Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

διαφορα TIPS ( ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ) * NTR *







Διάφορα tips(ΣΥΜΟΥΛΕΣ-ΝΙΚΗΣ)
 που κάνουν την ζωή μας στην κουζίνα ευκολότερη, και τα μοιράζεται μαζί μας.
Τόσα πολλά, που δεν χωράνε σε μιαν ανάρτηση, γι αυτό θα ακολουθήσει κι άλλη.
Πάμε να τα δούμε!!

Για να μην μαυρίσουν τα κρεμμύδια πριν το σοτάρισμα ρίξτε αλάτι στο λάδι που ζεσταίνεται.

Όταν φτιάχνουμε ψωμί σπιτικό για να γίνει τραγανή η κόρα αλείφουμε την επιφάνεια με ασπράδι αβγού λίγο χτυπημένο.

Το χταπόδι γίνεται πιο μαλακό, χωρίς να βράσει πολύ, εάν βάλετε στην κατσαρόλα ένα φελλό κρασιού.

Αν το κρέας που βράζουμε εξακολουθεί να είναι πολύ σκληρό ρίχνουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη.

Τα κεφτεδάκια μας θα γίνουν πιο αφράτα αν στη ζύμη προσθέσουμε λίγο ξύδι και αν αφήσουμε το μίγμα να πέσει 2-3 φορές από κάποιο ύψος .

Για ρύζι σπυρωτό προσθέστε την ώρα που βράζει 3-4 σταγόνες λεμονιού.

Αν δεν κάνει να τρώμε αλάτι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε στα φαγητά με ένα μίγμα από διάφορα μπαχαρικά όπως πάπρικα , μουστάρδα , σκόρδο & κρεμμύδι σε σκόνη, πιπέρι κλπ.

Για να μην βυθιστούν οι σταφίδες στο κέικ πριν τις ρίξετε μέσα αφήστε τες να φουσκώσουν σε χυμό πορτοκάλι και μετά πασπαλίστε τες με αλεύρι.

Βάλτε μια πατάτα η μια πιπεριά η λίγο κεφαλοτύρι στην κοιλιά του κοτόπουλου την ώρα που το ψήνετε , θα απορροφηθεί η μυρωδιά του και θα γίνει πιο νόστιμο.

Τα αρωματικά χόρτα και τα μπαχαρικά τα ρίχνουμε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος για να μην αλλοιωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα τους εκτός από το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης.

Όταν ψήνουμε φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων , αλατίζουμε το φαγητό πάντα στο τέλος .

Όταν βράζουμε λάχανο για να μην μυρίζει η κουζίνα μας ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο ξύδι και ένα καρύδι η ένα κλωναράκι σέλινο.

Όταν θέλετε να αφαιρέσετε περισσότερο λίπος από το ζωμό κρέατος, βάλτε τον πρώτα στο ψυγείο. Το λίπος ανεβαίνει και παγώνει στην επιφάνεια του ζωμού και έτσι αφαιρείται ευκολότερα.

Για αφράτη ομελέτα όταν χτυπάμε τα αβγά προσθέτουμε λίγη σόδα από κουτάκι.

Η φέτα διατηρείται για περισσότερο καιρό στο ψυγείο εάν τη βάλετε σε δοχείο που κλείνει καλά και την περιχύσετε με νερό που βράσατε μαζί με γάλα και λίγο αλάτι.


Τα κρεατικά ψήνονται καλύτερα και είναι πιο νόστιμα αν τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο και είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

-Τι να κάνουμε με το ψωμί που μας περίσσεψε και έχει μπαγιατέψει; Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τυλίγετε το ψωμί σε λαδόκολλα και το ραντίζετε με νερό. Το βάζετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά. 'Όταν το βγάλετε έχετε ψωμί φρέσκο και τραγανό

-Όταν τηγανίζουμε σνίτσελ δεν πρέπει η φρυγανιά να είναι παλιά γιατί το σνίτσελ θα πάρει άσχημη γεύση, επίσης πρέπει να τα τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά.

-Για να γίνει ένα λεμόνι πιο ζουμερό πριν το στύψετε, κυλήστε το πιέζοντας το σε σκληρή επιφάνεια ή βάλτε το για 1' σε φούρνο μικροκυμάτων η για να βγάλει το λεμόνι όλο το χυμό του, πριν το στύψετε βυθίστε το σε ζεστό νερό

-Τα λαχανικά που βγάζεται από την κατάψυξη (μαϊντανό – άνηθο – κρεμμύδια – καρότα κλπ) , ρίξτε τα κατευθείαν στην κατσαρόλα χωρίς να αποψυχθούν και νερουλιάσουν.

-Για να διατηρήσετε περισσότερο καιρό τις πατάτες που πήρατε, βάλτε ένα μήλο μέσα στη σακούλα με τις πατάτες.

-Επίσης όταν καθαρίσουμε και κόψουμε τις πατάτες αν δεν τις χρησιμοποιήσουμε αμέσως για να μην μαυρίσουν τις βάζουμε σε νερό με αλάτι και λίγο λεμόνι.

-Όταν τηγανίζουμε δεν αφήνουμε το λάδι ποτέ χωρίς περιεχόμενο γιατί το λάδι καίγεται και παίρνει άσχημη γεύση

-Το ψωμί διατηρείται περισσότερο καιρό φρέσκο αν στην ψωμιέρα βάλουμε ένα κλωνάρι σέλινο ‘η μια πατάτα πλυμένη και στέγνη

-Ρίξτε στα μανιτάρια που μαγειρεύετε αντί για κρασί μπύρα , θα πάρουν υπέροχη γεύση.

-Δημιουργήστε εύκολα ξύσμα σοκολάτας χρησιμοποιώντας το ειδικό "ξυστρί" ξεφλουδίσματος λαχανικών

-Για να μην πιτσιλίζουν τα λουκάνικα στο τηγάνισμα και για να γίνουν πιο ελαφρά , πριν τα τηγανίσουμε τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.

-Για να γίνει η μαρέγκα σας αφράτη και πυκνή, ρίξτε στα ασπράδια των αυγών πριν τα χτυπήσετε, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

-Για να διατηρηθούν πολύ καιρό τα κουλουράκια σας τραγανά, διατηρήστε τα σε βάζο με δύο κομματάκια ζάχαρη, η ζάχαρη απορροφά την υγρασία


Αν η ζύμη μας κολλάει και δεν μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο , την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη.
Επίσης μπορούμε στο άνοιγμα να μην βάλουμε στον πάγκο αλεύρι αλλά νισεστέ (πολύ ψιλό αλεύρι από καλαμπόκι) και η ζύμη μας θα ανοίξει πολύ εύκολα.

Τολμήστε να βάλετε μια κουταλιά μπέικιν πάουντερ στα μπιφτέκια. θα γίνουν πιο αφράτα!

Τοποθετήστε τα λαχανικά σας για 15 λεπτά σε κρύο αλατισμένο νερό που έχετε βάλει λίγο ξύδι , για να φύγουν έντομα, κάμπιες και σαλιγκάρια

Για να βράζουν γρήγορα τα όσπρια και να ξεφλουδίζονται εύκολα ρίχνουμε στο νερό που τα μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ, λίγη σόδα.

Για πεντακάθαρα, εντυπωσιακά, διάφανα παγάκια, χρησιμοποιείστε βραστό νερό.

Για να ωριμάσουν πιο γρήγορα τα αβοκάντο σας, αρκεί να τα τυλίξετε σε χαρτί εφημερίδας και φυσικά να τα έχετε εκτός ψυγείου.

Για να ξεφλουδίζουν εύκολα τα αυγά, βράστε τα σε νερό που έχετε προσθέσει αλάτι.

Για να διατηρηθούν πράσινα τα χορταρικά όταν τα βράζετε ρίχνετε ένα κουταλάκι σόδα στο νερό που βράζουν.

Όταν καθαρίζετε φρέσκιες μπάμιες διαπιστώνετε ότι κατεβάζουν μια κολλώδη ουσία. Για να αποφύγετε αυτή την ουσία, μπορείτε να τις βουτήξετε μέσα σε ξύδι.

Αν ανοίξατε κουτάκι ντομάτας και δεν την χρησιμοποιήσατε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε ,όπως είναι στο χάρτινο κουτί, στην κατάψυξη. Όταν την βγάλετε βυθίστε το κουτάκι σε ζεστό νερό και η ντομάτα θα βγει αμέσως , ρίξτε την ντομάτα παγωμένη στο φαγητό.

Για να παραμείνουν τα χρώματα των καρότων και του αρακά ζωηρά μετά το βράσιμο προσθέτουμε στο νερό που βράζουν λίγη ζάχαρη.

Για έναν τέλειο πουρέ και μπεσαμελ φροντίστε το γάλα που θα βάλετε να είναι ζεστό ( όχι καυτό) και θα έχετε μια τέλεια κρέμα.

Αν θέλουμε νόστιμα ζυμαρικά τα βράζουμε σε ίσες ποσότητες νερού και γάλακτος με μια κουταλιά αλάτι.


Όλα τα φαγητά δεν πρέπει να αλατίζονται την ίδια στιγμή.
Τα όσπρια και τα λαχανικά σκληραίνουν όταν αλατίζονται από την αρχή του μαγειρέματος.
Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να αλατίζονται πολύ πριν το μαγείρεμά τους .
Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό εάν θέλουμε να 'τα πιάσει' το αλάτι. Το ίδιο ισχύει και για τις τηγανιτές πατάτες αλλά και για τα τηγανιτά αυγά.

Αν το φαγητό σας που βράζει είναι περισσότερο αλμυρό προσθέστε μια-δυο πατάτες μέσα και θα πάρουν την επιπλέον αλμύρα.

Για να μην κλαίτε όταν καθαρίζετε κρεμμύδια , καθαρίστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό η κάτω από τον απορροφητήρα η βάλτε τα κρεμμύδια για λίγη ώρα στην κατάψυξη.

Για να γίνει πιο ήπια η μυρωδιά του σκόρδου βάζουμε τις σκελίδες για αρκετή ώρα σε γάλα πριν τις χρησιμοποιήσουμε.

Για να γίνουν τα κέικ μας (και όλες οι αφράτες ζύμες) πιο αφράτα χτυπάμε πάντα ξεχωριστά τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας προσεχτικά για να μην φύγει ο αέρας.
Επίσης όταν η ζύμη μπει στη φόρμα δεν την χτυπάμε αλλά την βάζουμε προσεχτικά στον φούρνο και πρέπει πάντα ο φούρνος να είναι προθερμασμένος στην θερμοκρασία που θέλουμε γιατί αλλιώς θα ξεφουσκώσει και θα καθίσει

Για να κάνει η πίτα μας ωραία κρούστα αλείφουμε την επιφάνεια με ένα μίγμα από ένα αβγό χτυπημένο με γάλα και λάδι.

Μην βάλετε αβγό στην μπεσαμελ αλλά ρίξτε μέσα ότι τυρί θέλετε, κεφαλοτύρι , σκληρή φέτα η ρεγγατο για το παστίτσιο , η μπεσαμελ σας θα γίνει νοστιμότατη.

Επίσης αν σας σβολιάσει η μπεσαμελ κανένα πρόβλημα , ξεσβολιαζει αμέσως αν την χτυπήσετε πολύ καλά στο μίξερ η με το χέρι.

Εκτός από τη γνωστή μας φλούδα λεμονιού, ένας τρόπος για να μην μοσχομυρίσει ο τόπος με το κουνουπίδι μας είναι στο νεράκι του να βάλουμε να βράσει και ένα κλωνάρι σέλινο.

Για να μην γεμίσουν τα βραστά κολοκυθάκια μας νερό τα βράζουμε με τις άκρες τους και τις κόβουμε μετά το βράσιμο έτσι τα κολοκυθάκια μας θα μείνουν τρυφερά και δεν θα νερουλιάσουν.

Tips για το σπίτι


·        Για τον βουλωμένο νεροχύτη σας ρίξτε στην τρύπα του νεροχύτη ή του νιπτήρα, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και στην συνέχεια 1 φλιτζάνι ξύδι.
Βάλτε την τάπα και αφήστε το να δράσει για μισή έως μία ώρα η και όλη την νύχτα αν δεν ξεβουλώνει.
Βγάλτε την τάπα και ρίξτε αρκετή ποσότητα βραστό νερό

*Μπορείτε να αποφύγετε τα πιτσίλισμα του φούρνου με λάδια και λίπη, όταν ψήνεται κρέας ή ψάρι στο γκριλ, ρίχνοντας χοντρό αλάτι μέσα στο ταψί που βάζετε από κάτω.

*Για να πλύνετε πιο εύκολα το σφουγγάρι της κουζίνας , μπορείτε να το βάλετε στο πλυντήριο των πιάτων, σε κάποιο πρόγραμμα χαμηλής θερμοκρασίας.

*Αν δυσκολεύεστε να βγάλετε τον φελλό από ένα μπουκάλι, τυλίξτε το λαιμό του μπουκαλιού για λίγα δευτερόλεπτα με ένα ζεστό πανί . Ο φελλός θα βγει εύκολα και ατόφιος.

*Για γυαλιστερά ασημικά, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε τα να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό με αλάτι . Η χημική αντίδραση απομακρύνει τους λεκέδες από την οξείδωση του ασημιού.

*Έχετε μυρμήγκια στο σπίτι? Ψεκάστε με χυμό λεμονιού όπου δείτε τα μυρμήγκια να μπαίνουν. Τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες δεν αντέχουν τη μυρωδιά του χυμού του λεμονιού.

*Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεμμύδια περάστε τα δάχτυλά σας με αλάτι. Δεν θα κολλάνε μετά το καθάρισμα και δεν θα μυρίζουν δυσάρεστα.

*Αν χρειάζεται να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας συχνά, σημειώστε έναν τρόπο, που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Όταν τον ξεπαγώσετε, αλείψτε ή ψεκάστε τον με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν μόνος του μετά.

*Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο! και η θερμοκρασία θα διατηρείται επί μακρότερον.

*Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο. (Είναι καρκινογόνος ουσία).
Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., ολόκληρα κομμάτια από το εξαίσιο μπαχαρικό, το γαρύφαλλο αποτελεσματικό, ασφαλές, και μυρωδάτο.

*Αν φυλάξετε τα κεριά στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τα ανάψετε, διαρκούν πολύ περισσότερο.

*Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα αντικείμενα, βγαίνει πολύ εύκολα, αν τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη μερικές ώρες.

*Το χειμώνα που ανάβει το καλοριφέρ , τοποθετήστε πάνω ένα μικρό γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξίδι .Το ξίδι "διαλύει " τις μυρωδιές του τσιγάρου και κάνει πιο υγιεινή την ατμόσφαιρα.

*Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι η προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού .

*Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει , ένας απλός τρόπος για να ξανά πρασινίσει είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα .
Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες , που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν.
.
*Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!) .
Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού,
Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά


*Φτιάξτε εξαιρετικά αρωματικά άλατα για το μπάνιο σας , γεμίζοντας τα άδεια μπουκάλια από τα αρώματά σας με χοντρό αλάτι .
Κλείστε τα μπουκάλια καλά και αφήστε τα για 1-2 μήνες προτού χρησιμοποιήσετε αυτό το αλάτι.

*Αλλάξατε θέση στα έπιπλά σας;
Πως θα σβήσετε τα σημάδια που έχουν αφήσει τα πόδια του τραπεζιού στη μοκέτα; Αφήνοντας απλώς τον ατμό από το σίδερό σας σε απόσταση 5 εκ από τα σημάδια και τρίβοντας μετά με δύναμη το σημείο που έχει πατηθεί.

*Για να βελτιώσετε την απόδοση ενός καλοριφέρ , κολλήστε με μία αυτοκόλλητη ταινία , ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ανάμεσα στο καλοριφέρ και στον τοίχο.
Το αλουμινόχαρτο θα ανακλά όλη τη θερμότητα προς το εσωτερικό του δωματίου.

*Όταν έρχεται σε επαφή με το αέρα που μένει κλεισμένος στο κουτί , η μπογιά σχηματίζει μια κρούστα .
Για να διατηρείται καιρό ένα κουτί μπογιάς που έχει ήδη ανοιχτεί , τοποθετήστε το ανάποδα αφού το έχετε κλείσει πολύ καλά .

*Για να καθαρίσουν τα κρυστάλλινα βάζα σας , ξεπλύνετε τα με ξίδι και πασπαλίστε τα με χοντρό αλάτι .
Μετά από μερικές ώρες ξεβγάλετε τα με νερό και τρίψτε τους λεκέδες που επιμένουν με μια παλιά οδοντόβουρτσα .

*Όταν πλένετε στο πλυντήριο ένα μπουφάν η ένα πάπλωμα με πούπουλα , έχετε στο νου σας να βάζετε στον κάδο μια μπάλα του τένις .
Έτσι θα απλώνεται καλύτερα το πούπουλο και το μπουφάν σας θα είναι πάντα φουσκωτό και αφράτο.

*Οι βραστήρες απαλλάσσονται από τα άλατα με ξίδι .
Αν όμως αφήσετε συνέχεια μέσα ένα κογχύλι , τα άλατα θα κολλάνε σε αυτό και όχι στα τοιχώματα του βραστήρα .

*Αν καείτε, αμέσως πιάστε το λοβό του αυτιού σας που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το κάψιμο, με τον αντίχειρα και το δείκτη σας και τσιμπήστε τον για 3 λεπτά . Αυτή η μέθοδος βελονισμού/σιάτσου απομακρύνει τον πόνο και αποτρέπει τη δημιουργία φουσκάλας .

*Καήκατε στην κουζίνα καθώς μαγειρεύατε ή την ώρα που σιδερώνατε;
Στάξτε λίγες σταγόνες ή αλείψτε την περιοχή του εγκαύματος με ελαιόλαδο.
Σε λίγα λεπτά ο πόνος θα φύγει και δεν θα μείνει κανένα σημάδι που να σας θυμίζει το επώδυνο ατύχημά σας.

*Αγοράσατε καινούργια παπούτσια ; Προσοχή γλιστράνε . Περάστε τις σόλες με μία πατάτα ( κομμένη στα δύο) πριν τα φορέσετε.

*Τα καινούργια σας παπούτσια σας πέφτουν στενά ;
Φορέστε τα μερικές ώρες στο σπίτι με υγρές κάλτσες και το δέρμα τους θα ανοίξει.

*Χρησιμοποιήστε τις φλούδες από πατάτες σαν προσάναμμα αφού τις έχετε ξεράνει για να ανάψετε εύκολα και γρήγορα το τζάκι ή τα κάρβουνα.


*Για τις κολλημένες τσίχλες βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της ,που θα σπάσουν σαν γυαλί .

*Θέλετε να βγάλετε ένα ούπα ;
Πρέπει να βάλετε μια μεγάλη βίδα και μετά να την τραβήξετε με μια πένσα , οπότε θα βγει μαζί και το ούπα

*Όταν θέλουμε να τραβήξουμε μια βίδα κάπως σκουριασμένη , πρέπει να θερμαίνουμε το κεφάλι της ( με ένα αναπτήρα ) πριν την ξεβιδώσουμε .
Μπορούμε επίσης να θερμάνουμε την άκρη ενός κατσαβιδιού , η οποία θα μεταδώσει τη θερμότητα μόλις τοποθετηθεί πάνω στη βίδα

*Αν έχετε την άσχημη συνήθεια να χτυπάτε τα δάχτυλα σας για να βάλετε ένα καρφί , υιοθετήστε το ακόλουθο πολύτιμο τέχνασμα ...
Πριν καρφώσετε το καρφί , βάλτε την άκρη σε ένα κομμάτι χαρτόνι η σε μια τσατσάρα .
Θα κρατάτε το καρφί πιάνοντας το χαρτόνι με το ένα σας χέρι και θα καρφώνετε με το άλλο.

*Για να κάνετε μια τρύπα χωρίς σκόνη και να αποφύγετε να σας έρθει όλη η σκόνη στα μάτια όταν κάνετε μια τρύπα στο ταβάνι , αρκεί να τρυπήσετε ένα πλαστικό καπάκι στο κέντρο και να περάσετε το τρυπάνι σας σε αυτήν , ώστε να δέχεται το καπάκι όλη τη σκόνη.

*Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το
χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας ή στην τουαλέτα.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και στην αποχέτευση μας
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να τοποθετήσουμε το λάδι σε ένα οποιαδήποτε μπουκάλι ή άλλο δοχείο που θα πετάγαμε έτσι και αλλιώς, να το κλείσουμε καλά και να το πετάξουμε στα σκουπίδια.

*Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το ρυθμικό ήχο της στάλας που πέφτει από μια βρύση που στάζει.
Περιμένοντας τον υδραυλικό , δέστε έναν σπάγκο γύρω από τη βρύση και αφήστε τον ως τον πάτο του νιπτήρα .
Οι σταγόνες θα ακολουθούν τον σπάγκο ... και θα πέφτουν αθόρυβα ..

*Για εύκολο σιδέρωμα μαζεύετε τα πλυμένα ρούχα, όταν ακόμη είναι λίγο νωπά.
Το σιδέρωμά τους θα γίνει πιο εύκολο και με καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν, παρ' όλα αυτά, έχουν στεγνώσει εντελώς και είναι "κοκαλωμένα", βρέξτε τα με τον παραδοσιακό τρόπο (ψεκάζοντάς τα με νερό), τυλίξτε τα σφιχτά και αφήστε τα για μισή ώρα.
Ιδίως, τραπεζομάντιλα και πουκάμισα, λινά και βαμβακερά, θα γίνουν άψογα!!

*Μην πετάτε τα χαλασμένα λεμόνια!
Ακόμη και μουχλιασμένα ή σάπια είναι χρήσιμα.
Ανακατέψτε τα στο χώμα που καλλιεργείτε γαρδένιες, καμέλιες, αζαλέες ή ορτανσίες. Λειτουργούν ως λίπασμα για τα συγκεκριμένα φυτά

*Αν κόλλησε το φαγητό στην κατσαρόλα και δεν καθαρίζει, γεμίστε την μέχρι τη μέση με νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι και απορρυπαντικό πιάτων.
Τη βάζετε στη φωτιά να πάρει μια - δυο βράσεις. Κλείνετε τη φωτιά και την αφήνετε στην εστία μέχρι να κρυώσει. Κατόπιν την πλένετε και είναι πάλι αστραφτερή.
Γενικά, όταν θέλουμε να καθαρίσουμε οποιοδήποτε σκεύος με κολλημένο φαγητό, πριν το πλύνουμε, καλό είναι να προσθέτουμε ξύδι μαζί με το απορρυπαντικό πιάτων. Με τον τρόπο αυτόν καθαρίζει πιο γρήγορα και με καλύτερο αποτέλεσμα.

Οχι πια δυσάρεστες οσμές!!!

·        Για να μην μυρίζει η κουζίνα από το μαγείρεμα η για τη μυρωδιά του τσιγάρου , βάλτε στο καυτό μάτι της κουζίνας ένα κατσαρολακι με νερό και ρίξτε μέσα ξύδι και κανέλα ( σκόνη η ξύλο), γαρίφαλο η κλωναράκια βανίλιας .
Θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας.

* Για τις μυρωδιές του ψυγείου
Βάλτε μέσα στο ψυγείο ένα υφασμάτινο σακουλάκι με ωμό καφέ
Βάλτε μέσα στο ψυγείο ένα ανοιχτό βαζάκι με 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Σαπουνίστε το ψυγείο και περάστε το με ένα πανί, βουτηγμένο στο ξύδι

*Για να έχετε πάντα ένα ευχάριστο άρωμα στο σπίτι, σας χρειάζονται μόνο δύο δόσεις βανίλιας που βάζουμε στα γλύκα και η ηλεκτρική σας σκούπα.
Ρουφήξτε τη σκόνη βανίλιας με τη σκούπα την ώρα που καθαρίζετε το σπίτι.
Όταν τελειώσετε, θα νοιώθετε το ευχάριστο άρωμα της βανίλιας παντού.
Στα επόμενα σκουπίσματα δεν χρειάζεται να ξανά προσθέσετε βανίλια.

*Για να φύγει η τηγανιλα κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά από όλα τα αποσμητικά χώρου!

*Για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά του καμένου στην κουζίνα σας, βράστε για λίγα λεπτά ένα λεμόνι κομμένο σε ροδέλες σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό

*Συμβαίνει συχνά το νερό της βρύσης να μυρίζει χλώριο . Για να περιοριστεί η έντονη μυρωδιά χλωρίου , ένας απλός τρόπος είναι , όταν γεμίζετε τα μπουκάλια , να τα αφήνετε για μερικές ώρες χωρίς καπάκι μέσα στο ψυγείο .

*Για τις μυρωδιές στο ξύλο κοπής της κουζίνας τρίψτε το με αλάτι χοντρό ή λεπτό, αφήνετε για λίγο, και μετά ξεπλύνετε καλά με νερό.
Αυτό, εκτός από το να σκοτώσει τις μυρωδιές θα βοηθήσει να λειάνει και το ξύλο.

*Αν τα ντουλάπια της κουζίνα σας μυρίζουν κλεισούρα , βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού . Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει . Όταν κρυώσει και ανοίξετε την πόρτα θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί

*Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη, διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά κλείνοντας την πόρτα, ανάβοντας ένα σπίρτο, ή δύο αν ο χώρος είναι μεγάλος, και αφήνοντάς το να καεί.
Θα εκπλαγείτε απ’ την αποτελεσματικότητά του!

*Οι βαλίτσες σας μυρίζουν κλεισούρα ; Λίγες μέρες πριν τις χρησιμοποιήσετε , βάλτε στο εσωτερικό της κάθε μίας 2-3 κύβους ζάχαρη και ξανακλείστε τις . Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη μυρωδιά μέσα στη βαλίτσα θα εξαφανιστεί.

*Αν, στη σακούλα της ηλεκτρικής σας σκούπας, βάλετε βαμβάκι με άρωμα και μετά την τοποθετήσετε στη συσκευή, κάθε φορά που θα την λειτουργείτε, θα αναδύεται στον χώρο η ευχάριστη μυρωδιά.

*Για τις μυρωδιές του ψυγείου κόψτε μισό λεμόνι βγάλτε την ψίχα και γεμίστε το με αλάτι, βάλτε το πίσω σε ένα σημείο του ψυγείου οι μυρωδιές θα φύγουν μέσα σε ένα 2ωρο....

*Αν έχετε χάρτινα φωτιστικά , ψεκάστε τα με λίγο νερό και λίγο μαλακτικό και όταν θα ανοίγετε τα φώτα θα μυρίζει όλο το δωμάτιο!!!!

*Αν μυρίζουν τα χέρια σας από το μαγείρεμα (ψάρια, κρεμμύδια κλπ) τρίψτε τα με ωμό ελληνικό καφέ και οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν.

*Αν έχετε τζάκι, ρίξτε φλούδες από εσπεριδοειδή ή μήλα να καούν, ή ακόμα και ξύλο κανέλας. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι!!


Γκαρσόν....... λεκιάστηκα!!!


Μικρές συμβουλές για το πως θα απαλλαγούμε από ενοχλητικούς λεκέδες στα υφάσματα.

*Μη χρησιμοποιείτε μεγάλη δόση απορρυπαντικού με την ψευδαίσθηση ότι έτσι καθαρίζουν καλύτερα τα ρούχα . Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην ξεβγαλθούν καλά και να μείνει σαπουνάδα στις ίνες τους .

*Όταν θέλουμε να καθαρίσουμε ένα λεκέ τοπικά , πάντα δοκιμάζουμε πρώτα σε ένα σημείο που δεν φαίνεται γιατί το ύφασμα μπορεί να ξεβάφει και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

*Δοκιμάστε τα μωρομαντηλα για οποιοδήποτε λεκέ είτε σε ρούχα είτε σε έπιπλα θα εκπλαγείτε!!

*Για λεκέδες από κερί, ξύστε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε 2 κομμάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλύνετε κανονικά.

*Για λεκέδες από κρασί ,αντιμετωπίστε το λεκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε και πάντως μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό , που θα τον κάνει ανεξίτηλο !! Ρίξτε αλάτι και αφήστε να μείνει για μισή ωρίτσα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.

*Για τους λεκέδες από κόκκινο κρασί το αντίδοτο είναι τσικουδιά η λευκό κρασί,εξαφανίζει τον λεκέ.

*Οι λεκέδες από κραγιόν βγαίνουν αν τους τρίψουμε με λευκή οδοντόκρεμα.

*Για λεκέδες από σοκολάτα , λάδι , κρασί σε καναπέδες , κουρτίνες και οτιδήποτε ύφασμα ακόμα και σε ρούχα ρίξτε αμέσως στο λεκέ σόδα υγρή (αυτή στο κουτάκι) , και τρίψτε με ένα πανάκι. Ο λεκές θα εξαφανιστεί αμέσως.

*Για λεκέδες στα χαλιά, τρίβουμε τον λεκέ με μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα και με αφρό ξυρίσματος, μετά το καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί.

*Για λεκέδες σε δέρμα φτιάχνουμε ένα μίγμα από ¼ μεζούρα νερό , ¼ βότκα και 5 σταγόνες λάδι. Τα χτυπάμε καλά και βουτάμε ένα πανάκι και καθαρίζουμε τον λεκέ. Καλό θα είναι να δοκιμάσουμε πρώτα το μίγμα σε ένα σημείο που δεν φαίνεται για να είμαστε σίγουρες ότι το δέρμα δεν ξεβάφει και κάνουμε χειρότερη ζημιά.


Αλοιφή για μικρό-καψίματα
(την ώρα που μαγειρεύουμε, σιδερώνουμε κλπ.
OXI για εγκαύματα από τον ήλιο)

Εδώ και αρκετό καιρό η κολλητούλα μου η Dora, μου έδωσε ένα βαζάκι από αυτήν την αλοιφή που είχε φτιάξει
Την συνταγή την είχε βρει σε κάποιο φόρουμ αλλά δυστυχώς, δεν είχε κρατήσει περισσότερα στοιχεία για να τα αναφέρουμε.
Το βαζάκι περίμενε λοιπόν υπομονετικά στο ψυγείο, την ώρα και την στιγμή που θα έκανα το ΜΕΓΑ λάθος και θα χρειαζόμουν την βοήθειά του!!
Μην φανταστείτε ότι άργησε και πολύ αυτή η στιγμή, ως συνήθως, κάηκα στον φούρνο της κουζίνας.
Από την μια μισόκλαιγα από τον πόνο και από την άλλη χαιρόμουνα που είχε έρθει η ευκαιρία για να δοκιμάσω την αλοιφή. – τς !! τι να πω ! άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου !!!
Τα αποτελέσματα??? Εκπληκτικά !!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΟΙΦΗ

1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
30 γρ. μαστίχα Χίου - γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και για την επούλωση των τραυμάτων και την ανάπλαση της επιδερμίδας-
50 γρ. καθαρό κερί κερήθρας
(εγώ βρήκα σε κομμάτια των 60 περίπου γραμμαρίων, σε μαγαζί που πουλούσε μέλια, βασιλικό πολτό, κερήθρες κλπ.
Για τους κατοικούντες στο κλεινόν άστυ, είναι στην οδό Στρέϊτ, κάθετος στην Σοφοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας)
Πως την φτιάχνουμε:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά 1,5 με 2 βαθμούς (εάν η διαβάθμιση της κουζίνας είναι μέχρι το 3).
Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα κουτάλι να λιώσουν και να αναμιχθούν καλά μεταξύ τους.
Αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Μετά, το ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή, σε γυάλινα βαζάκια.
Μόλις κρυώσει και πήξει βάζουμε τα καπάκια στα βαζάκια και κλείνουμε καλά. Παρατηρούμε ότι όταν πήξει έχει αλλάξει το χρώμα της.
Διατηρούμε την αλοιφή στο ψυγείο.

Σημείωση:
Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παλιό σκεύος γιατί ενδέχεται να κολλήσει στον πάτο αλοιφή και να πρέπει να το τρίψουμε αρκετά για να καθαρίσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί όπως αυτό της κομπόστας και να το φτιάξετε σε μπαιν μαρί.
Μόνο που θα θέλει σίγουρα μεγαλύτερη προσοχή στο πως θα πιάσουμε το κουτί γιατί σίγουρα θα καίει. Είπαμε αχρείαστη να είναι αλλά όχι και από την παραγωγή στην κατανάλωση !!!
Υ.Γ. Το κάθε βαζάκι μαζί με την κρέμα είναι 150 γρ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου