Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΣΠΡΙΑ - ΦαΚέΣ ΠΙΚάΝΤΙΚΕΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Οι φακές είναι ένα όσπριο που αντιπαθούσα από παιδάκι...! Εμπνεύστηκα λοιπόν άλλον τρόπο για να τις μαγειρεύω καί να τις τρώω ευχάριστα! Η συνταγή αυτή είναι αφιερωμένη στα άτομα που δεν τους αρέσουν ...οι φακές !Δοκιμάστε τη !



ΥΛΙΚΑ:


ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ :
1 σακουλάκι φάκες (της αρεσκείας σας) του εμπορίου ή χύμα 500γρ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 κουταλιές της σούπας  κάπαρη (την έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά διότι έχει πικρή γεύση και είναι και αλμυρή)
3 καρότα ψιλοκομμένα ή τριμμένα σε τρίφτη
1 μικρή πατατούλα ψιλοκομμένη
1 ζελεδάκι για ζωμό  knorr σπιτικό με γεύση βοδινού ή λαχανικών
πολύ λίγο αλατάκι διότι περιέχει αλάτι και ο ζωμός και η κάπαρη (μπορούμε να το καταργήσουμε εντελώς)
μαύρο και κόκκινο γλυκό πιπέρι
6-7 λιαστές ντομάτες αποξηραμένες όχι στο υγρό τους (θα τις βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών χύμα θα τις  ξεπλύνετε πολύ καλά )
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένη
σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ( οι φακές απορροφούν πολύ το λάδι και τα υγρά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ).



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Καθαρίζουμε τις φακές απο τυχόν ακαθαρσίες τους και τις ξεπλένουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι με άφθονο νερό.
Έπειτα τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τις αφήνουμε για 10'.Κατόπιν τις σουρώνουμε και ξεκινάμε πλέον την κανονική
διαδικασία του μαγειρέματος.Χρόνος μαγειρέματος στη χύτρα 10', στη κατσαρόλα 1 μιση ώρα περίπου.
Ρίχνουμε τις φακές στη χύτρα ή στη κατσαρόλα , μαζί με όλα τα παραπάνω υλικά μας.Φροντίζουμε να σκεπαστούν οι φακές με λίγο παραπάνω νερό.Στη χύτρα όση ποσότητα υγρού  βάλουμε παραμένει.Στη κατσαρόλα προσθέτουμε , όσο και όταν χρειαστεί μόνο να είναι χλιαρό.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΣΠΡΙΑ - ΡΕΒΥΘΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤά ΜΕ ΚΡΙΘΑΡάΚΙ ΣΤΟ ΦΟύΡΝο

 



ΥΛΙΚΑ:

Θα χρειαστούμε:
Ένα σακουλάκι του εμπορίου ρεβύθια ή χύμα 500 γρ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού κριθαράκι(το ζυμαρικό)
αλάτι-μαύρο και κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κόκκινη  γλυκειά πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 μίνι συσκευασία πελτέ ντομάτας μεταλλικό ή χάρτινο
το ανάλογο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ(τα αφήνουμε μέσα στο νερό) τα ρεβύθια και την επόμενη μέρα τα μαγειρεύουμε.
Τα τοποθετούμε στη χύτρα ή στο φούρνο σε ταψί.Ρίχνουμε όλα τα παραπάνω υλικά , εκτός από το κριθαράκι.Αναμιγνύουμε το ντοματοπελτέ σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό και το ρίχνουμε στα ρεβύθια.Ρίχνουμε και το ανάλογο νερό μέχρι να σκεπαστούν και λίγο ακόμη.Αφήνουμε να μαγειρευτούν στη χύτρα για 30',στη κατσαρόλα με τακτικά διαστήματα παρακολούθησης,και στο φούρνο ψήσιμο κανονικά στη θερμοκρασία που συνηθίζετε να ψήνετε.Μόλις γίνουν(δοκιμάζετε να είναι μαλακά),ρίχνετε και το κριθαράκι με το ανάλογο νερό.1 πρός 2 στο ίδιο φλυτζάνι του τσαγιού.Αφήνουμε να μαγειρευτεί ή να ψηθεί για ακόμα 15'.
Μου αρέσει να αδειάζω ένα γιαούρτι ελαφρύ με 2% λιπαρά πάνω στο πιάτο μου με το καυτό αυτό φαγητό μαζί με κόκκινο καυτερό πιπέρι καγιέν...

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!





ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΣΠΡΙΑ - ΞΕΡά ΦΑΣόΛΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (ΜΠΛΟύΜ) - ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ


ΥΛΙΚΑ:

1 σακουλάκι  φασόλια ξερά του εμπορίου ή χύμα 500 γρ,
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι (όλοι οι τύποι ρυζιού ταιριάζουν,άν όμως θέλετε να μην είναι λιωμένο,χρησιμοποιήστε τον κίτρινο τύπο ρυζιού.)
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι μαύρο και κόκκινο γλυκό
1 κόκκινη γλυκειά πιπεριά Φλωρίνης
1 κουτάκι μίνι πελτέ ντομάτας σε μεταλλική ή χάρτινη συσκευσία
1 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη
το ανάλογο νεράκι

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
ΟΣΕΣ-ΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΥΤΕΡΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΜΙΚΡΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ 'Η ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΥΤΕΡΟ ΠΙΠΕΡΙ Ή ΣAΛΤΣΑ TABASCO.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Mουσκεύουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ και τα αφήνουμε μέσα για να φουσκώσουν.
Την επόμενη ημέρα τα μαγειρεύουμε.Σαν αρχική διαδικασία , τα ρίχνουμε μέσα σε νερό που βράζει για περίπου 10-15', τα σουρώνουμε και αρχίζουμε το κανονικό μαγείρεμα.
Μόλις τα στραγγίσουμε,τα αδειάζουμε σε μια χύτρα ή σε μία κατσαρόλα.Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο μας,
την κόκκινη πιπεριά μας,ρίχνουμε το λάδι,τη ζάχαρη,το πελτέ ντομάτας που τον έχουμε αναμίξει σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό,ρίχνουμε το υπόλοιπο νεράκι μας ,ώστε να σκεπαστούν τα φασόλια και λίγο παραπάνω.Στη χύτρα οτι υγρό θα βάλετε αρχικά τόσο θα μείνει μέσα.Στην κατσαρόλα εξατμίζεται και πρέπει να ρίχνετε,όταν χρειαστεί  χλιαρό νερό κι όχι κρύο  γιατί θα σκληρήνουν τα φασόλια.Το ρύζι το ρίχνουμε στο τέλος.Αφήνουμε να μαγειρευτούν τα φασόλια μαζί με όλα τα υλικά, αλλά επαναλαμβάνω όχι με το ρύζι.Τα φασόλια θέλουν 30' στη χύτρα, και στη κατσαρόλα κατά διαστήματα τα δοκιμάζουμε για να τσεκάρουμε άν μαλάκωσαν και μαγειρεύτηκαν.Όταν έχουν γίνει , ρίχνουμε το 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι με 2 φλυτζανάκια του καφέ νερό χλιαρό.Και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15' ακόμη.Προσοχή όμως φροντίστε , να έχει μείνει σαλτσούλα από πρίν ρίξετε το ρύζι.Τώρα όσοι θέλετε να προσθέσετε περισσότερο ρύζι μέσα σε αυτό το φαγητό, η προτεινόμενη δόση είναι 1 φλυτζάνι του τσαγιού με την αντίστοιχη αναλογία σε νερό ,μοιρασμένη σε 2 φλυτζάνια του τσαγιού.1 πρός 2 δηλαδή στο ίδιο φλυτζάνι.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!


Ω ! Κέ'ιΚ ΣοΚοΛάΤαΣ SLURP...!!!

...Είναι εντελώς ....σλούρπ!!! Δεν είναι κλασσικό κέ'ι'ικ, είναι κάπως πιο νωπό από το κανονικό με αποτέλεσμα να λιώνει στο στόμα και να μή θέλεις ,ούτε να  μπορείς να σταματήσεις με τίποτα!


Υλικά:

1 φλυτζάνι τσαγιού φάριν άπ
1 φακελάκι μπέ'ι'ικιν πάνουντερ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο
400 γρ. κουβερτούρα
4 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι(ξύνετε όλη τη φλούδα του)
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:

 Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτουμε τις βανίλιες. Λιώνουμε τα 300 γραμμάρια από την κουβερτούρα στην κρέμα γάλακτος
σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά μαζί με το αλεύρι. Χτυπάμε λίγο ακόμα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και κακάο. Ψήνουμε στους 180 για 35 λεπτά περίπου. Λιώνουμε τα 1οο γραμμάρια κουβερτούρας με 2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος και μια κουταλιά βούτυρο και μόλις βγάλουμε το κέ'ι'κ από το φούρνο το περιχύνουμε με το μίγμα.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!







βασιλοπιτα (2) *NTR*

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ



100 gr    ΒΟΥΤΥΡΟ  (Ηπειρου)
400 gr    ζαχαρη
1                               μαστιχα
1                            κουταλακι ΜΑΧΛΕΠΙ
100gr    μαγια
½   αλευρι (ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ)
4   αυγα





Κατασκευη



Κτυπαμε βουτυρο και ζαχαρη
Μαχλεπι και μαγια και μαστιχα
Πιχνουμε το μιγμα στο αλευρι ανακατευουμε καλα κα ψηνουμε όπως προηγουμενη συνταγη

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ *NTR *



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ


6           αυγα
1                 βανιλια
Ξυσμα πορτοκαλιου
     ½      ποτηρι  χυμο
    200 gr γιαουρτι (στραγγιστο)
    ½       κιλο ΑΛΕΥΡΙ
1                 ποτηρι σπορελαιο
1 ½   ποτηρι(νερου) Ζαχαρη


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ



Κτυπαμε τους κροκους(αυγων) με τη ζαχαρη εως οτου ασπρισει
Κτυπαμε τα ασπραδια ΜΑΡΕΓΚΑ ξεχωριστα
Το σπορελαιο με το γιαουρτι ανακατευουμε καλα.
Ριχνουμε λιγο αλευρι λιγη μαρεγκα λιγο από το μιγμα(ζαχαρη+αυγα)
Εως οτου τελειωσουν όλα τα υλικα μας  (τη βανιλια το ξυσμα,το χυμο) και ανακατευουμε πολύ καλα.Πασπαλιζουμε το ταψι μας με λιγο αλευρι(για να μη κολλησει) και τοποθετουμε το μιγμα μας στο ταψι.
Προθερμαινουμε το φουρνο και ψηνουμε στους 200 βαθμους 



Καλη Επιτυχια…


ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ *NTR*









ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ



2          φλυτζανες ΛΑΔΙ
2          φλυτζανες νερο
2          φλυτζανες Ζαχαρη
        4      κουταλιες ΚΟΝΙΑΚ
4       κουταλιες σουπας Πορτοκαλο
1 1/2        κουταλια σουπας μπεικιν
           Ξυσμα Πορτοκαλιου
1                   κουταλακι γαλυφαλλο
1                κουταλακι κανελλα
1 ½ φλυτζανα τσαγιου ΣΤΑΦΙΔΕΣ μαυρες
1 ½ φλυτζανα τσαγιου Σταφιδες ΞΑΝΘΕΣ
 1 ½ φλυτζανα      καρυδια η αμυγδαλα
Αλευρι φαρινα κοκκινη οσο παρει


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Κτυπαμε το λαδι με τη Ζαχαρη
Ριχνουμε στο χυμο πορτοκαλιου το μπεικιν και το ριχνουμε
Στο λαδι.
Κατοπιν ριχνουμε το νερο χλιαρο.
Επειτα αλευρονουμε τις σταφιδες και τις ριχνουμε στα υλικα μας
Μετα την κανελλα –γαρυφαλλο το ξυσμα Πορτοκαλιου το κονιακ το αλατι και  τα καρυδια η(αμυγδαλα)και ανακατευουμε όλα μαζι.
Επειτα προσθετουμε λιγο-λιγο το αλευρι και αρχιζουμε να ανακατευουμε καλα (ουτε που σφιχτη η ζυμη ουτε αραιη)
Μετρια.
Ψηνουμε στους 200 βαθμους για μια ωρα.

Καλη Επιτυχια….



ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ*NTR*



ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ


2 1/2  φλυτζανες ελαιολαδο
1 1/2  φλυτζανες ζαχαρη
1        κρασι κοκκινο φλυτζανι
1        κουταλια σουπας κανελλα
1        κουταλακι γαρυφαλλο
1        κιλο αλευρι(μαλακο)
1/2     φλιτζανι σισαμι καβουρντισμνο
1/2     φλιτζανι πορτοκαλι
1/2     κουταλακι    σοδα
1         κουταλια μπεικιν
          ξυσμα πορτοκαλιου
           λιγο αλατι





ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σε μια λεκανι ριχνουμε το ελαιολαδο  , τη ζαχαρη καβουρντιζουμε το σισαμι σε να τηγανακι και το ριχνουμε στο λαδι με τα υλικα,μετα το  κρασι,διαλυουμε στο πορτοκαλι τη σοδα και το μπεικιν ριχνουμε το ξυσμα  και επτα σιγα σιγα το αευρι την κανλλα το γαρυγαλλο το ξυσμαπορτοκαλιου, και τελοςλιγο αλατι και ανακατευουμε καλα.Λαδωνουμε το ταψι μας και πλαθουμε σχηματα τα κουλουρακια μας.Ψηνουμε  για 25-30 λεπτα στους 170 βαθμους.

Καλη Επιτυχια

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ *NTR*

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ*ΝΙΚΗΣ*

1                          φλυτζανια (κουπες)ΑΛΕΥΡΙ
½          φλυτζανια ΛΑΔΙ καλο ελαιολαδο
½          φλυτζανα ΝΕΡΟ (χλιαρο))
¾          φλυτζανα ΜΟΥΣΤΟ
1 ½      προεραιτικα(ΑΛΥΣΙΒΑ)
1 ½      κουταλακι ΑΜΜΩΝΙΑ
1                       κουταλακι ΚΑΝΕΛΛΑ(τριμμενη)
½        κουταλακι ΓΑΛΥΦΑΛΛΟ(τριμμενο)
2                       φλυτζανες ΖΑΧΑΡΗ]
Σταφιδες ΜΑΥΡΕΣ(1/2 κουπα)
Λιγο αλατι

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Βαζουμε σε μια Λεκανι το αλευρι

Ζεσταινουμε πολύ το ΛΑΔΙ εως να καπνισει
Και το ριχνουμε στο Αλευρι
Τριβουμε με τα χερια μας καλα να μη σβολιασει
Βαζουμε σε ένα μπολ το ζεστο νερο
Και ριχνουμε την αμμωνια το μουστο και τη ζαχαρη
Ανακατευουμε καλα
Προσθετουμε το μιγμα στο αλευρι
Επειτα την κανελλα και το γαρυφαλλο και λιγο αλατι
Ανακατευουμε …ζυμωνουμε
..και πλαθουμε διαφορα σχηματα…
Προθερμαινουμε το φουρνο μας στους 250 βαθμους
Ψηνουμε στον ΑΕΡΑ στους 200 για 20-25 λεπτα.


Καλη Επιτυχια..

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΛΑΔΙΟΥ *NTR*

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΛΑΔΙΟΥ


3           κιλα ΑΛΕΥΡΙ
830gr   ΛΑΔΙ καλο
1                          κιλο Ζαχαρη
2                          ποτηρια ΟΥΖΟ
3                          κουταλακια ΣΟΔΑ
Λιγο Αλατι
Λιγα κανελλογαρυφαλλα(τριμμενα)


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Διαλυουμε τη σοδα με το ουζο και τοποθετουμε μεσα στο αλευρι.
Ριχνουμε χλιαρο το λαδι και ανακατευουμε καλα.
Επειτα τη ζαχαρη τα κανελλογαρυφαλλα και τελος το αλατι.Κανουμε
Διαφορα σχηματα και τοποθετουμε στο ταψι μας.
Ψηνουμε στους 200 βαθμους.


Καλη Επιτυχια


ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΑΜΜΩΝΙΑΣ * NTR*

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΑΜΜΩΝΙΑΣ


100 gr.Βουτυρο(Ηπειρου γαλακτος)
480gr Ζαχαρη
8                   Αυγα
1        κουταλακι γλυκου Σοδα
    26gr αμμωνια
1282gr Αλευρι αλατινη μαλακο
  325gr Γαλα(1 ποτηρι νερου)
             Λιγο Αλατι


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κτυπαμε τους κροκους με τη ζαχαρη.
Κτυπαμε τα ασπραδια μονα τους να γινουν ΜΑΡΕΓΚΑ.
Σε ένα μπολ βαζουμε ΧΛΙΑΡΟ το ΓΑΛΑ και Διαλυουμε την ΑΜΜΩΝΙΑ
Κτυπαμε το βουτυρο πολύ καλα και αρχιζουμε και το ριχνουμε στα υλικα που είναι (ηδη) κτυπημενα.
Επειτα ριχνουμε λιγο-λιγο το ΑΛΕΥΡΙ και ανακατευουμε ΚΑΛΑ.
Αρχιζουμε και Ζυμωνουμε πολύ καλα .
Αφηνουμε τη ΖΥΜΗ για 10 λεπτα να ηρεμησει και φτιαχνουμε
Διαφορα σχηματα(κοτσηδες-στρογγυλα-ότι μας αρεσει…)

Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους για 20-25 λεπτα.
Καλη Επιτυχια..



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΣΠΡΙΑ - ΚΟΥΚΙά ΞΕΡά ΚοΚΚΙΝΙΣΤά





ΥΛΙΚΑ

Θα χρειαστούμε ένα σακουλάκι  κουκιά ξερά του εμπορίου ή χύμα 500 γρ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μίνι συσκευασία ντοματοπελτέ μεταλλική ή χάρτινη
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
το ανάλογο νεράκι
αλάτι-πιπέρι- μια κουταλιά της σούπας ρίγανη
προαιρετικά όσοι θέλετε ρίχνετε κι ένα κύβο knorr σπιτικό (το ζελεδάκι που διατηρείται εντός ψυγείου)

                                                                          ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Έχουμε μουσκέψει από την προηγούμενη νύχτα τα κουκιά στο νερό , ώστε να μαλακώσουν και να αφαιρέσουμε εύκολα το μαύρο σημαδάκι που έχουν μπροστά στο φλούδι τους.Τα καθαρίζουμε και τα μαγειρεύουμε την επόμενη ημέρα.
Στη διαδικασία του καθαρίσματος ,προσέχουμε ν'αφαιρέσουμε  με το μαχαιράκι μας , μόνο το μαύρο σημαδάκι απο το φλούδι τους κι όχι ολόκληρο το φλούδι,διαφορετικά δεν θα βράσουν καλά σύν ότι θα γίνουν φάβα.(πιστέψτε με, εχω πειραματιστεί και ήταν χάλια το αποτέλεσμα).
Όταν καθαρίσουμε τα κουκιά μας,είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψουμε.Αρχικά,τα βράζουμε 10 λεπτά μόνο σε νερό σκέτο που
βράζει και τα σουρώνουμε καλά.Έπειτα τα μαγειρεύουμε κανονικά.Τά τοποθετούμε σε χύτρα (εγώ σε χύτρα μαγειρεύω),και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι , το σκορδάκι, καί όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα,ρίχνουμε και το πελτέ ντομάτας το αναμιγνύουμε με 1 φλυτζάνι νερό,καί το λάδι μας, κι έπειτα ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμα ,ώστε να σκεπαστούν τα κουκιά μας και λίγο παραπάνω γιατί αυτό το είδος όσπριου,έχει την ιδιότητα να "πίνει" το νερό της κατσαρόλας και συνεπώς να μένει το φαγητό
"στεγνό" χωρίς τα υγρά του.
Χρόνος μαγειρέματος για τη χύτρα σε αυτό το φαγητό είναι 25'-30'.Στη κατσαρόλα περίπου 1 με 1 1/2 ώρα, και θα πρέπει να τα δοκιμάζετε ανά διαστήματα για να καταλάβετε άν έχουν μαγειρευτεί.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!








ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ~ορεκτικό~



 ΥΛΙΚΑ:

1,5 ΚΙΛΟ ΩΜΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ.
150 ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
150 γρ.ΒΟΥΤΥΡΟ
10 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΕΣ
1 ΦΡΕΣΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ,ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ,ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΗ
3 ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΣΕ ΛΕΠΤΕΣ ΦΕΤΕΣ
ΦΕΤΕΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ , ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.ΧΑΡΑΞΤΕ ΤΗ ΡΑΧΗ ΚΑΘΕ ΓΑΡΙΔΑΣ.ΖΕΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΕ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΩΤΑΡΕΤΕ ΩΣΠΟΥ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΩΜΑ.
2.ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΣΤΕ ΤΕΣ ΓΙΑ 1-2 λεπτά.ΒΑΛΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ,ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ.ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΕΣ ΣΕ ΖΕΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΜΕ ΦΕΤΕΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΦΡΥΓΑΝΙΣΜΕΝΟ ΨΩΜΙ.
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  : 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ  : 10 λεπτά
ΜΕΡΙΔΕΣ       :   6
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ : Λιπαρά 42,5 γρ., Πρωτε'ί'νες 26 γρ., Υδατάνθρακες 1 γρ., Φυτικές Ίνες 1 γρ., Χοληστερόλη 248mg.,2.045kj(490 ΘΕΡΜΙΔΕΣ).


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

ΓΕΜΙΣΤέΣ ΝΤΟΜάΤΕΣ ΣαΛάΤα ΜΕ ΓαΡίΔΕΣ καί ΤόΝο ~ ορεκτικό~


 



ΥΛΙΚΑ:

4-6  ντομάτες καθαρισμένες για γέμισμα(κανονίστε ανάλογα τα άτομα)
(όχι πολύ ώριμες,δεν θα τις μαγειρέψουμε,αυτές που αγοράζουμε
για τη σαλάτα μας)

10 Γαρίδες βρασμένες για 10 λεπτά και κομμένες σε κυβάκια ζουλιέν
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
(προσωπικά,χρησιμοποιώ τη μάρκα geisa-γκέι'ισα,βρίσκω τον
τόνο της πολύ μαλακό καί νοστιμότατο)
5 κουταλιές της σούπας σέλερι ψιλοκομμένο
(είναι ξαδερφάκι του σέλινου αλλά πιό ελαφρύ
καί πιό νόστιμο)

5 κουταλιές της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
(άν δεν σας αρέσει ο βασιλικός χρησιμοποιήστε
άνιθο ή δυόσμο ,αλλά να είναι φρέσκα...!!!)

8 ελιές ψιλοκομμένες κατά προτίμιση μαύρες
(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις έτοιμες κομμένες
καί χωρίς κουκούτσι ,πλέον,από τα supermarkets...!)

2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα με reduced
(άν δεν τη βρείτε,αγοράστε τη μαγιονέζα με μουστάρδα
 dijonnaise της μάρκας hellmann's)

1 κουταλιά της  σούπας   μηλόξυδο ή λευκό ξύδι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

Φρέσκο πιπέρι μαύρο

Χονδρό αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπώλ βάζουμε της γαρίδες , τον τόνο,και τα φρέσκα λαχανικά μας που τα έχουμε ψιλοκόψει μαζί με τις ελιές μας,και τα ανακατεύουμε μαζί με το ξύδι και τέλος προσθέτουμε την μαγιονέζα και τοποθετούμε το μίγμα μας στην ντομάτα μέσα.

Ραντίζουμε με  ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανάλογα με την προτίμιση σας μπορείτε να βάλετε και θαλασσινό αλάτι.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ (ΠΟΛΥ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ)~AL HAIL CEASAR SALAD~

 

All Hail Caesar Salad

ΥΛΙΚΑ: 

2-3 ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ
3 ΑΥΓΑ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΣΑΛΤΣΑ WORCESTERSHIRE
3 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΧΥΜΟΣ ΛΑ'Ι'Μ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΝΤΙΖΟΝ
3/4 ΤΟΥ ΦΛΥΤΖΑΝΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
3 ΦΕΤΕΣ ΑΣΠΡΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΑ
15γρ. ΒΟΥΤΥΡΟ
1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ
3 ΛΩΡΙΔΕΣ ΜΠΕ'Ι'ΚΟΝ
1 ΜΑΡΟΥΛΙ ICEBERG
3 ΑΥΓΑ,ΕΠΙΠΛΕΟΝ,ΣΦΙΧΤΟΒΡΑΣΜΕΝΑ,ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ
3/4 ΤΟΥ ΦΛΥΤΖΑΝΙΟΥ ΝΙΦΑΔΕΣ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1.ΒΑΛΤΕ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ,ΑΥΓΑ,ΣΑΛΤΣΑ,ΣΚΟΡΔΟ,ΧΥΜΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ,ΡΙΞΤΕ ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ.ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΩΣΤΕ.
2.ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΕ ΚΥΒΟΥΣ 1,5 εκ. ΖΕΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΣΤΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ 4-5 ΛΕΠΤΑ,ΑΝΑΚΑΤΕΥΩΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ.ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΚΡΟΥΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΓΙΣΤΕ ΤΑ.ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΗΓΑΝΙ ,ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΜΠΕ'Ι'ΚΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΑΓΑΝΟ.
3.ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΜΑΡΟΥΛΙ,ΚΡΟΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΠΕ'Ι'ΚΟΝ ΣΕ 4 ΜΠΩΛ,ΠΕΡΙΧΥΣΤΕ ΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΑ ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ.
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:    25 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ:   10 λεπτά
ΜΕΡΙΔΕΣ:          4
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ:
Λιπαρά 66 γρ.,Πρωτε'ί'νες 26 γρ.,Υδατάνθρακες 8 γρ.,Φυτικές Ίνες 1,5 γρ.,Χοληστερόλη 360 mg., 3.015kj (720 ΘΕΡΜΙΔΕς).


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ Ή ΜΠΥΡΑ


YΛΙΚΑ:


 Θα χρειαστούμε 4 με 5 μελιτζάνες φλάσκες.
Κίτρινο τυρί κομμένο σε φέτες του τόστ(θέλουμε να λιώσει),ταιριάζει και το δικό μας  τυρί, η ελληνική μας φέτα .
Μικρά λουκανικάκια εξοχής(τα πικάντικα).
Φρέσκιες ντομάτες περίπου 2 μέτριες.Λάδι για τηγάνισμα.



                                                                                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Τηγανίζουμε τα λουκανικάκια ελαφρώς , εώς ότου ροδίσουν καί ολόκληρα.
Αυτά άν θέλουμε μπορούμε να τα στραγγίσουμε απo το λάδι τους.
Κόβουμε στη μέση τις πλυμένες και σκουπισμένες μελιτζάνες και αδειάζουμε (όχι εντελώς)τη σάρκα τους,ώστε να γίνουν σαν "βαρκούλες". 
Τις τηγανίζουμε για περίπου 10 λεπτά και από τις δύο πλευρές για να μαλακώσουν.Τις τοποθετούμε σε ένα γυάλινο πυρέξ ή ταψί στο οποίο μέσα εκεί θα ψηθούν.
Δεν λαδώνουμε το ταψί μας , ούτε στραγγίζουμε τις μελιτζάνες από το λάδι τους μέσα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Απλά τις στραγγίζουμε πολύ καλά όταν τις αποσύρουμε απο το καυτό λάδι με τη τρύπια μεταλλική κουτάλα ή από το  μεταλλικό πλέγμα σταγγίσματος λαδιού άν χρησιμοποιήσουμε φριτέζα. 


Έχουμε φροντίσει να κόψουμε τίς ντομάτες σε λεπτές ροδέλες καί να έχουμε σε μία άκρη έτοιμο και το κίτρινο τυρί για την επίστρωση.Μόλις τελειώσουμε με το τηγάνισμα, τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί μας ,και τοποθετούμε μια φέτα τυρί μέσα σε μία μελιτζάνα,έπειτα τοποθετούμε ένα λουκανικάκι,έπειτα άλλη μία φέτα τυρί καί τέλος τοποθετούμε μία ροδέλα φρέσκιας ντομάτας.


Κάτ'αυτόν τον τρόπο γεμίζουμε όλες τις μελιτζάνες μας με τα υλικά μας.΄Αν σας φαίνεται υπερβολική η αρχική στρώση τυριού,καταργήστε την.Μόλις τελειώσετε όλη τη διαδικασία,τις ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στους 180c , καί μόνο στον αέρα,για να λιώσει το τυρί και να ψηθεί λίγο η ντομάτα.Άν δε έχετε φούρνο με αέρα,σιγοψήστε πάνω - κάτω στην ίδια θερμοκρασία και προσοχή να μην σας καεί ή κολλήσει.


Συνοδέψτε με φρέσκες τηγανητές πατάτες ,ακόμη και με πουρέ στιγμής ταιριάζει(προτιμήστε τον ΓΙΩΤΗΣ),κρύα χωριάτικη σαλάτα ή οποιαδήποτε σαλάτα της αρεσκείας σας αλλά να είναι κρύα,και φυσικά παγωμένη μπύρα ή δροσερό κρασί.



ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!








ΣΟΥΠΑ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ





ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
O τσοπάνος από τη στάνη μας συμβουλεύει: "το καλό κρέας δεν θέλει σάλτσες και μπαχαρικά, το βράζεις μέχρι να πιεί το ζουμί του και μένει πεντανόστιμο!"
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό ποντίκι μόσχου
3 κρεμμύδια μέτρια αλόκληρα
3 καρότα κομμένα
3 κολοκύθια κομμένα
3 πατάτες κομμένες
3 ντομάτες κομμένες
3 κλωνάρια σέλινο ολόκληρα(άν θέλετε χρεισιμοποιήστε σέλερι,είναι πιο ελαφρύ και έχει την ίδια γέυση με το σέλινο,εγώ χρησιμοποιώ μόνο σέλερι...!)
1 πιπεριά παχύσαρκη κίτρινη κομμένη
1 πιπεριά καυτερή
φυλλαράκια δεντρολίβανο, αλάτι, ελαιόλαδο.
2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:MΠάΜ~μπάμ 
Βάζουμε το κρέας σε 3 περίπου λίτρα νερό και ανάβουμε το μάτι. Ξαφρίζουμε το
κρεατάκι μας καί το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει με 1 περίπου λίτρο νερό. Τότε ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Όταν μείναι με 1 περίπου λίτρο νερό ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βράζει για 20 λεπτά ακόμη και τότε ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά το λάδι και το αλάτι. Συνεχίζουμε το βράσιμο και εκεί που κοντεύει να πιεί το ζουμί του στίβουμε τα δυό λεμόνια. Αφήνουμε να πάρει κάποιες βράσεις και όταν πήξει το ζουμί, σβήνουμε.
Ιδανική θερμοκρασία για σερβίρισμα τώρα το θέρος, είναι μεταξύ χλιαρού και κρύου. Τρώγεται με μαχαίρι και πηρούνι  ή καί με τα χέρια σαν τους Βεδου'ί'νους...!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ (συνταγή της Κυρά-Κατίνας)

 ΥΛΙΚΑ:

Θα χρειαστούμε 1μιση κιλό μοσχαράκι κατά προτίμηση ντόπιο από επαρχία, καί κάποιο μέρος του ,το οποίο έχετε συνηθίσει να ψωνίζετε.Πατάτες στρογγυλές τις μικρές περίπου 2 κιλά.Ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι.Σκόρδο 6 σκελίδες απο το κεφάλι(για όσους-ες δεν αντέχουν το καθάρισμα κρεμμυδιών και σκόρδων υπάρχουν στους καταψύκτες των σούπερ-μάρκετς αλουμινοσακουλάκια με έτοιμα ψιλοκομμένα,δεν είναι το ίδιο νόστιμα όμως με τα κανονικά). Χυμό από 3 φρέσκα λεμόνια.Δύο ποτήρια του κρασιού ελαιόλαδο και λίγο παραπάνω θα το δείτε με το μάτι όταν θα μπούν οι πατάτες.
Ένα κρασοπότηρο λευκό κρασί ρετσίνα.Αλάτι.Ρίγανη.Θυμάρι.Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι απο μύλο(άν δεν έχετε συσκευασία μπαχαρικού σε μύλο ή κανονικό μύλο,χρησιμοποιείστε τα απλά μπουκαλάκια μπαχαρικών). 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Πρίν αρχίσουμε το μαγείρεμα του φαγητού μας , θα ήθελα να σας αναφέρω κάποια μικρή λεπτομέρεια.Συνήθως οι κατσαρόλες οι οποίες χρησιμοποιούμε σήμερα είναι ατσάλινες.Εγώ αυτό το φαγητό, το μαγειρεύω πάντα σε μία κατσαρόλα,που έχω από την προίκα μου,μία αλουμινένια,απο το 1960.Δεν γνωρίζω άν είναι μία κατσαρόλα για "υγιεινό μαγείρεμα",αλλά εκεί μέσα,αυτό το φαγητό,γίνεται καταπληκτικό σε γεύση...!Κάτι που δεν "πετυχαίνουν" οι σημερινές κατσαρόλες του εμπορίου.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τοποθετούμε το κρέας μας,πλυμένο,στην κατσαρόλα.Αφήνουμε το κρέας σε πολύ χαμηλή φωτιά,ίσα-ίσα να βγάλει όλα του τα υγρά,μόνο με λίγη ρίγανη και λίγο θυμάρι.Προσέχουμε να μην μας κολλήσει.Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά του,ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο,το ψιλοκομμένο κρεμμύδι(από τον τρίφτη),τα ψιλοκομμένα σκόρδα(σε ροδελίτσες με το χέρι),τα μπαχαρικά,και το τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές.Ρίχνουμε και το κρασάκι καί το αφήνουμε έως ότου εξάτμιστεί,χαμηλώνοντας το μάτι στο 1μιση.Έπειτα ρίχνουμε και τις πατάτες αλατοπιπερωμένες και ριγανισμένες κι αυτές,το κρασί και συνεχίζουμε με μισόκλειστο καπάκι το τσιγάρισμα για δέκα λεπτά ακόμα καί μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.'Επειτα ρίχνουμε χλιαρό το νερό μας για να μην σκληρύνει το κρέας ,ώστε να σκεπαστεί το φαγητό μας και σιγοψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.'Οταν έχει μαλακώσει το κρέας καί κοντεύει να γίνει,ρίχνουμε και το χυμό των λεμονιών,περασμένο από τη σίτα,για να μην έχει κουκούτσια και σάρκα.

Το φαγητό αυτό είναι ένα κλασσικό ελληνικό φαγητό,από το παλιό Κυριακάτικο Τραπέζι , όπου η Κυριακή σαν τελευταία ημέρα της εβδομάδας ,είχε την "τιμητική της"...!Το φαγητό αυτό το  συνοδεύω πάντα με τη κλασσική μαρουλοσαλάτα ή με σαλάτα λάχανο-καρότο,ελληνική ρετσίνα και κλασσική ελληνική μουστάρδα ΕΚΜΑ ...!!!


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ...!!!