Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Mπακλαβας *NTR*

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ


Υλικά
1 πακέτο φύλλα ΚΑΝΑΚΗ (μωβ κουτί) για μπακλαβά
2 πακέτα βούτυρο (από 250 γραμ. το κάθε ένα) LUPARK χωρίς αλάτι
Για το σιρόπι
850 – 900 gr ζάχαρη (από ένα πακέτο ζάχαρη κρατάμε γύρω στα 100-150 γραμ.)
2,5 ποτήρια νερό
ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Για την γέμιση
250 γραμ. αμύγδαλο (με την φλούδα)
250 γραμ. καρυδόψιχα
2 κουταλιές της σούπας κανέλα (τριμμένη)
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μουλτι, προσοχή δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη,
και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την κανέλα, την άχνη και με την φρυγανιά.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή στο ένα το μάτι, – στην περίπτωση που κάνει πέτσα την αφαιρούμε – δεν βάζουμε ποτέ το κατακάθι, δεν ανακατεύουμε ποτέ το βούτυρο και δεν το χρησιμοποιούμε όλο, μόνο αυτό που είναι διαυγές.
Διαλέγουμε ένα ταψάκι που να παίρνει τα φύλλα σχεδόν διπλά . Βάζουμε τα μισά φύλλα στο καλά βουτυρωμένο ταψί μας και γυρίζουμε από μέσα τα φύλλα που περισσεύουν. Ρίχνουμε λίγο από την γέμιση – ίσα ίσα να καλύψει την επιφάνεια, στρώνουμε το επόμενο φύλλο και ρίχνουμε πάλι γέμιση, επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τέλος βάζουμε όλα τα φύλλα από πάνω, με τον τρόπο που βάλαμε τα κάτω.
Κόβουμε μέχρι κάτω τον μπακλαβά – πρέπει να κοπεί μέχρι κάτω για να περάσει το βούτυρο. Δεν σέρνουμε το μαχαίρι για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα.
Ρίχνουμε στις γραμμές αρκετό βούτυρο και προσεκτικά το υπόλοιπο στην επιφάνεια, πρέπει να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για ¾ - 1 ώρα στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στον αέρα για να γίνει ωραίο και τραγανό το φύλλο.
Όταν κοντεύει να γίνει το γλυκό, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε την ζάχαρη και το νερό περίπου 6-8 λεπτά (μετράμε την ώρα


αφού αρχίσει ο βρασμός). Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
Βγάζουμε τον μπακλαβά και τον αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά ρίχνουμε προσεκτικά το επίσης χλιαρό σιρόπι.
Το αφήνουμε αρκετές ώρες να τραβήξει αρκετό σιρόπι




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου