή χτυπώντας συνέχεια.
Κόβετε το κάθε κομμάτι από το παντεσπάνι οριζόντια στη μέση. Βάζετε σε πιατέλα ένα κομμάτι, σκεπάζετε με το 1/3 της γέμισης, σκεπάζετε με το δεύτερο κομμάτι και συνεχίζετε με κρέμα καρύδας, παντεσπάνι, κρέμα, παντεσπάνι.
Αλείφετε με το σκέπασμα της μαρέγκας, καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Διακοσμείτε με λωρίδες από φλούδες λεμονιού και λάιμ και σερβίρετε.

Κανταΐφι *** *NTR*

  • 1 κιλό κανταΐφι φύλλο
  • 1/2 κιλό καρύδια
  • κανέλα
  • γαρύφαλλο
  • λίγο παξιμάδι τριμμένο
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 κιλό νερό
  • 2 βανίλιες
χυμό 1 λεμονιού



Εκτέλεση

 

Σε ένα ταψί 40 νούμερο στρώνουμε το μισό κανταΐφι. Ρίχνουμε τα καρύδια ψιλοκομμένα και ανακατεμένα με το παξιμάδι το γαρύφαλλο και την κανέλα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Λιώνουμε το βούτυρο το περιχύνουμε από πάνω και το βάζουμε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
Κάνουμε το σιρόπι με 2 κιλά ζάχαρη και 1 κιλό νερό. Ρίχνουμε το χυμό 1 λεμονιού, τις βανίλιες και καθώς είναι ζεστό το σιρόπι και χλιαρό το κανταΐφι το ρίχνουμε από πάνω. Το κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα.




ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ.wmv Happy New Year ABBA




...να'ναι γεμάτη από Γραμματική!
...Να 'ναι γεμάτη Επίθετα:

Ονειρική Μαγική Μοναδική
Σταθερή Χαμογελαστή Ευτυχισμένη
Δημιουργική Σίγουρη Παθιασμένη
Χαρούμενη Καλή Αληθινή...

..... να είναι γεμάτη Ουσιαστικά:

Αγάπη Ελπίδα Πάθος
Φιλία Γαλήνη Ευτυχία
Ψυχή Πόθος Ζωή
Ειρήνη Σιγουριά Υγεία
Πίστη Ομορφιά Σκοπός
Στόχος......

..... να είναι γεμάτη Ρήματα:

Αγαπώ Ζω Σχεδιάζω
Υλοποιώ Ποθώ Ανατρέπω
Στηρίζω Χαμογελώ Πιστεύω
Ελπίζω Μαγεύω Στοχεύω
Λατρεύω.....