Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

ΚΟΤόΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΗ ΓάΣΤΡΑ

Κοτόπουλο με μπάμιες στη γάστρα
ΥΛΙΚΑ:
  • Ένα κοτόπουλο ολόκληρο ή σε μερίδες
  • Ένα σακουλάκι μπάμιες κατεψυγμένες μεγάλο (1kg)
  • ¾ του κουτιού συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
  • 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ζάχαρη
  • Λίγο ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Επειδή η δική μου κότα ήταν χωριάτικη και φοβήθηκα να μην γίνει σκληρή, την έβρασα για μισή ώρα στη χύτρα με λίγα δαφνόφυλλα και λίγο αλάτι. Τον ζωμό τον κράτησα φυσικά για άλλο φαγάκι αλλά και για να νοστιμίσω αυτό.
Πλένουμε τις μπάμιες(άν είναι φρέσκες) και καθαρίζουμε κωνικά τις κορφές τους. Τις ρίχνουμε σε λεκάνη όπου έχουμε βάλει ξύδι και αλάτι και τις αφήνουμε 2 ώρες το λιγότερο για να αποβάλλουν την κολλώδη ουσία που περιέχουν. Κατόπιν τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό ,τις αφήνουμε να στραγγίσουν.Διαφορετικά χρησιμοποιούμε τις
κατεψυγμένες μπάμιες της αρεσκείας μας σε μάρκα από τα super markets.Αυτές , τις ραντίζετε αμέσως μόλις μπούν στο σκεύος για μαγείρεμα και τις ραντίζετε 
μόνο με ξύδι μπαλσάμικο...!
Σοτάρισα το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο και πρόσθεσα τον χυμό και τον πελτέ ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, 3 κουτάλες από τον ζωμό που είχα (εσείς αν δεν βράσετε την κότα βάλτε νερό ή άλλο ζωμό) και άφησα να πάρει μια βράση.
Τοποθέτησα το κοτόπουλο στη μέση της γάστρας και γύρω γύρω αράδιασα τις μπάμιες.
Περιέλουσα με τη σάλτσα και έψησα στους 190οC για μία ώρα με κλειστή τη γάστρα και για άλλη μισή ώρα με ανοικτή τη γάστρα μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και οι μπάμιες. Προσθέτω ζωμό ή νερό αν χρειαστεί στο ενδιάμεσο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

ΑΠΛές ΣάΛΤΣΕς ΓΙΑ ΒάΣΗ ΠίΤΣας

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΛΤΣΑΣ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ

ΥΛΙΚΑ:
  
250 ml χυμό ντομάτας ελαφρώς συμπυκνωμένο
αδειάζουμε το περιεχόμενο του κουτιού απο το χυμό ντομάτας
που περίσσεψε με λίγο νεράκι και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι μας
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
μισό κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
μισό κουταλάκι του γλυκού βασιλικό φρέσκο κατά προτίμηση
μισό κουταλάκι του γλυκού ματζουράνα
μισό κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη (γκρανουλέ) 
ή μία σκελίδα ωμή λιωμένη ή ψιλικομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό καυτερή πάπρικα ή πιπέρι κόκκινο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Bάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε κατσαρολάκι σκεπασμένο και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15'-20' μέχρι να δέσει η σάλτσα καί να πιεί τα υγρά της.


ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΛΤΣΑΣ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ

ΥΛΙΚΑ:

250 ml χυμό ντομάτας ελαφρώς συμπυκνωμένο
αδειάζουμε το περιεχόμενο του κουτιού απο το χυμό ντομάτας
που περίσσεψε με λίγο νεράκι και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι μας
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη  ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1-2 σκελίδες ωμές  σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι από μύλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο λάδι για λίγο έως ότου ροδίσει ελαφρώς.Έπειτα
βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε κατσαρολάκι σκεπασμένο και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15'-20' μέχρι να δέσει η σάλτσα καί να πιεί τα υγρά της.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

ΣΥΝΤΑΓή ΓΙΑ ΖύΜη ΠίΤΣΑς


ΥΛΙΚΑ:

200 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 γρ.ξηρή μαγιά
4 γρ.αλάτι
6 γρ.ζάχαρη
120 ml χλιαρό νερό ( η συνταγή έγραφε νερό σε γραμμάρια,πιστεύω ό,τι είναι λάθος διότι τα στερεά μετράμε σε γραμμάρια ενώ τα υγρά σε ml).


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και προσθέτουμε το νερό.Ζυμώνουμε στο μίξερ
για 5' ή με τα χέρια (καλύτερα με τα χέρια) για 10',μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιόμορφη και αποκτήσει το σχήμα μπάλας.
Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο ένα μπώλ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.
Σκεπάζουμε το μπώλ με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα μέσα στο φόυρνο
ή σε ντουλάπι ή τυλιγουμε το μπώλ σε κουβέρτα μακριά από το κρύο(να υπάρχει ζέστη άν είναι χειμώνας).
Μόλις περάσει η 1 ώρα το ζυμάρι θα έχει φουσκώσει αρκετά.Το πιέζουμε με τη γροθιά μας για να φύγει όλος ο αέρας,το πλάθουμε σε μπάλα και το τοποθετούμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια καί το αφήνουμε σκεπασμένο 15' με 30' μέχρι να φουσκώσει πάλι.Μόλις φουσκώσει,το αλευρώνουμε και το ανοίγουμε με τα χέρια σε ταψί μεγάλο ή πυρέξ ή το λεπταίνουμε με πλάστη σε διάμετρο 30 εκατοστά.
Πλάθεται και όσο είναι το ταψί μας.Τοποθετούμε πάνω στη ζύμη τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στο μεσαίο ράφι,στην υψηλότερη θερμοκρασία  200-250 C (εσείς γνωρίζετε τον φούρνο σας), για 15'
μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί από κάτω.
Ίσως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω από 15',ανάλογα το φόυρνο σας.




ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!




ΤΡΕΛΛή ΚΑΥΤΕΡή ΣάΛΤΣΑ...! ( του Τζίμμυ )





ΥΛΙΚΑ:


  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
  • λίγο αλάτι 
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1  κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό με την ονομασία μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα ταμπάσκο
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπερίτσα ή καυτερή πράσινη  
  • ένα κουτί (250 ml) συμπκνωμένο χυμό τομάτας



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο,προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα,το μπούκοβο, τη σάλτσα ταμπάσκο, το αλάτι καί τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το κατσαρολάκι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί λίγο και να βγουν τα αρώματα. Προσέχουμε να μην κάψει πολύ και μας μαυρίσει το σκόρδο γιατί μετά δεν θα τρώγεται με τίποτα. Αφού αρχίσει να μυρίζει προσθέτουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
SOS=> ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΥΤΕΡΗ !!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ   ΚΑΙ   ΚΑΛΟ   ΣΑΣ    ΚΑΨΙΜΟΟΟΟΟ !!!