Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Traditional Armenian dolma - Αρμένικη Συνταγή για Ντολμαδάκια





Ντολμά - Χορτοφαγική (sarma)

Σερβίρουμε: 15 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολο









Συστατικά:




1 φλιτζάνι ρύζι

½ φλιτζάνι αγνό ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

½ κουτ. μαύρο πιπέρι

¼ κουτ. κόκκινο πιπέρι (γλυκιά πάπρικα}

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο πράσινες πιπεριές

½ + 1/4 φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δυόσμο

6 μεγάλες ντομάτες στο τρίφτη

50-100 αμπελόφυλλα 
{ότι σας περισσέψει στη κατάψυξη αλλά τα έχετε μαγειρέψει
πρίν σε αλατισμένο νερό}




Οδηγίες μαγειρικής:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρει ημιδιαφανές χρώμα. Προσθέτουμε τη πιπεριά. Ανακατεύουμε καλά, στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Όταν τα κρεμμύδια είναι ημιδιαφανή και η πιπεριά μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το ρύζι. 
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για περίπου 5-10 λεπτά. 
Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυόσμο και τον άνηθο. 
Προσθέτουμε τις 6 ντομάτες και το πρώτο ½ χυμό λεμονιού. 
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά,ανακατεύοντας, έτσι ώστε το ρύζι να μην κολλάει στον πάτο.

Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα  φροντίστε να τα μαγειρέψετε σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά για να γίνουν μαλακά, αλλά μπορείτε να βρείτε ήδη έτοιμα φύλλα από το τοπικό μανάβικό σας. Χρησιμοποιώντας μια κουταλιά για να γεμίσει κάθε άδειο φύλλο με περίπου 1 κουταλιά του γλυκού (κάποια περισσότερο κάποια λιγότερο, θα το συνηθίσετε αυτό μετά την πρώτη σας προσπάθεια 4-5φ). Βάλτε το μείγμα 1 ίντσα από το άνω άκρο της θαμπής άδειας όψης και το πρώτο φέρει την πίσω πλευρά στην κορυφή του μίγματος στη συνέχεια, φέρνοντας τις δύο πλευρές και στη συνέχεια όλο. Κάντε ένα ρόλο σταθερό ,τοπ
οθετήστε τα γεμιστά φύλλα σε ένα σκεύος για λίγο.

Όταν τελειώσετε το τύλιγμα,πάρετε ένα νέο τηγάνι και τοποθετήστε τα μισά από τα αχρησιμοποίητα φύλλα  στον πυθμένα του τηγανιού, έτσι ώστε το σύνολο του πυθμένα
να καλύπτεται. 
Τώρα τοποθετήστε τα γεμιστά φύλλα σε μια κυκλική ρόδα έως ότου όλα να είναι στο τηγάνι και καλύψετε όλους τους Ντολμάς με τα υπόλοιπα αχρησιμοποίητα φύλλα. Προσθέστε  ¼ του νερού και ¼ χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα και υπό αργή θέρμανση αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 15-30 λεπτά, μέχρι όλο το νερό να εξατμιστεί. Αφήστε την να κρυώσει για 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα (μπορείτε να σερβίρετε κι όταν κρυώσουν εντελώς).

Azat Aslanyan


ΤυΡοΠιτάΚιΑ ΤάΚα-ΤάΚα

ΥΛΙΚΑ :

1 πακέτο αλεύρι φάριν - άπ  
1 γιαούρτι {εγώ χρησιμοποιώ μόνο το ΦΑΓΕ total 2%}
Ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο
1 αυγό
Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο από μύλο {όσο θέλουμε}
Αλάτι ελάχιστο μισό κουτ.γλυκού
Τυριά διάφορα 3 κούπες του τσαγιού {εγώ χρησιμοποιώ φέτα-παρμεζάνα} 
Προαιρετικά ελάχιστο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο.
Ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο,το γιαούρτι,γεμίζουμε το κεσεδάκι με ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο το ρίχνουμε κι αυτό, τα τυριά,το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε έως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή και να μην κολλά στα χέρια μας.
Τη πλάθουμε σε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη για 20'-30'.
Έχουμε στρώσει λαδόκολλα ψησίματος ή αλουμινόχαρτο ψησίματος στο ταψί μας και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200c.
Πλάθουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια μικρά ή μακρόστενα.
Ψήνουμε τα τυροπιτάκια για 50'-60' και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180c μέχρι να ροδίσουν όχι να ξεροψηθούν.
Διατηρούνται 5 ημέρες εκτός ψυγείου και είναι πολύ μαλακά.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !









Ποντιακά Πιροσκί (πισία)





 Γεια σας παιδιά! ΄Ως μακεδόνισσα με μητέρα πόντια δε θα μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για τα ποντιακά πιροσκί, γνωστά ως πισία. Η συνταγή για τη ζύμη είναι η ίδια για όποια γέμιση επιλέξετε.

Μαρία η Πόντια



Υλικά για τη ζύμη (15 πιροσκί περίπου)

- 500 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αυγό
- 1 κουτ.γλυκού αλάτι
- νερό όσο πάρει
- 1 φλ. του καφέ (περίπου) ελαιόλαδο


Γέμιση τυριού

- 250 γρ. τυρί φέτα
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας ξηρό δυόσμο
- λίγο πιπέρι


Γέμιση πατάτας

- 4-5 μέτριες πατάτες βρασμένες
- αλάτι
- πιπέρι
- ψιλοκομμένο άνηθο
- γάλα

Εκτέλεση

Τυριού: Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Εάν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.
Πατάτες: Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλα.
Ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη και να μη κολλάει στα χέρια. 'Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γάλα ή νερό και στην αντίθετη περίπτωση προσθέτουμε αλεύρι, αν η ζύμη παραείναι μαλακή.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα για να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος περίπου ενός πιάτου του τσαγιού. Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μη κολυμπάνε) σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.



Καλή επιτυχία!!!