Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Ποντιακά Πιροσκί (πισία)





 Γεια σας παιδιά! ΄Ως μακεδόνισσα με μητέρα πόντια δε θα μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για τα ποντιακά πιροσκί, γνωστά ως πισία. Η συνταγή για τη ζύμη είναι η ίδια για όποια γέμιση επιλέξετε.

Μαρία η Πόντια



Υλικά για τη ζύμη (15 πιροσκί περίπου)

- 500 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αυγό
- 1 κουτ.γλυκού αλάτι
- νερό όσο πάρει
- 1 φλ. του καφέ (περίπου) ελαιόλαδο


Γέμιση τυριού

- 250 γρ. τυρί φέτα
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας ξηρό δυόσμο
- λίγο πιπέρι


Γέμιση πατάτας

- 4-5 μέτριες πατάτες βρασμένες
- αλάτι
- πιπέρι
- ψιλοκομμένο άνηθο
- γάλα

Εκτέλεση

Τυριού: Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Εάν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.
Πατάτες: Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλα.
Ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη και να μη κολλάει στα χέρια. 'Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γάλα ή νερό και στην αντίθετη περίπτωση προσθέτουμε αλεύρι, αν η ζύμη παραείναι μαλακή.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα για να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος περίπου ενός πιάτου του τσαγιού. Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μη κολυμπάνε) σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.



Καλή επιτυχία!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου