Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑΡΤΕΣ *NTR*

ΤΑΡΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι Νo 2-ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (4 κούπες του τσαγιού), 250 γρ. μαργαρίνη (1+1/4 κούπες του τσαγιού), 40 γρ. κρύο νερό (4 κουταλιές της σούπας), 2 αυγά, 5 γρ. αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε με τα δάκτυλα τη μαργαρίνη με το αλεύρι και το αλάτι. Ρίχνουμε το νερό και το αυγό και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30′ και την απλώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Την τρυπάμε πολλές φορές με πιρούνι και γαρνίρουμε με υλικά της αρεσκείας μας*. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για 30′ έως 45′.
*Για γλυκίσματα ψυγείου ψήνουμε την τάρτα κενή και γαρνίρουμε μετά.





ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ *** *NTR*

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι για Τσουρέκι - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (2 κούπες του τσαγιού), 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (2 κούπες του τσαγιού), 15 γρ. μπεικιν πάουντερ (1 κουταλιά της σούπας), 8 τεμ. αυγά, ξύσμα 1 πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα ασπράδια σε μαρέγκα. Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, το ξύσμα πορτοκαλιού, την μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη σπάτουλα. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος και γεμίζουμε με το μείγμα τα ¾ του σκεύους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ºC για 45’. Μετά το ψήσιμο ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε γκρίλια.
* Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού να δώσει στο παντεσπάνι περισσότερο άρωμα.



ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ*** *NTR*

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο αλεύρι Ολικής Πετρόμυλου-ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, (8 κούπες του τσαγιού), 30 γρ. νωπή μαγιά ή 10 γρ. ξηρή, 15 γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού), 670 γρ. νερό* (3+1/3 κούπες του τσαγιού)
*το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είναι δροσερό ενώ τους χειμερινούς χλιαρό.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και το αλάτι, προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά. Κατόπιν, προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20′. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια επιθυμητού βάρους και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού και τα αφήνουμε να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος, σκεπασμένα με πανιά, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Στη συνέχεια,  ψεκάζουμε την επιφάνεια τους με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 45′στους 220 ο C.



ΨΩΜΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ *NTR*

ΨΩΜΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι Ολικής Πετρόμυλου - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (2+ 1/2 κούπες του τσαγιού), 120 ml νερό (3/4 κούπας του τσαγιού), 15 γρ. μαγιά νωπή (1 κουταλιά της σούπας), 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 120 γρ. μείγμα δημητριακών καρπών (1 κούπα του τσαγιού)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά με το νερό. Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μείγμα δημητριακών καρπών. Συμπληρώνουμε το νερό με τη μαγιά και δημιουργούμε μία ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε κυλινδρικά μπαστούνια διαμέτρου 4 εκ. και κόβουμε σε φέτες πάχους 6 εκ. Τοποθετούμε σε ταψί  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ºC για 45’

ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ*** *NTR*

ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι Βιολογικής Γεωργίας – ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (8 κούπες του τσαγιού), 50 γρ. ελαιόλαδο (5 κουταλιές σούπας λάδι) ,15 γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού), 10 γρ. ξύδι (2,5 κουταλάκια του γλυκού), 500 γρ. νερό παγωμένο (2 +1/2 κούπες του τσαγιού).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε  όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε μέχρις ότου η ζύμη να γίνει λίγο ελαστική. Την ξεκουράζουμε 10 λεπτά. Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20 λεπτά. Ανοίγουμε τα κομμάτια σε φύλλα επιθυμητού μεγέθους. Λαδώνουμε καλά το ταψί και τοποθετούμε 5 φύλλα -αφού τα λαδώσουμε - κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξέχουν λίγο πάνω από το χείλος του ταψιού. Τοποθετούμε τη γέμιση της αρεσκείας μας. Παίρνουμε τα επόμενα 5 φύλλα -αφού πάλι τα λαδώσουμε- και καλύπτουμε με αυτά την γέμιση αφήνοντας και πάλι να εξέχουν λίγο. Λαδώνουμε την επιφάνεια του πάνω φύλλου και τυλίγουμε όλα τα φύλλα μαζί. Ψήνουμε στους 180 ο C για 45 λεπτά.







ΜΠΙΦΤέΚΙΑ ΔΑΝέΖΙΚΑ Frikadeller




ΥΛΙΚΑ:

350 γρ.μοσχαρίσιος κιμάς
100 γρ.χοιρινός κιμάς
1 1/2 φλυτζάνι γάλα
1 φλυτζάνι αλεύρι
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
3 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο
Καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
1 αυγό
Αλάτι-μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο βαθύ μπώλ,και το αλεύρι,
μέχρι να σκληρύνει το μίγμα και να είναι έτοιμο.Άν το μίγμα,εξακολουθεί
να είναι υγρό προσθέστε λίγο αλέυρι ακόμη.
Πλάθουμε το μίγμα,μικρά μπαλάκια ή κανονικά μπιφτέκια.
Πατήστε τα λίγο να πλατύνουν, γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι.Σερβίρονται με πουρέ πατάτας και σαλάτα παντζάρια.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

ΤΥΡΟΠΙΤΑ*** *NTR*

ΤΥΡΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για τα φύλλα
 1 κιλό αλεύρι ΖΥΜΩΤΟ - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (8 κούπες του τσαγιού), 30 γρ. ελαιόλαδο (3 κουταλιές της σούπας), 5 γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού), 10 γρ. ξύδι (2,5 κουταλάκια του γλυκού), 600 γρ. νερό παγωμένο (3 κούπες του τσαγιού).
Υλικά για τη γέμιση
 1κιλό φέτα σκληρή τριμμένη, 6 αυγά, 230 γρ. γιαούρτι πρόβειο (1 κεσεδάκι), 40 γρ. γάλα (4 κουταλιές της σούπας), μια πρέζα πιπέρι.
Εκτέλεση - Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λίγο ελαστική. Την ξεκουράζουμε για 10’. Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια (περίπου 170 γρ. το καθένα) και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20’. Ανοίγουμε τα κομμάτια σε φύλλα επιθυμητού μεγέθους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά (τα αυγά τα χτυπάμε ξεχωριστά) μέχρι να γίνουν κρέμα. Τοποθετούμε το μείγμα για περίπου 15’ στο ψυγείο και μετά το χρησιμοποιούμε. Λαδώνουμε καλά το ταψί και τοποθετούμε 5 φύλλα -αφού τα λαδώσουμε- κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξέχουν λίγο πάνω από το χείλος του ταψιού. Τοποθετούμε τη γέμιση. Παίρνουμε τα επόμενα 5 φύλλα -αφού πάλι τα λαδώσουμε- και καλύπτουμε με αυτά τη γέμιση, αφήνοντας και πάλι να εξέχουν λίγο. Λαδώνουμε την επιφάνεια του πάνω φύλλου και τυλίγουμε όλα τα φύλλα μαζί. Βάζουμε την πίτα στο ψυγείο και την αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα. Ψήνουμε στους 180 οC για 45’

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ *NTR*

ΥΛΙΚΑ
1 ½ κουταλάκι ξερή μαγιά
2 ½ κούπας ζεστό νερό
1/3 κούπας ζάχαρη
¼ κούπας σπορέλαιο
2 κουταλάκια αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ πιάνουμε την μισή μαγιά με ένα ποτήρι νερό και λίγο αλεύρι . Την επομένη διαλύουμε την υπόλοιπη μαγιά στο νερό βάζουμε το λάδι , το αλάτι, την ζάχαρη και ενώνουμε τα δύο μίγματα προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι . κόβουμε κομματάκια ζύμης τα κάνουμε κορδόνι, τα βουτάμε σε νερό και μετά στο σουσάμι και ψήνουμε

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ *** *NTR*

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι SMART MIX - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ( 2 κούπες του τσαγιού), 125 ml νερό (3/4 κούπας του τσαγιού), 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα ζάχαρη, σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπολ ενσωματώνουμε το αλεύρι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Πλάθουμε καλά μέχρι να δημιουργήσουμε μία σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη. Σε μία επιφάνεια με αλεύρι, πλάθουμε ξανά τη ζύμη και με ένα μαχαίρι την χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια. Πλάθουμε τα κομμάτια με τα χέρια μας ανοίγοντάς τα σε μπαστούνια. Τυλίγουμε σε κουλούρες και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τοποθετούμε τις κουλούρες σε ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ºC για 35’.
* Μπορούμε αντί για σουσάμι να πασπαλίσουμε με τριμμένη παρμεζάνα

