Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ*NTR*



ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Υλικά
·  1 συσκευασία έτοιμη μπεσαμέλ
·  5-6 μεγάλες μελιτζάνες
·  ντομάτα σε φέτες
·  1/4 κούπας πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
·  2-3 κουταλιές μαϊντανό
·  2 κούπες τριμμένη γραβιέρα
·  μοσχοκάρυδο
·  αλάτι
·  πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις χαράζουμε στην ψίχα. Αφαιρούμε την ψίχα και τις αλείφουμε με αλάτι. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε να φύγει το νερό. Τις τηγανίζουμε και τις αραδιάζουμε σε πυρέξ. Σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε το τυρί με την πιπεριά. Βάζουμε απ' αυτό το μίγμα επάνω σε κάθε μελιτζάνα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Ρίχνουμε πιπέρι και βάζουμε τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε τη μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο. Βάζουμε 1-2 φέτες ντομάτες σε κάθε μελιτζάνα. Ρίχνουμε από πάνω λίγη γραβιέρα και αλ
ατοπίπερο. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ*NTR*

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Υλικά
·  1/2 κιλό φύλλο κρούστας ή 1 δόση ζύμη για φύλλο
·  3/4 του κιλού τυρί φέτα τριμμένο
·  2 κούπες μπεσαμέλ αραιή
·  4 αυγά
·  λίγο πιπέρι
·  λίγο μοσχοκάρυδο
·  1 κουταλιά λιωμένο κρεμμύδι
·  3/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη

για τη ζύμη για φύλλο:

·  1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·  2 κουταλιές λάδι
·  1 κουταλιά ξίδι
·  2 κουταλάκια αλάτι
·  2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ (προεραιτικά)
·  1 κούπα χλιαρό νερό

για την αραιή μπεσαμέλ:

·  1 κούπα γάλα
·  2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·  2 κουταλιές βούτυρο
·  αλάτι, πιπέρι άσπρο
·  μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Ετοιμάστε 2 κούπες μπεσαμέλ. ΄Οταν την κατεβάσετε από τη φωτιά, αφήστε τη να κρυώσει λίγο, ρίξτε μέσα κι ανακατέψτε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το λιωμένο κρεμμύδι. Ρίξτε τ' αυγά ελαφρά χτυπημένα και τέλος το τριμμένο τυρί. Στρώστε σε μεγάλο ταψί τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα κι απλώστε επάνω τη γέμιση. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και πάλι. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να φθάνετε μέχρι κάτω. Αλείψτε τη με το υπόλοιπο βούτυρο (στο στάδιο αυτό, μπορείτε να τη φυλάξετε στην κατάψυξη), ραντίστε τη με λίγο νερό και ψήστε τη στους 1800C, 40'-50', να ροδίσει επάνω-κάτω. Αν χρησιμοποιήσετε σπιτικό φύλλο, βάλτε 1/4 κούπας βούτυρο περισσότερο. Σερβίρετε την πίτα ζεστή και φρεσκοψημένη.

Εκτέλεση ζύμης για φύλλο:
Μια δόση αντιστοιχεί με 1/2 κιλό έτοιμο φύλλο.
Χρόνος ετοιμασίας: 2-3 ώρες.

Κοσκινίστε το αλεύρι σε λεκανίτσα κι ανοίξτε στο κέντρο μια λακκούβα. Βάλτε μέσα το λάδι, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το νερό. Ανακατέψτε το μίγμα, παίρνοντας μέσα λίγο λίγο το αλεύρι. Μαζέψτε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώστε τη, προσθέτοντας όσο ακόμη νερό χρειασθεί, για να γίνει λεία και απαλή. Χωρίστε τη σε μπαλάκια, ανάλογα με τα φύλλα που χρειάζεστε. Βάλτε τα σε ταψάκι αλευρωμένο, το ένα πλάι στο άλλο και σκεπάστε τα με υγρή πετσέτα. Αφήστε τα να σταθούν 1-2 ώρες. Ανοίξτε με λεπτή μακριά βέργα τα μπαλάκια ένα ένα, σε πολύ λεπτά φύλλα, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, αλευρώνοντάς τα συχνά, για να μην κολλάει η βέργα. Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα, αν πασπαλίζετε την επιφάνεια με νισεστέ. Για να γλυτώσετε κόπο και χρόνο, ανοίξτε πρώτα τα μπαλάκια σε μικρά φυλλαράκια. Στοιβιάστε τα τρία - τρία, αλείφοντας ενδιάμεσα με μπόλικο λάδι ή λιωμένο μαγειρικό λίπος κι ανοίξτε τα σε μεγαλύτερα φύλλα τρία - τρία μαζί. Στο ψήσιμο, τα φυλλαράκια ξεχωρίζουν. Μπορείτε να τ' ανοίξετε επίση πέντε - πέντε μαζί και να στρώσετε ένα πενταπλό φύλλο κάτω κι επάνω από τη γέμιση. ΄Ετσι γίνεται η βλάχικη πίτα. Στην περίπτωση αυτή, το επάνω φύλλο ανοίξτε το αρκετά μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού και στρώστε το σουρώνοντάς το.

Εκτέλεση για την αραιή μπεσαμέλ:
Γίνεται 1 κούπα σάλτσα.
Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος μαγειρέματος: 15'.

Βράστε το γάλα. Σε μικρή κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο. Ρίξτε μέσα το αλεύρι και σοτάρετέ το 5'. Ρίξτε μεμιάς το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά. (Εάν σβολιάσει το αλεύρι, περάστε τη σάλτσα από λεπτή σίτα). Ανακατέψτε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει. Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε λίγο αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι και αν θέλετε, λίγο μοσχοκάρυδο.




ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ*NTR*

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
Υλικά
·  1/2 κιλό κληματόφυλλα
·  1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
·  3/4 κούπας τριμμένο κρεμμύδι
·  1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
·  1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο
·  1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
·  αλάτι - πιπέρι
·  1 κούπα λάδι
·  1 κούπα νερό βραστό
·  1/4 κούπας βούτυρο
·  2 αυγά και 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πλύντε τα κληματόφυλλα κι αφαιρέστε τα κοτσάνια. Ζεματίστε τα βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει 2'-3' και στραγγίστε τα. Βάλτε σ' ένα μπολ τον κιμά με το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το ρύζι, λίγο αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι. Ζυμώστε τα ν' ανακατευθούν καλά. Βάλτε ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίξτε το. Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας κι αραδιάστε τα ντολμαδάκια το ένα πλάι στο άλλο σε σειρές. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο, σκεπάστε τα ντολμαδάκια μ' ένα πιάτο που να χωράει στην κατσαρόλα και προσθέστε το βραστό νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν τα ντολμαδάκια και να μείνουν με λίγο ζουμί. Σ' ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τ' αυγά με το χυμό λεμονιού. Ρίξτε κουταλιά - κουταλιά λίγο από το ζουμί του φαγητού κι αδειάστε το αυγολέμονο επάνω στα ντολμαδάκια, κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, για να πάει παντού. Αν προτιμάτε, φτιάξτε αυγολέμονο κρέμα. Αφήστε το φαγητό να σταθεί 15', πριν το σερβίρετε. Τρίψτε στην επιφάνεια λίγο φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά.