Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ *NTR *

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

Υλικά
α) 250 γρ. Βιτάμ
β) 400 γρ. ζάχαρη
γ) 200 γρ. κακάο
δ) 150 γρ. γάλα εβαπορέ όπως το παίρνουμε από το κουτί (όχι αραιωμένο)
ε) 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
ζ) 1 αυγό
η) 2 πακέτα πτι-μπερ
θ) 250 γρ. καρυδόψυχα
ι) διάφορες τρούφες (γάλακτος, κουβερτούρα κλπ) και καρύδα
κ) χαρτάκια ζαχαροπλαστικής
λ) ένα ποτηράκι του κρασιού κονιάκ



Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά από το α έως και το ζ και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ρευστοποιηθούν.
Σ' ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα τριμμένα και τα καρύδια τα οποία έχουμε περάσει από το μούλτι.
Στο μπολ ρίχνουμε το ρευστοποιημένο μείγμα και ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο για να σφίξει.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την τρούφα και εάν θέλουμε σ’ ένα άλλο μπολ έχουμε καρύδα τριμμένη και φτιάχνουμε τρουφάκια με καρύδα.
Όταν γίνουν όλα ένα μείγμα πλάθουμε μικρές μπάλες βουτώντας τα χέρια μας στο κονιάκ και αμέσως μετά τις ρίχνουμε στο μπολ με την τρούφα.
Το τρουφάκι είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στο χαρτάκι ζαχαροπλαστικής και να φυλαχθεί στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!!!



















ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ *NTR*

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ



225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
180 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι (όχι γεμάτο)
6 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)



Και για το γλάσο
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 ml κρέμα γάλακτος

ΑΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ:

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το βούτυρο, που το έχουμε κόψει σε κομματάκια, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε στο μίγμα τους κρόκους των αυγών, ελαφρά χτυπημένους, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Τελευταία προσθέτουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε σφικτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε προσεκτικά. Αδειάζουμε το μίγμα σε όχι πολύ μεγάλο πυρέξ ή σε ταψάκι χωρίς τρύπα στη μέση και ψήνουμε για 15-17 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας σε μπεν μαρί τη κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος. Όταν βγει το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απλώνουμε στην επιφάνειά του το γλάσο.
Απολαμβάνουμε απίστευτη σοκολάτα!
Tips:

1)Ο χρόνος ψησίματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 15-17 λεπτά. Η σοκολατόπιτα δεν γίνεται σαν κέικ. Είναι υγρή σαν brownies.
2)Ψήστε την σε μεσαίο και όχι πολύ μεγάλο πυρέξ όπως αναφέρω, για να μην σας απλώσει και βγει πολύ λεπτή.
3)Μια φίλη που την έφτιαξε, αντικατέστησε το αλεύρι με τριμμένο φουντούκι. Μου είπε πως της έγινε πάρα πολύ καλή και έτσι. Εσείς αποφασίζετε.
Καλή επιτυχία
.

 



Ας την φτιάξουμε:

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΡΜΠΟΥΡΓΚΕΡ *NTR*

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ




1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΛΑΚΟ
700 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑ
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΜΑΓΙΑ
ΣΟΥΣΑΜΙ
ΑΛΑΤΙ



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΠΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟ ΓΑΛΑ(ΧΛΙΑΡΟ) ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΓΙΑ.
ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΓΙΑ 40 ΛΕΠΤΑ.
ΕΠΕΙΤΑ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΤΕΜΑΧΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ .ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΩ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ. ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ (ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΛΕΙΨΕΙ ΜΕ ΛΑΔΙ) ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…..

ΨΩΜΙ * NTR*


ΨΩΜΙ


3 ΚΟΥΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ
1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΑΓΙΑ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
1 ΚΟΥΠΑ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ(ΧΛΙΑΡΟ)
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΛ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΠΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ,ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΛΑΔΙ.
ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΝΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΕΙΦΟΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ
ΟΤΑΝ ΖΥΜΩΘΟΥΝ ΚΑΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΨΑΚΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΕΙΨΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ(ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ) ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ.ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ.
ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ.
ΦΟΥΡΝΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ 250 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΥΣ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ. ΌΤΑΝ  ΡΟΔΙΣΕΙ ΕΠΑΝΩ, ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΛΑΔΟΧΑΡΤΟ, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΕΙ..
ΜΕΤΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ  ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΝ ΚΟΛΛΑΕΙ…ΑΝ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ….



ΠΙΤΣΑ *NTR*

ΠΙΤΣΑ



3 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ (ΚΟΥΠΕΣ) ΣΚΛΗΡΟ ΑΛΕΥΡΙ
1 ½ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΞΕΡΗ ΜΑΓΙΑ
ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΗ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ
1 ½  ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΝΕΡΟ



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΠΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ(ΧΛΙΑΡΟ) ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ.
ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΖΥΜΗ.
ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΓΙΑ 10 ΛΕΠΤΑ.
ΕΠΕΙΤΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ ΜΑΣ ΤΟ ΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΨΙΟΥ.
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΥΡΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΣΤΡΩΣΕΙΣ.
ΦΕΤΑ,ΓΚΟΥΝΤΑ,ΓΕΓΚΑΤΟ,ΜΙΛΝΕΡ,ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ…
ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΙΣΟ ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΠΟΥΜΑΡΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΤΥΡΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ  ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ  ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, Η ΠΑΡΙΖΑ ΖΑΜΠΟΝ,ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΨΙΛΙΚΟΜΜΕΝΕΣ.
ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…

μπουρεκακια * NTR*



ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ



1 ½ ΠΟΤΗΡΙ(ΝΕΡΟΥ) ΓΑΛΑ
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΜΑΓΙΑ
½ ΠΟΤΗΡΙ(ΝΕΡΟΥ) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ
ΟΣΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΑΡΕΙ



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ
ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΜΕΡΟΣ.
ΟΤΑΝ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΣΕ Ότι ΣΧΗΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΥΡΙ ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΨΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΕΙΨΕΙ ΜΕ ΛΑΔΙ.
Όταν ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΤΥΠΗΣΕΙ 2 ΚΡΟΚΟΥΣ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΝΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΕΙΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΕΝΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 45 ΛΕΠΤΑ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…

φυλλο για ΤΥΡΟΠΙΤΑ *NTR*

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑ




½ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΛΕ
1 ΠΟΤΗΡΙ (ΝΕΡΟΥ) ΝΕΡΟ
4 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΞΥΔΙ
5 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΠΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ,ΤΟ ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ
ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Tυροπιτακια με ανθοτυρο(σβολοι)* NTR *


ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΣΒΩΛΟΙ


1 ΚΙΛΟ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
6 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
4 ΑΥΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΛΑΔΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ
ΣΑΝ(ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ) ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΕΝΑ ΕΝΑ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ *NTR*


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ




1 ΠΟΤΗΡΙ (ΝΕΡΟΥ) ΓΑΛΑ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟΥ ΖΑΧΑΡΗ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΜΑΓΙΑ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΛΑΔΙ
ΟΣΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΑΡΕΙ ΜΠΛΕ ΑΛΕΥΡΙ ΝΟ 2



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ,ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΖΥΜΗ .
ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΑΨΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ.
ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΥΡΙΑ,ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΤΟΜΑΤΑ.
ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 180 ΜΕ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 25-30 ΛΕΠΤΑ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…


ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ *NTR*


Τσουρέκι Πασχαλινό

Υλικά για 3-4 τσουρέκια
½ φλιτζάνι γάλα καυτό
5 αυγά
1 κιλό και λίγο ακόμη, αλεύρι σκληρό,
(εγώ βάζω το robin hood)
100 gr μαγιά νωπή ή 4 φακελάκια ξηρή
– καλύτερα αποτελέσματα έχουμε με τη νωπή-
½ φλιτζάνι βούτυρο ζεστό (lurpak ανάλατο)
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λάδι σπορέλαιο
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
προαιρετικά ξύσμα από μισό πορτοκάλι
για το τελείωμα:
λίγα αμύγδαλα φιλέ και 1 κρόκο αυγού για επάλειψη
Εκτέλεση
Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ την μαγιά με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι (το παίρνουμε από το 1κιλό που έχουμε για το ζύμωμα) μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε στην επιφάνεια της λεκάνης χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με ένα μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα ή ώσπου να φουσκώσει. Το χαρτί ψησίματος το βάζουμε για να μην κολλήσει όταν θα φουσκώσει η μαγιά ή η ζύμη στο ύφασμα που την έχουμε τυλίξει.
Όταν είναι έτοιμη η μαγιά ξεκινάμε να φτιάξουμε την ζύμη.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το γάλα καυτό και ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα ζουλώντας τους κρόκους με το χέρι μας για να σπάσουν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε πάλι.
Ρίχνουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να υγραθεί όλο το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε σιγά – σιγά το βούτυρο ζεστό (όσο αντέχει το χέρι μας) και αναδιπλώνουμε τη ζύμη ώσπου να πάρει όλο το βούτυρο. Στην περίπτωση που έχουμε ρίξει όλο το πακέτο το αλεύρι και η ζύμη δεν πλάθεται, προσθέτουμε και άλλο αλεύρι, λίγο – λίγο ζυμώνοντας μαλακά για να μην ξεφουσκώσει η ζύμη μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη.
Βάζουμε πάλι λίγο χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια της λεκάνης και την βάζουμε στο φούρνο στους 30 βαθμούς ώσπου να φουσκώσει η ζύμη ή σε ένα ζεστό μέρος. Την άφησα στον φούρνο γύρω στις 3 ώρες.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και πλάθουμε τσουρέκια της αρεσκείας μας – έφτιαξα και με μερέντα στην μέση-
Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο πάλι στους 30 βαθμούς για να ξαναφουσκώσουν ή σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένα με μάλλινο ύφασμα.
Όταν είναι έτοιμα , τα αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει με λίγο νερό και ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα φιλέ.
Σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο βάζουμε τα τσουρέκια ,σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, πάνω και κάτω φωτιά, στην πρώτη σκάλα από κάτω. Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε την φωτιά στους 180 και στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Δεν τα ψήνουμε πολύ γιατί στεγνώνουν. Να είναι αφράτα – αφράτα.
Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν ή καλύτερα ............. τα τρώμε αμέσως!
Να σας δώσω και ορισμένα TIPS τα οποία πιστεύω ότι γενικά θα σας βοηθήσουν:
-Αν αφήσουμε την ζύμη περισσότερη ώρα θα αρχίσει να "κάθεται ". Δεν πειράζει όμως, θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει.
-Όχι και πολύ αλεύρωμα στο πλάσιμο γιατί θα φαίνονται τα αλεύρια μετά το ψήσιμο.
-Αν θέλετε να βάλετε κόκκινο αυγό, βάλτε το περίπου 10-15 λεπτά πριν τα βγάλετε απ’ τον φούρνο όταν η ζύμη είναι ακόμη ελαστική. Μην το βάλετε από την αρχή γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο τα τσουρέκια και θα πέσει το αυγό προς τα μέσα.
-Ο κρόκος που θα αλείψετε τα τσουρέκια να είναι καλά ανακατεμένος με μια – δύο κουταλιές νερό. Να κάνετε μόνο ένα ελαφρύ πέρασμα μ’ ένα πινελάκι πάνω από το τσουρέκι γιατί κατά την διάρκεια του ψησίματος θα αρπάξει το αυγό και θα μαυρίσει ενώ το τσουρέκι θα είναι ακόμη άψητο.(την έχω πατήσει γι αυτό σας το λέω)
-Εάν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα, μόλις κρυώσουν τα βάζετε σε πολυμπαγκ, τα κλείνετε καλά και τα φυλάτε στην κατάψυξη. Τα βγάζετε μισή ώρα πριν τα θελήσετε και είναι σαν να τα έχετε μόλις ψήσει!!
-Εάν δεν έχουμε σκόνη μαστίχας και μαχλεπιού, τα χτυπάμε ένα – ένα στο γουδάκι με λίγη ζάχαρη για να μην κολλάει στα τοιχώματα.
Καλή επιτυχία !!!!!!!!!!!

Mπακλαβας *NTR*

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ


Υλικά
1 πακέτο φύλλα ΚΑΝΑΚΗ (μωβ κουτί) για μπακλαβά
2 πακέτα βούτυρο (από 250 γραμ. το κάθε ένα) LUPARK χωρίς αλάτι
Για το σιρόπι
850 – 900 gr ζάχαρη (από ένα πακέτο ζάχαρη κρατάμε γύρω στα 100-150 γραμ.)
2,5 ποτήρια νερό
ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Για την γέμιση
250 γραμ. αμύγδαλο (με την φλούδα)
250 γραμ. καρυδόψιχα
2 κουταλιές της σούπας κανέλα (τριμμένη)
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μουλτι, προσοχή δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη,
και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την κανέλα, την άχνη και με την φρυγανιά.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή στο ένα το μάτι, – στην περίπτωση που κάνει πέτσα την αφαιρούμε – δεν βάζουμε ποτέ το κατακάθι, δεν ανακατεύουμε ποτέ το βούτυρο και δεν το χρησιμοποιούμε όλο, μόνο αυτό που είναι διαυγές.
Διαλέγουμε ένα ταψάκι που να παίρνει τα φύλλα σχεδόν διπλά . Βάζουμε τα μισά φύλλα στο καλά βουτυρωμένο ταψί μας και γυρίζουμε από μέσα τα φύλλα που περισσεύουν. Ρίχνουμε λίγο από την γέμιση – ίσα ίσα να καλύψει την επιφάνεια, στρώνουμε το επόμενο φύλλο και ρίχνουμε πάλι γέμιση, επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τέλος βάζουμε όλα τα φύλλα από πάνω, με τον τρόπο που βάλαμε τα κάτω.
Κόβουμε μέχρι κάτω τον μπακλαβά – πρέπει να κοπεί μέχρι κάτω για να περάσει το βούτυρο. Δεν σέρνουμε το μαχαίρι για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα.
Ρίχνουμε στις γραμμές αρκετό βούτυρο και προσεκτικά το υπόλοιπο στην επιφάνεια, πρέπει να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για ¾ - 1 ώρα στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στον αέρα για να γίνει ωραίο και τραγανό το φύλλο.
Όταν κοντεύει να γίνει το γλυκό, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε την ζάχαρη και το νερό περίπου 6-8 λεπτά (μετράμε την ώρα


αφού αρχίσει ο βρασμός). Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
Βγάζουμε τον μπακλαβά και τον αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά ρίχνουμε προσεκτικά το επίσης χλιαρό σιρόπι.
Το αφήνουμε αρκετές ώρες να τραβήξει αρκετό σιρόπι




ΤΟΥΡΤΑ ΚΕΙΚ *NTR*


Τούρτα κέικ

Υλικά
6 αυγά
1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
2 βανίλιες
Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ½ κούπες του τσαγιού ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
επιπλέον
1 κρέμα γάλακτος
1 garni
αμυγδαλάκι φιλέ
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder και τις βανίλιες.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα του κέικ και αλευρώνουμε.
Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 175 οC για περίπου μία ώρα. Δοκιμάζουμε με τη γνωστή μέθοδο του μαχαιριού για να δούμε αν έχει στεγνώσει. Φουσκώνει υπερβολικά πολύ. Μην το φοβηθείτε. Πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο θα ξεφουσκώσει αρκετά. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και χωρίς να ανακατεύουμε βράζουμε για πέντε λεπτά. Το σιρόπι το χρησιμοποιούμε χλιαρό.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι με προσοχή.
Σε αυτή τη φάση είναι καλύτερα το γλυκό να μείνει στο ψυγείο για μία νύχτα. Αν βιάζεστε απλά αφήστε το να κρυώσει πολύ καλά. Αν δεν βιάζεστε, την επόμενη γυρίζετε το γλυκό σε πιατέλα, το κόβετε οριζόντια στη μέση και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος την οποία έχετε χτυπήσει στο μίξερ να πήξει (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).
Τέλος, χτυπάτε το garni σύμφωνα με τις οδηγίες και καλύπτετε το γλυκό κάνοντας σχέδια με ένα πιρούνι
Γαρνίρουμε με αμυγδαλάκι φιλέ
.



διαφορα TIPS ( ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ) * NTR *







Διάφορα tips(ΣΥΜΟΥΛΕΣ-ΝΙΚΗΣ)
 που κάνουν την ζωή μας στην κουζίνα ευκολότερη, και τα μοιράζεται μαζί μας.
Τόσα πολλά, που δεν χωράνε σε μιαν ανάρτηση, γι αυτό θα ακολουθήσει κι άλλη.
Πάμε να τα δούμε!!

Για να μην μαυρίσουν τα κρεμμύδια πριν το σοτάρισμα ρίξτε αλάτι στο λάδι που ζεσταίνεται.

Όταν φτιάχνουμε ψωμί σπιτικό για να γίνει τραγανή η κόρα αλείφουμε την επιφάνεια με ασπράδι αβγού λίγο χτυπημένο.

Το χταπόδι γίνεται πιο μαλακό, χωρίς να βράσει πολύ, εάν βάλετε στην κατσαρόλα ένα φελλό κρασιού.

Αν το κρέας που βράζουμε εξακολουθεί να είναι πολύ σκληρό ρίχνουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη.

Τα κεφτεδάκια μας θα γίνουν πιο αφράτα αν στη ζύμη προσθέσουμε λίγο ξύδι και αν αφήσουμε το μίγμα να πέσει 2-3 φορές από κάποιο ύψος .

Για ρύζι σπυρωτό προσθέστε την ώρα που βράζει 3-4 σταγόνες λεμονιού.

Αν δεν κάνει να τρώμε αλάτι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε στα φαγητά με ένα μίγμα από διάφορα μπαχαρικά όπως πάπρικα , μουστάρδα , σκόρδο & κρεμμύδι σε σκόνη, πιπέρι κλπ.

Για να μην βυθιστούν οι σταφίδες στο κέικ πριν τις ρίξετε μέσα αφήστε τες να φουσκώσουν σε χυμό πορτοκάλι και μετά πασπαλίστε τες με αλεύρι.

Βάλτε μια πατάτα η μια πιπεριά η λίγο κεφαλοτύρι στην κοιλιά του κοτόπουλου την ώρα που το ψήνετε , θα απορροφηθεί η μυρωδιά του και θα γίνει πιο νόστιμο.

Τα αρωματικά χόρτα και τα μπαχαρικά τα ρίχνουμε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος για να μην αλλοιωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα τους εκτός από το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης.

Όταν ψήνουμε φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων , αλατίζουμε το φαγητό πάντα στο τέλος .

Όταν βράζουμε λάχανο για να μην μυρίζει η κουζίνα μας ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο ξύδι και ένα καρύδι η ένα κλωναράκι σέλινο.

Όταν θέλετε να αφαιρέσετε περισσότερο λίπος από το ζωμό κρέατος, βάλτε τον πρώτα στο ψυγείο. Το λίπος ανεβαίνει και παγώνει στην επιφάνεια του ζωμού και έτσι αφαιρείται ευκολότερα.

Για αφράτη ομελέτα όταν χτυπάμε τα αβγά προσθέτουμε λίγη σόδα από κουτάκι.

Η φέτα διατηρείται για περισσότερο καιρό στο ψυγείο εάν τη βάλετε σε δοχείο που κλείνει καλά και την περιχύσετε με νερό που βράσατε μαζί με γάλα και λίγο αλάτι.


Τα κρεατικά ψήνονται καλύτερα και είναι πιο νόστιμα αν τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο και είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

-Τι να κάνουμε με το ψωμί που μας περίσσεψε και έχει μπαγιατέψει; Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τυλίγετε το ψωμί σε λαδόκολλα και το ραντίζετε με νερό. Το βάζετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά. 'Όταν το βγάλετε έχετε ψωμί φρέσκο και τραγανό

-Όταν τηγανίζουμε σνίτσελ δεν πρέπει η φρυγανιά να είναι παλιά γιατί το σνίτσελ θα πάρει άσχημη γεύση, επίσης πρέπει να τα τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά.

-Για να γίνει ένα λεμόνι πιο ζουμερό πριν το στύψετε, κυλήστε το πιέζοντας το σε σκληρή επιφάνεια ή βάλτε το για 1' σε φούρνο μικροκυμάτων η για να βγάλει το λεμόνι όλο το χυμό του, πριν το στύψετε βυθίστε το σε ζεστό νερό

-Τα λαχανικά που βγάζεται από την κατάψυξη (μαϊντανό – άνηθο – κρεμμύδια – καρότα κλπ) , ρίξτε τα κατευθείαν στην κατσαρόλα χωρίς να αποψυχθούν και νερουλιάσουν.

-Για να διατηρήσετε περισσότερο καιρό τις πατάτες που πήρατε, βάλτε ένα μήλο μέσα στη σακούλα με τις πατάτες.

-Επίσης όταν καθαρίσουμε και κόψουμε τις πατάτες αν δεν τις χρησιμοποιήσουμε αμέσως για να μην μαυρίσουν τις βάζουμε σε νερό με αλάτι και λίγο λεμόνι.

-Όταν τηγανίζουμε δεν αφήνουμε το λάδι ποτέ χωρίς περιεχόμενο γιατί το λάδι καίγεται και παίρνει άσχημη γεύση

-Το ψωμί διατηρείται περισσότερο καιρό φρέσκο αν στην ψωμιέρα βάλουμε ένα κλωνάρι σέλινο ‘η μια πατάτα πλυμένη και στέγνη

-Ρίξτε στα μανιτάρια που μαγειρεύετε αντί για κρασί μπύρα , θα πάρουν υπέροχη γεύση.

-Δημιουργήστε εύκολα ξύσμα σοκολάτας χρησιμοποιώντας το ειδικό "ξυστρί" ξεφλουδίσματος λαχανικών

-Για να μην πιτσιλίζουν τα λουκάνικα στο τηγάνισμα και για να γίνουν πιο ελαφρά , πριν τα τηγανίσουμε τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.

-Για να γίνει η μαρέγκα σας αφράτη και πυκνή, ρίξτε στα ασπράδια των αυγών πριν τα χτυπήσετε, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

-Για να διατηρηθούν πολύ καιρό τα κουλουράκια σας τραγανά, διατηρήστε τα σε βάζο με δύο κομματάκια ζάχαρη, η ζάχαρη απορροφά την υγρασία


Αν η ζύμη μας κολλάει και δεν μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο , την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη.
Επίσης μπορούμε στο άνοιγμα να μην βάλουμε στον πάγκο αλεύρι αλλά νισεστέ (πολύ ψιλό αλεύρι από καλαμπόκι) και η ζύμη μας θα ανοίξει πολύ εύκολα.

Τολμήστε να βάλετε μια κουταλιά μπέικιν πάουντερ στα μπιφτέκια. θα γίνουν πιο αφράτα!

Τοποθετήστε τα λαχανικά σας για 15 λεπτά σε κρύο αλατισμένο νερό που έχετε βάλει λίγο ξύδι , για να φύγουν έντομα, κάμπιες και σαλιγκάρια

Για να βράζουν γρήγορα τα όσπρια και να ξεφλουδίζονται εύκολα ρίχνουμε στο νερό που τα μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ, λίγη σόδα.

Για πεντακάθαρα, εντυπωσιακά, διάφανα παγάκια, χρησιμοποιείστε βραστό νερό.

Για να ωριμάσουν πιο γρήγορα τα αβοκάντο σας, αρκεί να τα τυλίξετε σε χαρτί εφημερίδας και φυσικά να τα έχετε εκτός ψυγείου.

Για να ξεφλουδίζουν εύκολα τα αυγά, βράστε τα σε νερό που έχετε προσθέσει αλάτι.

Για να διατηρηθούν πράσινα τα χορταρικά όταν τα βράζετε ρίχνετε ένα κουταλάκι σόδα στο νερό που βράζουν.

Όταν καθαρίζετε φρέσκιες μπάμιες διαπιστώνετε ότι κατεβάζουν μια κολλώδη ουσία. Για να αποφύγετε αυτή την ουσία, μπορείτε να τις βουτήξετε μέσα σε ξύδι.

Αν ανοίξατε κουτάκι ντομάτας και δεν την χρησιμοποιήσατε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε ,όπως είναι στο χάρτινο κουτί, στην κατάψυξη. Όταν την βγάλετε βυθίστε το κουτάκι σε ζεστό νερό και η ντομάτα θα βγει αμέσως , ρίξτε την ντομάτα παγωμένη στο φαγητό.

Για να παραμείνουν τα χρώματα των καρότων και του αρακά ζωηρά μετά το βράσιμο προσθέτουμε στο νερό που βράζουν λίγη ζάχαρη.

Για έναν τέλειο πουρέ και μπεσαμελ φροντίστε το γάλα που θα βάλετε να είναι ζεστό ( όχι καυτό) και θα έχετε μια τέλεια κρέμα.

Αν θέλουμε νόστιμα ζυμαρικά τα βράζουμε σε ίσες ποσότητες νερού και γάλακτος με μια κουταλιά αλάτι.


Όλα τα φαγητά δεν πρέπει να αλατίζονται την ίδια στιγμή.
Τα όσπρια και τα λαχανικά σκληραίνουν όταν αλατίζονται από την αρχή του μαγειρέματος.
Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να αλατίζονται πολύ πριν το μαγείρεμά τους .
Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό εάν θέλουμε να 'τα πιάσει' το αλάτι. Το ίδιο ισχύει και για τις τηγανιτές πατάτες αλλά και για τα τηγανιτά αυγά.

Αν το φαγητό σας που βράζει είναι περισσότερο αλμυρό προσθέστε μια-δυο πατάτες μέσα και θα πάρουν την επιπλέον αλμύρα.

Για να μην κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμμύδια , καθαρίστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό η κάτω από τον απορροφητήρα η βάλτε τα κρεμμύδια για λίγη ώρα στην κατάψυξη.

Για να γίνει πιο ήπια η μυρωδιά του σκόρδου βάζουμε τις σκελίδες για αρκετή ώρα σε γάλα πριν τις χρησιμοποιήσουμε.

Για να γίνουν τα κέικ μας (και όλες οι αφράτες ζύμες) πιο αφράτα χτυπάμε πάντα ξεχωριστά τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας προσεχτικά για να μην φύγει ο αέρας.
Επίσης όταν η ζύμη μπει στη φόρμα δεν την χτυπάμε αλλά την βάζουμε προσεχτικά στον φούρνο και πρέπει πάντα ο φούρνος να είναι προθερμασμένος στην θερμοκρασία που θέλουμε γιατί αλλιώς θα ξεφουσκώσει και θα καθίσει

Για να κάνει η πίτα μας ωραία κρούστα αλείφουμε την επιφάνεια με ένα μίγμα από ένα αβγό χτυπημένο με γάλα και λάδι.

Μην βάλετε αβγό στην μπεσαμελ αλλά ρίξτε μέσα ότι τυρί θέλετε, κεφαλοτύρι , σκληρή φέτα η ρεγγατο για το παστίτσιο , η μπεσαμελ σας θα γίνει νοστιμότατη.

Επίσης αν σας σβολιάσει η μπεσαμελ κανένα πρόβλημα , ξεσβολιαζει αμέσως αν την χτυπήσετε πολύ καλά στο μίξερ η με το χέρι.

Εκτός από τη γνωστή μας φλούδα λεμονιού, ένας τρόπος για να μην μοσχομυρίσει ο τόπος με το κουνουπίδι μας είναι στο νεράκι του να βάλουμε να βράσει και ένα κλωνάρι σέλινο.