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ *NTR*

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι Ολικής Πετρόμυλου-ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (4 κούπες του τσαγιού), 500 γρ. αλεύρι Όλα για όλες τις χρήσεις-ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (4 κούπες του τσαγιού), 150 γρ. μαργαρίνη μαλακή (3/4 της κούπας του τσαγιού), 150 γρ. σπορέλαιο (3/4 της κούπας του τσαγιού), 350 γρ. ρετσίνα (1+3/4 κούπες του τσαγιού), 2,5 γρ. σόδα (1/2 κουταλάκια του γλυκού), 30 γρ. μπέικιν πάουντερ (6 κουταλάκια του γλυκού), 50 γρ. μέλι (5 κουταλιές της σούπας), 5 γρ. αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού), σουσάμι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε καλά τη μαργαρίνη, το λάδι και τη ρετσίνα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο, με γαλακτερή όψη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μέλι. Σε μια άλλη λεκάνη ανακατεύουμε τα άλευρα μαζί με το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα των αλεύρων στην πρώτη λεκάνη και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια 50 γρ. και τα πλάθουμε μέχρι να φτιάξουμε φυτίλια όχι μεγαλύτερα από το πλάτος μιας λαμαρίνας φούρνου. Πασπαλίζουμε τα φυτίλια γύρω-γύρω με σουσάμι και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα το ένα δίπλα στο άλλο με απόσταση πάχους ενός δακτύλου. Ψήνουμε στους 200 ο C για 20′.

ΜΟΥΣΛΙ (ΠΡΩΙΝΟ Η' ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ) *NTR*

ΜΟΥΣΛΙ (ΠΡΩΙΝΟ Η' ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ)
Υλικά

2 φλιτζάνια μούσλι
2 κεσεδάκια γιαούρτι της αρεσκείας σας
2 πορτοκάλια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ανανά (φρέσκο ή κονσέρβας στο χυμό του) κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 γκρέιπ φρουτ ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

Για τη διακόσμηση: Κολονάτα ποτήρια, μερικά κομμάτια ανανά, ροδέλες από τη φλούδα του πορτοκαλιού, λίγα μούσλι, οδοντογλυφίδες.
Εκτέλεση

Αδειάστε τα μούσλι σε 4 κολονάτα ποτήρια μέχρι τη μέση. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι με το μέλι και στη συνέχεια ρίξτε τα κομμάτια πορτοκαλιού, το γκρέιπ φρουτ και τον ανανά (κρατήστε λίγα κομμάτια ανανά για τη διακόσμηση). Αδειάστε το μίγμα αυτό πάνω από τα μούσλι. Πασπαλίστε με λίγα μούσλι και κουκουναρόσπορο.  Καρφώστε σε μια οδοντογλυφίδα ένα κομμάτι ανανά και μια τυλιγμένη ροδέλα από τη φλούδα του πορτοκαλιού και ακουμπήστε την οδοντογλυφίδα στο πάνω μέρος του ποτηριού.




ΚΡΑΚΕΡ ΣΠΑΝΑΚΙ *NTR*

ΚΡΑΚΕΡ ΣΠΑΝΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι Νο 1 - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (2 κούπες του τσαγιού), 120 ml νερό (3/4 κούπας του τσαγιού), 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα ζάχαρη, ½ κιλό σπανάκι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (1/4 κούπας του τσαγιού), αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Σοτάρουμε το σπανάκι σε ελαιόλαδο και καρυκεύουμε. Μόλις μαραθεί σουρώνουμε καλά. Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε  το αλεύρι, το νερό και τη ζάχαρη. Συμπληρώνουμε το σπανάκι και πλάθουμε καλά μέχρι να δημιουργήσουμε μία ζύμη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια κόβουμε ζυμαράκια και πλάθουμε σε μπαστούνια. Τυλίγουμε σε μικρές κουλούρες και τοποθετούμε σε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ºC μέχρι να πάρουν τα κράκερ χρώμα.
* Μπορούμε αντί για σπανάκι να προσθέσουμε ένα άλλο λαχανικό όπως καρότο ή κολοκύθι.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ COOKIES ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ *NTR*

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ COOKIES ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι Νο. 2 - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (2 κούπες του τσαγιού), 5 γρ. μπεικιν πάουντερ (1 κουταλάκι του γλυκού), 125 γρ. βούτυρο (1 κούπα του τσαγιού), 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (1 κούπα του τσαγιού), 2 τεμ αυγά, 120 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη (1 κούπα του τσαγιού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους. Σε ένα βαθύ μπολ ενσωματώνουμε τα υλικά και πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να δημιουργήσουμε μία ζύμη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια  δημιουργούμε κύλινδρο διαμέτρου 5 εκ. Τοποθετούμε σε συντήρηση για να παγώσει η ζύμη. Κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ. και τοποθετούμε τα cookies σε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ºC για 45’ μέχρι να ροδίσουν.
* Μπορούμε να διατηρήσουμε τα cookies για 1 εβδομάδα εάν τα τοποθετήσουμε σε κουτί μπισκότων

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ *NTR*

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
300 γρ. σιμιγδάλι χονδρό Νο 4 – ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (2 κούπες του τσαγιού), 400 γρ. ζάχαρη (2 κούπες του τσαγιού), 100 γρ. καρύδια κομμένα (1 κούπα του τσαγιού), 5 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 κουταλάκι του γλυκού), 5 γρ. κανελογαρύφαλλο (1 κουταλάκι του γλυκού), 9 αυγά, 2 βανίλιες.
Για το σιρόπι  : 400 γρ. ζάχαρη (2 κούπες του τσαγιού), 600 γρ. νερό (3 κούπες του τσαγιού), 5 γρ. χυμό λεμονιού (1 κουταλάκι του γλυκού).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη ώστε να γίνει σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και τους ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι, το τρίμμα από κανελογαρύφαλλο, τα καρύδια, το μπέικιν και τη βανίλια. Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια με τη ζάχαρη και μετά τα ανακατεύουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 180ο C για 40′. Όταν κρυώσει χαράζουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι.





ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ *NTR*

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

ΥΛΙΚΑ
175 γρ. αλεύρι Ολικής Πετρόμυλου – ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 25 γρ. αλεύρι Όλα - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ,25 γρ. μούσλι, 75 γρ. μαργαρίνη light, 10 γρ. ασπαρτάμη, 90 γρ. γάλα άπαχο (1,5% λιπαρά),  ¼ κουτ. του γλυκού αλάτι, ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ή στο μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβουμε σε 14 κομμάτια (μπισκότα). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ο C για 15 λεπτά.

ΚΙΣ ΛΩΡΑΙΝ *** *NTR*


ΚΙΣ ΛΩΡΑΙΝ

ΥΛΙΚΑ
Υλικά για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι Όλα - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (2 + ½ κούπες του τσαγιού), 125 γρ. βούτυρο (1 κούπα του τσαγιού), 5 γρ. αλάτι (½ κουταλάκι του γλυκού), 25 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (1/4 κούπας του τσαγιού), 1 τεμ. Αυγό, 50 ml νερό (1/4 κούπας του τσαγιού)

Υλικά για τη γέμιση
100 γρ. αλεύρι Όλα - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (3/4 κούπας του τσαγιού), 80 γρ. βούτυρο (3/4 κούπας του τσαγιού), 1 λίτρο γάλα πλήρες (6 κούπες του τσαγιού), 250 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (2 κούπες του τσαγιού), 2 κρόκοι αυγών, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα. Ρίχνουμε το γάλα, την παρμεζάνα και καρυκεύουμε. Μόλις το μείγμα έχει δέσει, αφαιρούμε από την θερμοκρασία, προσθέτουμε τους δύο κρόκους αυγών και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Σε ένα βαθύ μπολ ενσωματώνουμε τα υλικά της ζύμης και πλάθουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ψιλό φύλλο με χοντρό πλάστη και γεμίζουμε τον πάτο μίας πορσελάνινης ταρταλέτας. Με μαχαίρι τα περισσεύματα της ζύμης. Γεμίζουμε την ταρταλέτα με το μείγμα της γέμισης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ºC για 45’.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΝΟ 1 *NTR*

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για Τσουρέκι-ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (8 κούπες του τσαγιού), 200 γρ. μαργαρίνη (1 κούπα του τσαγιού), 250 γρ. ζάχαρη (1+¼ κούπες του τσαγιού), 4 αυγά, 200 γρ. γάλα χλιαρό (1 κούπα του τσαγιού), 85 γρ. νωπή μαγιά ή 30 γρ. ξηρή μαγιά, 5γρ. αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού), 10 γρ. μαχλέπι τριμμένο (2 κουταλάκια του γλυκού), 2+1/2 γρ. μαστίχα τριμμένη (½ κουταλάκι του γλυκού), ξύσμα ενός πορτοκαλιού.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε με το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα. Τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40′.
Γεμίζουμε τα ταψιά μας με ζύμη μέχρι τη μέση, αφού βάλουμε μέσα στη ζύμη το φλουρί (καλά πλυμένο και τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο). Τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για μια ώρα περίπου. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 25′-30′.




ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΝΟ 2 *NTR*

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο Φαριν απ - ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (4 κούπες του τσαγιού), 250 γρ. μαργαρίνη (1+1/4 κούπες του τσαγιού), 250 γρ. γάλα σκέτο ή ανάμικτο με χυμό πορτοκαλιού (1+1/4 κούπες του τσαγιού), βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού, 400 γρ. ζάχαρη (2 κούπες του τσαγιού), 4 αυγά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε τη μαργαρίνη 2-3 λεπτά, ρίχνουμε διαδοχικά τη ζάχαρη, ένα-ένα τα αυγά, τη βανίλια ή το ξύσμα, το γάλα και το Φαριν απ. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με Φαριν απ. Τυλίγουμε το φλουρί σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε μέσα στο μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο–200οC για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε λίγο τη βασιλόπιτα να κρυώσει, τη βγάζουμε από τη φόρμα και την τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.