Για να μην γεμίσουν τα βραστά κολοκυθάκια μας νερό τα βράζουμε με τις άκρες τους και τις κόβουμε μετά το βράσιμο έτσι τα κολοκυθάκια μας θα μείνουν τρυφερά και δεν θα νερουλιάσουν.

Tips για το σπίτι


·        Για τον βουλωμένο νεροχύτη σας ρίξτε στην τρύπα του νεροχύτη ή του νιπτήρα, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και στην συνέχεια 1 φλιτζάνι ξύδι.
Βάλτε την τάπα και αφήστε το να δράσει για μισή έως μία ώρα η και όλη την νύχτα αν δεν ξεβουλώνει.
Βγάλτε την τάπα και ρίξτε αρκετή ποσότητα βραστό νερό

*Μπορείτε να αποφύγετε τα πιτσίλισμα του φούρνου με λάδια και λίπη, όταν ψήνεται κρέας ή ψάρι στο γκριλ, ρίχνοντας χοντρό αλάτι μέσα στο ταψί που βάζετε από κάτω.

*Για να πλύνετε πιο εύκολα το σφουγγάρι της κουζίνας , μπορείτε να το βάλετε στο πλυντήριο των πιάτων, σε κάποιο πρόγραμμα χαμηλής θερμοκρασίας.

*Αν δυσκολεύεστε να βγάλετε τον φελλό από ένα μπουκάλι, τυλίξτε το λαιμό του μπουκαλιού για λίγα δευτερόλεπτα με ένα ζεστό πανί . Ο φελλός θα βγει εύκολα και ατόφιος.

*Για γυαλιστερά ασημικά, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε τα να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό με αλάτι . Η χημική αντίδραση απομακρύνει τους λεκέδες από την οξείδωση του ασημιού.

*Έχετε μυρμήγκια στο σπίτι? Ψεκάστε με χυμό λεμονιού όπου δείτε τα μυρμήγκια να μπαίνουν. Τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες δεν αντέχουν τη μυρωδιά του χυμού του λεμονιού.

*Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεμμύδια περάστε τα δάχτυλά σας με αλάτι. Δεν θα κολλάνε μετά το καθάρισμα και δεν θα μυρίζουν δυσάρεστα.

*Αν χρειάζεται να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας συχνά, σημειώστε έναν τρόπο, που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Όταν τον ξεπαγώσετε, αλείψτε ή ψεκάστε τον με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν μόνος του μετά.

*Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο! και η θερμοκρασία θα διατηρείται επί μακρότερον.

*Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο. (Είναι καρκινογόνος ουσία).
Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., ολόκληρα κομμάτια από το εξαίσιο μπαχαρικό, το γαρύφαλλο αποτελεσματικό, ασφαλές, και μυρωδάτο.

*Αν φυλάξετε τα κεριά στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τα ανάψετε, διαρκούν πολύ περισσότερο.

*Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα αντικείμενα, βγαίνει πολύ εύκολα, αν τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη μερικές ώρες.

*Το χειμώνα που ανάβει το καλοριφέρ , τοποθετήστε πάνω ένα μικρό γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξίδι .Το ξίδι "διαλύει " τις μυρωδιές του τσιγάρου και κάνει πιο υγιεινή την ατμόσφαιρα.

*Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι η προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού .

*Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει , ένας απλός τρόπος για να ξανά πρασινίσει είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα .
Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες , που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν.
.
*Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!) .
Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού,
Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά


*Φτιάξτε εξαιρετικά αρωματικά άλατα για το μπάνιο σας , γεμίζοντας τα άδεια μπουκάλια από τα αρώματά σας με χοντρό αλάτι .
Κλείστε τα μπουκάλια καλά και αφήστε τα για 1-2 μήνες προτού χρησιμοποιήσετε αυτό το αλάτι.

*Αλλάξατε θέση στα έπιπλά σας;
Πως θα σβήσετε τα σημάδια που έχουν αφήσει τα πόδια του τραπεζιού στη μοκέτα; Αφήνοντας απλώς τον ατμό από το σίδερό σας σε απόσταση 5 εκ από τα σημάδια και τρίβοντας μετά με δύναμη το σημείο που έχει πατηθεί.

*Για να βελτιώσετε την απόδοση ενός καλοριφέρ , κολλήστε με μία αυτοκόλλητη ταινία , ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ανάμεσα στο καλοριφέρ και στον τοίχο.
Το αλουμινόχαρτο θα ανακλά όλη τη θερμότητα προς το εσωτερικό του δωματίου.

*Όταν έρχεται σε επαφή με το αέρα που μένει κλεισμένος στο κουτί , η μπογιά σχηματίζει μια κρούστα .
Για να διατηρείται καιρό ένα κουτί μπογιάς που έχει ήδη ανοιχτεί , τοποθετήστε το ανάποδα αφού το έχετε κλείσει πολύ καλά .

*Για να καθαρίσουν τα κρυστάλλινα βάζα σας , ξεπλύνετε τα με ξίδι και πασπαλίστε τα με χοντρό αλάτι .
Μετά από μερικές ώρες ξεβγάλετε τα με νερό και τρίψτε τους λεκέδες που επιμένουν με μια παλιά οδοντόβουρτσα .

*Όταν πλένετε στο πλυντήριο ένα μπουφάν η ένα πάπλωμα με πούπουλα , έχετε στο νου σας να βάζετε στον κάδο μια μπάλα του τένις .
Έτσι θα απλώνεται καλύτερα το πούπουλο και το μπουφάν σας θα είναι πάντα φουσκωτό και αφράτο.

*Οι βραστήρες απαλλάσσονται από τα άλατα με ξίδι .
Αν όμως αφήσετε συνέχεια μέσα ένα κογχύλι , τα άλατα θα κολλάνε σε αυτό και όχι στα τοιχώματα του βραστήρα .

*Αν καείτε, αμέσως πιάστε το λοβό του αυτιού σας που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το κάψιμο, με τον αντίχειρα και το δείκτη σας και τσιμπήστε τον για 3 λεπτά . Αυτή η μέθοδος βελονισμού/σιάτσου απομακρύνει τον πόνο και αποτρέπει τη δημιουργία φουσκάλας .

*Καήκατε στην κουζίνα καθώς μαγειρεύατε ή την ώρα που σιδερώνατε;
Στάξτε λίγες σταγόνες ή αλείψτε την περιοχή του εγκαύματος με ελαιόλαδο.
Σε λίγα λεπτά ο πόνος θα φύγει και δεν θα μείνει κανένα σημάδι που να σας θυμίζει το επώδυνο ατύχημά σας.

*Αγοράσατε καινούργια παπούτσια ; Προσοχή γλιστράνε . Περάστε τις σόλες με μία πατάτα ( κομμένη στα δύο) πριν τα φορέσετε.

*Τα καινούργια σας παπούτσια σας πέφτουν στενά ;
Φορέστε τα μερικές ώρες στο σπίτι με υγρές κάλτσες και το δέρμα τους θα ανοίξει.

*Χρησιμοποιήστε τις φλούδες από πατάτες σαν προσάναμμα αφού τις έχετε ξεράνει για να ανάψετε εύκολα και γρήγορα το τζάκι ή τα κάρβουνα.


*Για τις κολλημένες τσίχλες βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της ,που θα σπάσουν σαν γυαλί .

*Θέλετε να βγάλετε ένα ούπα ;
Πρέπει να βάλετε μια μεγάλη βίδα και μετά να την τραβήξετε με μια πένσα , οπότε θα βγει μαζί και το ούπα

*Όταν θέλουμε να τραβήξουμε μια βίδα κάπως σκουριασμένη , πρέπει να θερμαίνουμε το κεφάλι της ( με ένα αναπτήρα ) πριν την ξεβιδώσουμε .
Μπορούμε επίσης να θερμάνουμε την άκρη ενός κατσαβιδιού , η οποία θα μεταδώσει τη θερμότητα μόλις τοποθετηθεί πάνω στη βίδα

*Αν έχετε την άσχημη συνήθεια να χτυπάτε τα δάχτυλα σας για να βάλετε ένα καρφί , υιοθετήστε το ακόλουθο πολύτιμο τέχνασμα ...
Πριν καρφώσετε το καρφί , βάλτε την άκρη σε ένα κομμάτι χαρτόνι η σε μια τσατσάρα .
Θα κρατάτε το καρφί πιάνοντας το χαρτόνι με το ένα σας χέρι και θα καρφώνετε με το άλλο.

*Για να κάνετε μια τρύπα χωρίς σκόνη και να αποφύγετε να σας έρθει όλη η σκόνη στα μάτια όταν κάνετε μια τρύπα στο ταβάνι , αρκεί να τρυπήσετε ένα πλαστικό καπάκι στο κέντρο και να περάσετε το τρυπάνι σας σε αυτήν , ώστε να δέχεται το καπάκι όλη τη σκόνη.

*Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το
χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας ή στην τουαλέτα.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και στην αποχέτευση μας
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να τοποθετήσουμε το λάδι σε ένα οποιαδήποτε μπουκάλι ή άλλο δοχείο που θα πετάγαμε έτσι και αλλιώς, να το κλείσουμε καλά και να το πετάξουμε στα σκουπίδια.

*Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το ρυθμικό ήχο της στάλας που πέφτει από μια βρύση που στάζει.
Περιμένοντας τον υδραυλικό , δέστε έναν σπάγκο γύρω από τη βρύση και αφήστε τον ως τον πάτο του νιπτήρα .
Οι σταγόνες θα ακολουθούν τον σπάγκο ... και θα πέφτουν αθόρυβα ..

*Για εύκολο σιδέρωμα μαζεύετε τα πλυμένα ρούχα, όταν ακόμη είναι λίγο νωπά.
Το σιδέρωμά τους θα γίνει πιο εύκολο και με καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν, παρ' όλα αυτά, έχουν στεγνώσει εντελώς και είναι "κοκαλωμένα", βρέξτε τα με τον παραδοσιακό τρόπο (ψεκάζοντάς τα με νερό), τυλίξτε τα σφιχτά και αφήστε τα για μισή ώρα.
Ιδίως, τραπεζομάντιλα και πουκάμισα, λινά και βαμβακερά, θα γίνουν άψογα!!

*Μην πετάτε τα χαλασμένα λεμόνια!
Ακόμη και μουχλιασμένα ή σάπια είναι χρήσιμα.
Ανακατέψτε τα στο χώμα που καλλιεργείτε γαρδένιες, καμέλιες, αζαλέες ή ορτανσίες. Λειτουργούν ως λίπασμα για τα συγκεκριμένα φυτά

*Αν κόλλησε το φαγητό στην κατσαρόλα και δεν καθαρίζει, γεμίστε την μέχρι τη μέση με νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι και απορρυπαντικό πιάτων.
Τη βάζετε στη φωτιά να πάρει μια - δυο βράσεις. Κλείνετε τη φωτιά και την αφήνετε στην εστία μέχρι να κρυώσει. Κατόπιν την πλένετε και είναι πάλι αστραφτερή.
Γενικά, όταν θέλουμε να καθαρίσουμε οποιοδήποτε σκεύος με κολλημένο φαγητό, πριν το πλύνουμε, καλό είναι να προσθέτουμε ξύδι μαζί με το απορρυπαντικό πιάτων. Με τον τρόπο αυτόν καθαρίζει πιο γρήγορα και με καλύτερο αποτέλεσμα.

Οχι πια δυσάρεστες οσμές!!!

·        Για να μην μυρίζει η κουζίνα από το μαγείρεμα η για τη μυρωδιά του τσιγάρου , βάλτε στο καυτό μάτι της κουζίνας ένα κατσαρολακι με νερό και ρίξτε μέσα ξύδι και κανέλα ( σκόνη η ξύλο), γαρίφαλο η κλωναράκια βανίλιας .
Θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας.

* Για τις μυρωδιές του ψυγείου
Βάλτε μέσα στο ψυγείο ένα υφασμάτινο σακουλάκι με ωμό καφέ
Βάλτε μέσα στο ψυγείο ένα ανοιχτό βαζάκι με 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Σαπουνίστε το ψυγείο και περάστε το με ένα πανί, βουτηγμένο στο ξύδι

*Για να έχετε πάντα ένα ευχάριστο άρωμα στο σπίτι, σας χρειάζονται μόνο δύο δόσεις βανίλιας που βάζουμε στα γλύκα και η ηλεκτρική σας σκούπα.
Ρουφήξτε τη σκόνη βανίλιας με τη σκούπα την ώρα που καθαρίζετε το σπίτι.
Όταν τελειώσετε, θα νοιώθετε το ευχάριστο άρωμα της βανίλιας παντού.
Στα επόμενα σκουπίσματα δεν χρειάζεται να ξανά προσθέσετε βανίλια.

*Για να φύγει η τηγανιλα κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά από όλα τα αποσμητικά χώρου!

*Για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά του καμένου στην κουζίνα σας, βράστε για λίγα λεπτά ένα λεμόνι κομμένο σε ροδέλες σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό

*Συμβαίνει συχνά το νερό της βρύσης να μυρίζει χλώριο . Για να περιοριστεί η έντονη μυρωδιά χλωρίου , ένας απλός τρόπος είναι , όταν γεμίζετε τα μπουκάλια , να τα αφήνετε για μερικές ώρες χωρίς καπάκι μέσα στο ψυγείο .

*Για τις μυρωδιές στο ξύλο κοπής της κουζίνας τρίψτε το με αλάτι χοντρό ή λεπτό, αφήνετε για λίγο, και μετά ξεπλύνετε καλά με νερό.
Αυτό, εκτός από το να σκοτώσει τις μυρωδιές θα βοηθήσει να λειάνει και το ξύλο.

*Αν τα ντουλάπια της κουζίνα σας μυρίζουν κλεισούρα , βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού . Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει . Όταν κρυώσει και ανοίξετε την πόρτα θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί

*Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη, διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά κλείνοντας την πόρτα, ανάβοντας ένα σπίρτο, ή δύο αν ο χώρος είναι μεγάλος, και αφήνοντάς το να καεί.
Θα εκπλαγείτε απ’ την αποτελεσματικότητά του!

*Οι βαλίτσες σας μυρίζουν κλεισούρα ; Λίγες μέρες πριν τις χρησιμοποιήσετε , βάλτε στο εσωτερικό της κάθε μίας 2-3 κύβους ζάχαρη και ξανακλείστε τις . Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη μυρωδιά μέσα στη βαλίτσα θα εξαφανιστεί.

*Αν, στη σακούλα της ηλεκτρικής σας σκούπας, βάλετε βαμβάκι με άρωμα και μετά την τοποθετήσετε στη συσκευή, κάθε φορά που θα την λειτουργείτε, θα αναδύεται στον χώρο η ευχάριστη μυρωδιά.

*Για τις μυρωδιές του ψυγείου κόψτε μισό λεμόνι βγάλτε την ψίχα και γεμίστε το με αλάτι, βάλτε το πίσω σε ένα σημείο του ψυγείου οι μυρωδιές θα φύγουν μέσα σε ένα 2ωρο....

*Αν έχετε χάρτινα φωτιστικά , ψεκάστε τα με λίγο νερό και λίγο μαλακτικό και όταν θα ανοίγετε τα φώτα θα μυρίζει όλο το δωμάτιο!!!!

*Αν μυρίζουν τα χέρια σας από το μαγείρεμα (ψάρια, κρεμμύδια κλπ) τρίψτε τα με ωμό ελληνικό καφέ και οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν.

*Αν έχετε τζάκι, ρίξτε φλούδες από εσπεριδοειδή ή μήλα να καούν, ή ακόμα και ξύλο κανέλας. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι!!


Γκαρσόν....... λεκιάστηκα!!!


Μικρές συμβουλές για το πως θα απαλλαγούμε από ενοχλητικούς λεκέδες στα υφάσματα.

*Μη χρησιμοποιείτε μεγάλη δόση απορρυπαντικού με την ψευδαίσθηση ότι έτσι καθαρίζουν καλύτερα τα ρούχα . Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην ξεβγαλθούν καλά και να μείνει σαπουνάδα στις ίνες τους .

*Όταν θέλουμε να καθαρίσουμε ένα λεκέ τοπικά , πάντα δοκιμάζουμε πρώτα σε ένα σημείο που δεν φαίνεται γιατί το ύφασμα μπορεί να ξεβάφει και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

*Δοκιμάστε τα μωρομαντηλα για οποιοδήποτε λεκέ είτε σε ρούχα είτε σε έπιπλα θα εκπλαγείτε!!

*Για λεκέδες από κερί, ξύστε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε 2 κομμάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλύνετε κανονικά.

*Για λεκέδες από κρασί ,αντιμετωπίστε το λεκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε και πάντως μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό , που θα τον κάνει ανεξίτηλο !! Ρίξτε αλάτι και αφήστε να μείνει για μισή ωρίτσα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.

*Για τους λεκέδες από κόκκινο κρασί το αντίδοτο είναι τσικουδιά η λευκό κρασί,εξαφανίζει τον λεκέ.

*Οι λεκέδες από κραγιόν βγαίνουν αν τους τρίψουμε με λευκή οδοντόκρεμα.

*Για λεκέδες από σοκολάτα , λάδι , κρασί σε καναπέδες , κουρτίνες και οτιδήποτε ύφασμα ακόμα και σε ρούχα ρίξτε αμέσως στο λεκέ σόδα υγρή (αυτή στο κουτάκι) , και τρίψτε με ένα πανάκι. Ο λεκές θα εξαφανιστεί αμέσως.

*Για λεκέδες στα χαλιά, τρίβουμε τον λεκέ με μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα και με αφρό ξυρίσματος, μετά το καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί.

*Για λεκέδες σε δέρμα φτιάχνουμε ένα μίγμα από ¼ μεζούρα νερό , ¼ βότκα και 5 σταγόνες λάδι. Τα χτυπάμε καλά και βουτάμε ένα πανάκι και καθαρίζουμε τον λεκέ. Καλό θα είναι να δοκιμάσουμε πρώτα το μίγμα σε ένα σημείο που δεν φαίνεται για να είμαστε σίγουρες ότι το δέρμα δεν ξεβάφει και κάνουμε χειρότερη ζημιά.


Αλοιφή για μικρό-καψίματα
(την ώρα που μαγειρεύουμε, σιδερώνουμε κλπ.
OXI για εγκαύματα από τον ήλιο)

Εδώ και αρκετό καιρό η κολλητούλα μου η Dora, μου έδωσε ένα βαζάκι από αυτήν την αλοιφή που είχε φτιάξει
Την συνταγή την είχε βρει σε κάποιο φόρουμ αλλά δυστυχώς, δεν είχε κρατήσει περισσότερα στοιχεία για να τα αναφέρουμε.
Το βαζάκι περίμενε λοιπόν υπομονετικά στο ψυγείο, την ώρα και την στιγμή που θα έκανα το ΜΕΓΑ λάθος και θα χρειαζόμουν την βοήθειά του!!
Μην φανταστείτε ότι άργησε και πολύ αυτή η στιγμή, ως συνήθως, κάηκα στον φούρνο της κουζίνας.
Από την μια μισόκλαιγα από τον πόνο και από την άλλη χαιρόμουνα που είχε έρθει η ευκαιρία για να δοκιμάσω την αλοιφή. – τς !! τι να πω ! άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου !!!
Τα αποτελέσματα??? Εκπληκτικά !!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΟΙΦΗ

1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
30 γρ. μαστίχα Χίου - γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και για την επούλωση των τραυμάτων και την ανάπλαση της επιδερμίδας-
50 γρ. καθαρό κερί κερήθρας
(εγώ βρήκα σε κομμάτια των 60 περίπου γραμμαρίων, σε μαγαζί που πουλούσε μέλια, βασιλικό πολτό, κερήθρες κλπ.
Για τους κατοικούντες στο κλεινόν άστυ, είναι στην οδό Στρέϊτ, κάθετος στην Σοφοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας)
Πως την φτιάχνουμε:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά 1,5 με 2 βαθμούς (εάν η διαβάθμιση της κουζίνας είναι μέχρι το 3).
Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα κουτάλι να λιώσουν και να αναμιχθούν καλά μεταξύ τους.
Αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Μετά, το ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή, σε γυάλινα βαζάκια.
Μόλις κρυώσει και πήξει βάζουμε τα καπάκια στα βαζάκια και κλείνουμε καλά. Παρατηρούμε ότι όταν πήξει έχει αλλάξει το χρώμα της.
Διατηρούμε την αλοιφή στο ψυγείο.

Σημείωση:
Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παλιό σκεύος γιατί ενδέχεται να κολλήσει στον πάτο αλοιφή και να πρέπει να το τρίψουμε αρκετά για να καθαρίσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί όπως αυτό της κομπόστας και να το φτιάξετε σε μπαιν μαρί.
Μόνο που θα θέλει σίγουρα μεγαλύτερη προσοχή στο πως θα πιάσουμε το κουτί γιατί σίγουρα θα καίει. Είπαμε αχρείαστη να είναι αλλά όχι και από την παραγωγή στην κατανάλωση !!!
Υ.Γ. Το κάθε βαζάκι μαζί με την κρέμα είναι 150 γρ




Κουραμπιεδες*NTR*



ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

υλικά για 50 κομμάτια
500 γρ βούτυρο γάλακτος
250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα-κομμένα και καβουρδισμένα
800 γρ - 1 κιλό αλεύρι μπλέ για όλες τις χρήσεις
½ ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
3 κροκούς και ένα ασπράδι μαρέγκα
5 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα καθαρό
(άσπρο από το σουπερ μαρκετ),
καλό είναι να μην είναι ανοιγμένο από πριν το μπουκάλι,
για να μην έχει ξεθυμάνει.
4 βανίλιες
Για το πασπάλισμα-τελείωμα:
λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο
άχνη 3 πακέτα
5 βανίλιες που θα βάλουμε μέσα στην ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί για λίγη ώρα Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους και την μαρέγκα, το οινόπνευμα, το αλεύρι με τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Τα χτυπάμε όλα μαζί (θα χρειασθεί να βάλουμε του ζυμωτηρίου τις λεπίδες ή σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε για λίγο στο χέρι). Η ζύμη δεν θα είναι σαν ζυμάρι, θα είναι λίγο τριφτή και την αφήνουμε κανένα τέταρτο να ξεκουραστεί. Τα πλάθουμε σε ότι σχέδιο θέλουμε, μακρόστενα – μισοφέγγαρα ή σαν μικρά μπιφτέκια.Βγαίνουν 2 ταψιά. Βάζουμε κόλλα στο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30' της ώρας.
Δεν περιμένουμε να ξεροψηθούν γιατί θα είναι καμένοι, ίσα να χρυσίσουν και ας μας φαίνονται άψητοι.
μόλις κρυώσουν λίγο:
Κοσκινίζουμε σ' ένα μεγάλο δίσκο ή ταψί αρκετή ζάχαρη μαζί με τις μισές βανίλιες. Βάζουμε στην σειρά σιγά – σιγά τους κουραμπιέδες, που τους έχουμε ραντίσει, όση ώρα ψιλοκρύωναν, με ανθόνερο ή ροδόνερο.
Μόλις τους βάλουμε στη σειρά κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη με τις υπόλοιπες βανίλιες. Τους παίρνουμε με μια σπάτουλα έναν – έναν, για να μην μας σπάσουν και τους βάζουμε σειρές σειρές σαν βουναλάκι στην πιατέλα. Κάθε σειρά που βάζουμε στην πιατέλα κοσκινίζουμε και λίγη ζάχαρη, στην κορυφή δε ρίχνουμε πιο πολύ ζάχαρη για να είναι σαν χιονισμένοι.







ΤΙΡS:
-Ραντίζουμε τους κουραμπιέδες όταν είναι στο ταψί και κρυώνουν, δεν ραντίζουμε ποτέ όταν είναι επάνω στην ζάχαρη γιατί θα πετρώσει η ζάχαρη.
-χρησιμοποιούμε πάντα σπάτουλα για να τους πιάνουμε, γιατί όσο είναι φρέσκοι κάνουν λακουβίτσες.
-Μην εκπλαγείτε που βάζουμε οινόπνευμα. Στα γλυκά γενικά δεν βάζουμε κονιάκ-λικέρ κλπ.;;; άρα είναι το ίδιο, απλά δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε την γεύση και τα αρώματα, γι αυτό βάζουμε σκέτο οινόπνευμα που βοηθάει στο να γίνουν αφράτοι και τραγανοί. Τώρα εάν εσείς δεν θέλετε το οινόπνευμα βάλτε την αναλογία του σε κονιάκ.
Οι κουραμπιέδες αυτοί είναι από τους πιο ωραίους που θα έχετε δοκιμάσει.
Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη.



ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ *NTR*



ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ(ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ)




1 ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΦΑΓΕ
1 ΒΟΥΤΥΡΟ ΦΥΤΙΝΗ Η ΒΙΤΑΜ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΜΠΕΙΚΙΝ
ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΑΡΕΙ


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ



ΛΙΓΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
2 ΑΥΓΑ
ΤΥΡΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΕΝΤΑΜ,ΡΕΓΚΑΤΟ,ΛΙΛΝΕΡ


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ



ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΟ ΚΤΥΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΟ ΜΠΕΙΚΙ ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΑΡΕΙ ΚAI TA ZYMVNOYME OLA POLY KALA.

AΦHNOYME  ΛIΓO NA ΓINEI H ZYMH

Σ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΠΟΛ ΚΤΥΠΑΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΤΥΡΙ.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΛΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΙΔΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ.
ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΜΙΓΜΑ(ΑΥΓΟ+ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ+ΤΥΡΙ) ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ.
ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΔΩΜΕΝΟ ΤΑΨΙ ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ.
ΑΛΕΙΒΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΡΟΚΟ ΑΥΓΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Ζυμη Για Τυροπιτακια/Μπουρεκακια *NTR*

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ,ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ



½ ΦΛΙΤΖΑΝΑ   ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
½ ΚΟΥΠΑ(ΦΛΙΤΖΑΝΑ) ΤΣΙΠΟΥΡΟ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ
½ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΠΛΕ ΝΟ 2 ΣΚΛΗΡΟ
ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΧΛΙΑΡΟ



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ



ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΧΛΙΑΡΟ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΓΙΝΕΙ Η ΖΥΜΗ ΜΑΣ.
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ
ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


ΚΕΙΚ *NTR*

ΚΕΙΚ

5    φλιτζανες αλευρι
1    κουταλια σοδα
1    βανιλια
1    ποτηρι ζαχαρη
1    ποτηρι μελι
8    αυγα
1    φλιτζανα γαλα
1    ποτηρι χυμο πορτοκαλι
1    ποτηρι χυμο μανταρινη
1   κεσεδακι βουτυρο βιταμ
     ξυσμα πορτοκαλιου+μαντρινιου


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Κτυπαε το βουτυρο μετη ζαχαρη καλα ριχνουμε το μελι ανακατευουμε καλα να διαλυθουν τα υλικα ριχνουμε το πορτοκαλι,μανταρινι,βανιλια    και αναμειγνυομαι καλα τα υλικα.
Ζεσταινουμε λιγο το γαλα και διαλυουμε τη σοδα και τη βανιλια
και τα ριχνουμε  στο μιγμα μετα ριχνουμε τους κροκους και ανακατευουμε.
Κτυπαμε τα ασπραδια να γινουν μαρεγκα
ριχνουμε λιγο απο το μιγμα με το βουτυρ και λιγη λιγη μρεγκα και ανακατευουμε καλα.
Βουτυρονουμε το ταψι ,το αλευρωνουμε λιγο γιανα μη κολλησει και τοποθετουμε το μιγμα μας.
Ψηνουμε στους 170 βαθμους για 3/4 της ωρας.
Καλη Επιτυχια.