Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΦΟΡΜΑΚΙΑ **** *NTR*

ΦΟΡΜΑΚΙΑ ****


8αυγα
680 γραμμαρια ασπρισμενα αμυγδαλα
680γραμμαρια φρουι γλασσε
370γραμμαρια ζαχαρη
85γραμμαρια σιμιγδαλι(1φλυτζανα τσαγιου σιμιγδαλι)
17φυλλα μπακλαβα


 ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλο ζαχαρη
2 ποτηρια(νερου) νερο


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κτυπαμε τα αυγα με τη ζαχαρη και ριχνουμε το σιμιγδαλι σιγα-σιγα
Κτυπαμε τα ασπραδια μαρεγκα και ριχνουμε στο μιγμα με το σιμιγδαλι σιγα-σιγα τη μαρεγκα,ανακατευουμε ,ριχνουμε τα φρουι γλασσε  κομματακια  και τα αμυγδαλα.
Παιρνουμε ένα-ένα φυλλο  το βουτυρωνουμε και το τοποθετουμε μεσα σε φορμακια ειδικα (αλουμινιου) τοποθετουμε το φυλλο, τη γεμιση και τα βαζουμε σε μεγαλο ταψι και τα ψηνουμε.Όταν ψηθουν τα σιροπαρουμε.Τελος τα αφηνουμε να κρυωσουν και τα βγαζουμε από τα φορμακια.


ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ (για ωραιο πρωινο) *** *NTR*

ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ(για ωραιο πρωινο)




Κοβουμε φετες ψωμι (ψιλοκομμενες)
Τις βουταμε σε γαλα να μουσκεψουν καλα και μετα τις βουταμε σε
Αυγα (κτυπημενα) κατοπιν τις τιγανιζουμε με λαδι η βουτυρο.
Εχουμε μελι , αραιομενο
Η σιροπι ζαχαρη και τις πασπαλιζουμε με ψιλοκομμενα καρυδια
Και τις σερβιρουμε ζεστες.



Μπισκότα Καρυδάτα *** *NTR*

Μπισκότα Καρυδάτα
Υλικά:
1 κιλό καρύδια αλεσμένα χονδρά
6 κουταλιές ζάχαρη
3 ασπράδια αβγών
ι κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
4 κουταλιές τρίμμα φρυγανιάς


Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με τη φρυγανιά.
Ρίχνουμε μέσα στο μίγμα τα ασπράδια αβγών, ελαφρά χτυπημένα με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το μισό χυμό πορτοκαλιού.
Ζυμώνουμε απαλά προσθέτοντας κι άλλο χυμό, όσο χρειάζεται για να γίνει ένα εύπλαστο μίγμα.
Πλάθουμε μικρά κομμάτια σε στρογγυλό σχήμα και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι πάνω σε λαδόχαρτο.
Τα ψήνουμε στους 170ο Κελσίου και όταν κρυώσουν τα βουτάμε σε ανθόνερο και τα τυλίγουμε με άχνη ζάχαρη.
Τα καρυδάτα είναι εύγευστα και υγιεινά μπισκότα και σερβίρονται όλες τις ώρες της ημέρας.



Μπισκότα Βουτύρου*NTR*

Μπισκότα Βουτύρου
Υλικά:
250 γρ. Βούτυρο
4 κουτ. Ζάχαρη
1 κουτ. γλ. άρωμα Βανίλια(ες)
250 γρ. Αλεύρι
λίγο Αλάτι
(κερασάκια,νερατζάκια) από γλυκό του κουταλιού ή Φρούτα γλασέ
60 γρ. Σοκολάτα γάλακτος
Άχνη Ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτετε το άρωμα βανίλιας.
Ρίχνετε στο μπολ το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνετε να γίνει απαλή και σφιχτή ζύμη.
Βάζετε τη ζύμη σε κορνέ με τελείωμα αστέρι ή μαργαρίτα.
Πιέζετε και κάνετε μπισκότα σε διάφορα σχήματα (στρογγυλά, αχιβάδες, αστέρια, μαργαρίτες).
Τα βάζετε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψάκι με ένα κομματάκι από τα φρούτα στο κέντρο τους.
Ψήνετε τα μπισκότα στο κέντρο του φούρνου στους 200 βαθμούς για 10 -15 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήνετε στο ταψί να κρυώσουν για 1 - 2 λεπτά και τα μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Ρίχνετε με κουταλάκι λίγη σοκολάτα στο κέντρο και τα πασπαλίζετε με την άχνη.
Βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε.

ΚΕΙΚ *** *NTR*

ΚΕΙΚ  


1 βιταμ(βουτυρο) μεγαλο
2 φλυτζανες του τσαγιου ζαχαρη
3 φλυτζανες του τσαγιου αλευρι
5αυγα
1 γιαουρτι μικρο
2 κουταλακια μπεικιν παουερ
το οποιο το διαλυουμε με ½ φλυτζανακι(καφε)
κονιακ
2 βανιλιες




ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Κτυπαμε το βουτυρο με τη ζαχαρη
Κτυπαμε τα ασπραδια μαρεγκα
Όταν ασπρισει το βουτυρο ριχνουμε σιγα-σιγα λιγη μαρεγκα και ανακατευουμε διαρκως,ριχνουμε το γιαουρτι και τελος το μπεικιν διαλυμενο με το κονιακ.ριχνουμε τις βανιλιες
Όλα μαζι γινονται ένα υπεροχο μιγμα.
Βουτυρωνουμε το ταψι και το


ψηνουμε.Αν θελουμε το γαρνιρουμε (ολο το κεικ σαντιγυ και κομμενα λεμονια)

ΚΟΡΜΟΣ (ΨΥΓΕΙΟΥ)*NTR*

ΚΟΡΜΟΣ (ΨΥΓΕΙΟΥ)


300 γραμμαρια μπισκοτα (40 μπισκοτα παπαδοπουλου τετραγωνα)
1 βιταμ μεγαλο
320 γραμμαρια ζαχαρη αχνη (2 ποτηρια νερου)
2 αυγα
3 κουταλιες κακαο
1 ποτηρι νερου καρυδια η αμυγδαλα τριμμενα
1 κουταλια της σουπας κονιακ
2 βανιλιες


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Σε μια λεκανι κτυπαμε το βουτυρο και τη ζαχαρη
Εχουμε τεμαχισει τα μπισκοτα σε μικρα κομματια  ριχνουμε τα αυγα το κακαο  τις βανιλιες,και τελος το κονιακ και τα αμυγδαλα, η τα καρυδια, τα ανακατευουμε όλα μαζι με τα μπισκοτα  και είναι ετοιμο
Εχουμε λαδοχαρτο δυο κολλες βουτυρωμενο ,τοποθετουμε το μιγμα σχηματιζοντας ρολο (κυλινδρικο) και τυλιγουμε.Τοποθετουμε στην καταψυξη 4-5 ωρες.
Για να το σερβιρουμε το κοβουμε σε ψιλες φετες.





ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΣΤΡΙΦΤΑ *** *NTR*

ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΣΤΡΙΦΤΑ  ***



665 γραμμαρια καρυδια
335 γραμμαρια φυλλο μπακλαβα
1 κιλο ζαχαρη
165 γραμμαρια καλο βουτυρο
1βανιλια
4αυγα
Λιγη Κανελλα τριμμενη


ΣΙΡΟΠΙ
2 (ποτηρια νερου )ΝΕΡΟ
2 ποτηρια(νερου)ζαχαρι
1βανιλια(για αρωμα


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ριχνουμε σε μια λεκανι τα αυγα και 4 κουταλιες της σουπας Ζαχαρι
Τα καρυδια τριμμενα και την κανελλα(1 ½ κουταλια της σουπας κανελλα) Κτυπαμε λιγο πρωτα ταυγα και τη ζαχαρι επειτα ανακατευουμε πολύ καλα.
Παιρνουμε ένα-ένα φυλλο το βουτυρωνουμε κα στρωνουμε ανα ΔΥΟ φυλλα(βουτυρομενα) και τοποθετουμε τη γεμιση ,τυλιγουμε σε τετραγωνα  μακροστενα κομματια και τα τοποθετουμε σε βουτυρωμενο ταψι.Όταν τελειωσουν όλα τα φυλλα τα χαρασουμε σε κομματια και τα ραντιζομε με βουτυρο και τα ψηνουμε.στους 200 βαθμους.
Όταν ψηθουν εχουμε ετοιμο το σιροπι και τα συροπαρουμε

ΣΑΡΙΚΙ *** *NTR*

ΣΑΡΙΚΙ  (μαμας μου)

680 γραμμαρια αμυγδαλα ασπρισμενα
7αυγα
½ κιλο φρουι γλασσε (περισσοτερο νερατζι πρασινο)
25 φυλλα μπακλαβα(κάθε 5 φυλλα…)
½ κιλο βουτυρο Γαλακτος
½ κιλο φρυγανια τριμμεη (η παξιμαδια τριμμενα)
17οο γραμμαρια ζαχαρη2 ποτηρια(νερου) ζαχαρη για το μιγμα και η υπολοιπη ζαχαρη για το σιροπι.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κοβουμε τα αμυγδαλα λεπτα.
Κτυπαμε τους κροκους καλα με 2 ποτηρια(νερου) ζαχαρη
Κτυπαμε χωριστα τα ασπραδια μαρεγκα

Αφου κτυπηθουν καλα τα ενωνουμε ριχνουμε τα αμυγδαλα,το τριμμενο παξιμαδι.
Χωριζουμε τα φυλλα σε πεντε,τα αλειφουμε με βουτυρο
Και βαζουμε ,1 φλυτζανα (τσαγιου) φρουτα,2 φλυτζανες(τσαγιου) μιγμα.Διπλωνουμε καλα και τοποθετουμε στο  βουτυρωμενο ταψι
Όταν τελειωσουν τα φυλλα βουτυρωνουμε και στο φουρνο για να ψηθουν.

ΣΙΡΟΠΙ

1 ½ κιλο ζαχαρη
2ποτηρια νερου ΝΕΡΟ
Να γινει σαν μελι
1 βαζακι Γλυκοζι

Όπως θα είναι το Γλυκο στο ταψι κρυο,θα ριξουμε το Σιροπι ΖΕΣΤΟ
Θα μεινει ετσι ακοπο ολη τη νυχτα(αφου πρωτα το χαρταξουμε σε φετακια με κοφτερο μαχαιρι).



ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ *NTR*

ΤΟΥΡΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

1φλυτζανι τσαγιου αλευρι
1κουταλια τσαγιου κοφτη μπεικιν παουντερ
4κουταλιες λιωμενο βουτυρο
1/2φλυτζανι τσαγιου γαλα
3αυγα
1φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη
1βανιλια
ξυσμα ενός λεμονιου
750γραμμαρια φραουλες
350γραμμαρια κρεμα σαντιγη
1/2 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη
4κουταλιες σουπας  Kιps.


KATAΣKEYH

Kτυπαμε το αλευρι με το μπεικιν παουντερ Προσθετε  το βουτυρο στο γαλα  και το ζεσταινετε.
Κτυπατε τα αυγα στο μιξερ εως οτου δεσουν και ριχνετε  τμηματικα τη ζαχαρη.Προσθετουμε στο μιγμα του αλευρι το μιγμα  του γαλακτος (χλιαρο)
Ανακατευετε το μιγμα ελαφρα και το βαζετε  σε τετραγωνο ταψακι βουτυρωμενο και στρωμενο με λαδοχαρτο βουτυρωμενο
Ψηνουμε το παντεσπανι σε μετριο φουρνο επι 35 λεπτα
Όταν κρυωσει το κοβετε στη μεση
Βαζουμε το ένα κομματι σε πιατελα και το ραντιζουμε με σιροπι από ½ φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη, ½ φλυτζανι νερο 4 κουταλιες σουπας Κips.
Bαζετε επανω φραουλες κομμενες και τις σκεπαζετε με κρεμα σαντιγη.
Τοποθετουμαι επανω το δευτερο κομματι από το παντεσπανι και το ραντιζετε με το υπολοιπο σιροπι.
Γαρνιρετε το γλυκισμα με την κρεμα και τις φραουλες.




ΣΤΡΙΦΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ *NTR*

ΣΤΡΙΦΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ

1 κιλο καρυδι
30 φυλλα
1 κανελλα τριμμενη
½ γαρυφαλλο
½ φλυτζανα ζαχαρη


ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλο ζαχαρη
2 ½ ποτηρια νερο
½ κιλο μελι


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Περναμε κάθε 5 φυλλα με λαδι(ΟΧΙ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ)
Τα αλειφουμε και τα γεμιζουμε με το μιγμα (καρυδια τριμμενα,κανελλα,γαρυφαλλα τριμμενα και τη μιση φλυτζανα ζαχαρη)ανακατευουμε να γινουν ένα μιγμα και τοποθετουμε μεσα στα φυλλα,διπλωνουμε κυλινδρικα(σαν ρολο) και χαραζουμε σε ροδελλες μεγαλες, τα αλειφουμε με λαδι και  τοποθετουμε στο ταψι .Κάθε 5 φυλλα με τον ιδιο τροπο διπλωνουμε κ.λ.π τα ψηνουμε στους 200 βαθμους.Όταν ψηθουν εχουμε ετοιμο το σιροπι και τα σιροπαρουμε.Αφηνουμε και το κοβουμε την επομενη μερα για να μελωσει καλα.



ΦΟΝΤΑΝ (ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ) *NTR*

ΦΟΝΤΑΝ (ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ) *NTR*


2 Ποτηρια τριμμενο καρυδι
1 ποτηρι φρυγανια
2 κουταλιες κακαο
Μισο ποτηρι γαλα
2 ποτηρια ζαχαρη
3 κουταλιες βουτυρο
τρουφα σοκολατα



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Ανακατευουμε όλα τα υλικα τα τοποθετουμε σε μια πιατελα στο ψυγειο
Την τροφα πασπαλιζουμε στο τελος και στο ψυγειο να παγωσουν




ΕΥΚΟΛΟ ΓΛΥΚΟ (της ωρας) *NTR*


ΕΥΚΟΛΟ ΓΛΥΚΟ (της ωρας)


2 αυγα
1 γαλα εβαπορε
6κουταλιες ζαχαρη

Αν θελουμε να γινει καφε ριχνουμε 2 κουταλιες σουπας,ΚΑΚΑΟ στο γαλα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κτυπαμε τους κροκους με 2 κουταλιες ζαχαρη μεσα στο μιγμα ριχνουμε το μιγμα το βαζουμε σε σιγανη φωτια (σε μια κατσαρολα) εως να αρχισει να κανει φουσκαλες.
Κατεβαζουμε από τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει καλα.Το βαζουμε στην καταψυξη (όταν κρυωσει).
Επειτα κτυπαμε τα ασπραδια Μαρεγκα στο ΤΕΛΟΣ ριχνουμε την υπολοιπη ζαχαρη  τα ανακατευουμε μια φορα (για να μη χαλασει η μαρεγκα μας,γι αυτό ριχνουμε ολη τη ζαχαρη στο τελος και όχι λιγη-λιγη) και επιστρωνουμε το γλυκο μας (σαν τουρτα) και στη καταψυξη.
Μπορουμε να βαλουμε φρουτα αρεσκειας μας.η καρυδια,φουντουκια,αμυγδαλα.
Αφηνουμε να ποαγωσει καλα και είναι ένα γρηγορο, νοστηματατο γλυκισμα (της ωρας).


ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΤΟΥΡΤΑΣ ΨΥΓΕΙΟΥ *NTR*

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΤΟΥΡΤΑΣ ΨΥΓΕΙΟΥ

1 ποτηρι (νερου) ζαχαρη
1 ποτηρι(νερου) αλευρι
1 κουταλακι (γλυκου) μπεικιν παουντερ
5αυγα
1 μπουκαλι γαλα !1κιλου.
½ πακετο βουτυρο Κερκυρας
αμυγδαλα για επανω



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κτυπαμε το βουτυρο με τη ζαχαρη
Ριχνοιυμε τους κροκους των αυγων
Κτυπαμε τα ασπραδια μαρεγκα
Ριχνουμε  τη μαρεγκα σιγα-σιγα στο μιγμα με το βουτυρο
Το μπεικιν παουντερ  και το γαλα ανακατευουμε συνεχως
Επειτα προσθετουμε σιγα-σιγα το αλευρι δημιουργουμε ένα υπεροχο μιγμα.Βουτυρωνουμε το ταψι και το πασπαλιζουμε με λιγο αλευρι (για να μην κολλησει το γλυκο)και το ψηνουμε στους 200 βαθμους.
Όταν ψηθει και κρυωσει κοβουμε το παντεσπανι μας στη μεση ακριβως .τοποθετουμε σε πιατελα το ένα κομματι(λεπτο)και δημιουργουμε μια στρωση με σαντιγι η μους σοκολατα η ότι άλλο θελουμε,επειτα βαζουμε το άλλο κομματι από το παντεσπανι και τοποθετουμε επισης την επομενη στρωση.Τελος καλυπτουμε την τουρτα μας με σαντιγι και την πασπαλιζουμε με αμυγδαλα,καρυδια,φρουτα.











ΣΑΝΤΙΓΙ

Λιγο περισσοτερο από μισο κιλο ζαχαρη
Και μια μεγαλη κρεμα γαλακτος
Λιγο χυμο λεμονιου

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κτυπαμε στο μιξερ καλα

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ *** *NTR*

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ


1300 γραμμαρια  αμυγδαλα ξασπρισμενα
1 κιλο ζαχαρη
8 ασπραδια αυγων
1 πιατελακι του καφε σιμιγδαλι
1 κουταλια λεμονι ξυσμα
και λιγο ανθονερο


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κτυπαμε τα αυγα και τα ριχνοιυμε σε μια λεκανι μαζι με τα ξασπρισμενα αμυγδαλα και ψιλοκομμενα
Τη ζαχαρη και το σιμιγδαλι
Τα ζυμωνουμε όλα μαζι και τα πλαθουμε
Αλειφουμε το ταψι με βουτυρο και τα ψηνουμε
Όταν ψηθουν τα ραντιζουμε με ανθονερο και τα βουταμε σε
Ψιλη ζαχαρι.



ΤΟΥΡΤΑ ΣΑΒΑΓΙΑΡ *** *NTR*

ΤΟΥΡΤΑ ΣΑΒΑΓΙΑΡ

320 γραμμαρια Σαβαγιαρ μπισκοτα
160 γραμμαρια βουτυρο γαλακτος
320 γραμμαρια ζαχαρη
320 γραμμαρια γαλα
80 γραμμαρια σοκολατα
4αυγα
½ ποτηρακι κονιακ
βανιλιες 2



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Δερνουμε τους κροκους με τη μιση ζαχαρη και το βουτυρο με την υπολοιπη ζαχαρη.
Ριχνουμε τους κροκους μεσα στο βουτυρο και τα κτυπαμε όλα μαζι
Επειτα κτυπαμε τα ασπραδια(μαρεγκα) και τα ριχνουμε και αυτά στο μιγμα.
Εχουμε το Σαβαγιαρ βουτυγμενο στο γαλα με τη σοκολατα μαζι
Την οποια θα εχουμε λιωσειθ από πριν στο γαλα, καθως και το κονιακ.
Τοποθετουμε στην πιατελα ένα στρωμα σαβαγιαρ και από πανω ένα στρωμα κρεμα,επειτα ένα σαβαγιαρ και από πανω κρεμα, εως να τελειωσει το μιγμα
Τελος ολη την κρεμα  που περισσευσε  την στρωνουμε επανω και πασπαλιζουμε την τουρτα με πολλα ψιλοκομμενα αμυγδαλα καρφουντισμενα και κομμενα.Και τοποθετουμε

Στο ψυγειο για 2 ωρες περιπου



ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ *NTR*

ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ




1 κιλο αλευρι
650 γραμμαρια ζαχαρη(2 ποτηρια νερου-ζαχαρι)
330 γραμμαρια λαδι(1 ποτηρι νερου –λαδι)
165 γραμμαρια ουζο (1/2 ποτηρι)
½ πιατο καρυδια κοπανισμενα
1 φλυτζανακι του καφε κονιακ
1 κουταλια της σουπας σοδα
κανελλογαρυφαλλα
1       πορτοκαλια στιμμενα



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κτυπαμε το λαδι με το αλευρι λιγη ωρα
Ριχνουμε όλα τα υλικα και τα βαζουμε στο ταψι και στο φουρνο.

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ*** *NTR*

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ***Mα***

20 αυγα
20 κουταλιες της σουπας Ζαχαρη (650 γραμμαρια-2 ποτηρια νερου)
20 κουταλιες της σουπας καρυδι(650 γραμ.-2 ποτηρια νερου)
20 κουταλιες της σουπας σιμιγδαλι 3 νουμερο(65ο γραμ.2 ποτηρια νερου)
βανιλιες 2
ξυσμα πορτοκαλιου

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Δερνουμε τους κροκους με τη ζαχαρη και χωριστα τα ασποραδια μαρεγκα.Κατοπιν τα ενωνουμε μαζι κουταλια-κουταλια και μετα κουταλια καρυδι,
Κουταλια σιμιγδαλι,τις βανιλιες και το ξυσμα πορτοκαλιου
Αλειφουμε το ταψι με βουτυρο και στο φουρνο, όταν βγει από το φουρνο, εχουμε ετοιμο το σιροπι και το συροπαρουμε.

ΣΙΡΟΠΙ

2 ποτηρια νερου-ΝΕΡΟ
2 ποτηρια(νερου) Ζαχαρη


ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ *NTR*

ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ
ΥΛΙΚΑ
* 1 γάλα σοκολατούχο
* 1/4 κούπας λικέρ Grand Marnier
* 300 γραμμ. σαβουαγιάρ

Για τη γέμιση* 200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
* 2 κροκάδια
* 1 κούπα κρέμα γάλακτος χτυπημένη
* 1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
* 1 κουβερτούρα 125 γραμμ., σε καρουλάκια
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Βουτήξτε τα σαβουαγιάρ ένα ένα σε αυτό και στρώστε τα μισά σε κουμπωτή φόρμα 26 εκ. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίξτε κι ανακατέψτε τα κροκάδια και κατόπιν τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το ανακάτεμα απαλά, για να μη φύγει ο αέρας από τη χτυπημένη κρέμα. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίξτε τα αμύγδαλα και στρώστε το μισό μίγμα επάνω στα μπισκότα, μέσα στη φόρμα. Στρώστε επάνω τα υπόλοιπα μπισκότα και επάνω σε αυτά την υπόλοιπη γέμιση. Με το λαχανοκόπτη ξύστε τη σοκολάτα, να σχηματιστούν καρουλάκια και καλύψτε την επιφάνεια της τούρτας. Βάλτε τη στο ψυγείο να σφίξει και κατόπιν ξεκουμπώστε τη φόρμα και τοποθετήστε την τούρτα σε πιατέλα
ΥΛΙΚΑ
* 1 γάλα σοκολατούχο
* 1/4 κούπας λικέρ Grand Marnier
* 300 γραμμ. σαβουαγιάρ

Για τη γέμιση
* 200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
* 2 κροκάδια
* 1 κούπα κρέμα γάλακτος χτυπημένη
* 1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
* 1 κουβερτούρα 125 γραμμ., σε καρουλάκια
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Βουτήξτε τα σαβουαγιάρ ένα ένα σε αυτό και στρώστε τα μισά σε κουμπωτή φόρμα 26 εκ. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίξτε κι ανακατέψτε τα κροκάδια και κατόπιν τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το ανακάτεμα απαλά, για να μη φύγει ο αέρας από τη χτυπημένη κρέμα. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίξτε τα αμύγδαλα και στρώστε το μισό μίγμα επάνω στα μπισκότα, μέσα στη φόρμα. Στρώστε επάνω τα υπόλοιπα μπισκότα και επάνω σε αυτά την υπόλοιπη γέμιση. Με το λαχανοκόπτη ξύστε τη σοκολάτα, να σχηματιστούν καρουλάκια και καλύψτε την επιφάνεια της τούρτας. Βάλτε τη στο ψυγείο να σφίξει και κατόπιν ξεκουμπώστε τη φόρμα και τοποθετήστε την τούρτα σε πιατέλα




ΔΙΠΛΕΣ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ *NTR*

ΔΙΠΛΕΣ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΥΛΙΚΑ

·  6 αυγά
·  ξύσμα πορτοκαλιού, πολύ λεπτό, λιωμένο
·  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
·  3 κούπες μέλι
·  1 1/2 κούπα νερό
·  2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
·  2 κουταλάκια κανέλα
·  λάδι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπήστε ελαφρά τ' αυγά σ' ένα μπολ. Ρίξτε το ξύσμα και όσο αλεύρι χρειαστεί ζυμώνοντας, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη πολύ σφιχτή. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 μέρη και πλάστε 8 μπαλάκια. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε. Αλευρώνετε την επιφάνεια συχνά, για να μην κολλάει η ζύμη. Χρησιμοποιήστε καλύτερα νισεστέ αντί για αλεύρι. ΄Ετσι, τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα. Αν έχετε μηχανή για λαζάνια, περάστε τη ζύμη λίγη λίγη από τη μηχανή κι ανοίξτε τα φύλλα, γλιτώνοντας έτσι πολύ κόπο. Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες με 3 εκ. πλάτος και 25-30 εκ. μήκος. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάλτε μπόλικο λάδι. Βάλτε το επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει. Περάστε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πηρουνιού και στερεώστε την τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πηρούνι. Με το άλλο σας χέρι, κρατήστε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτήξτε το πηρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίξτε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πηρούνι. Τηγανίστε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλετε, ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους. Βάλτε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν. Αφαιρέστε τον αφρό και ρίξτε μέσα τις δίπλες λίγεσ λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. ΄Οταν τις βγάλετε από το μέλι, πασπαλίστε τες με τα καρύδια και την κανέλα, που έχετε ανακατέψει προηγουμένως. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 15-20 μέρες.

ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ *** *NTR*

ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ
ΥΛΙΚΑ
για το κέικ
·  1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·  1/4 κούπας κακάο
·  1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
·  1/4 κουταλάκι αλάτι
·  4 αυγά χωρισμένα
·  3/4 κούπας ζάχαρη
·  1/4 κουταλάκι βανίλια
·  2 κουταλιές νερό

για τη γέμιση
·  2 κούπες κρέμα γάλακτος
·  1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
·  1 κουταλιά πουτίγκα στιγμής
·  1/4 κουταλάκι βανίλια
·  1/3 κούπας ινδοκάρυδο τριμμένο
·  1/3 κούπας αμυγδαλάκι φιλέ καβουρντισμένο

για το γλάσο
·  3 κουταλιές λικέρ γκραν μαρνιέ
·  1/4 κουταλάκι βανίλια
·  2 2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
·  1/2 κούπα κακάο
·  1/3 κούπας γάλα
·  6 κουταλιές βούτυρο μαλακό (1/3 κούπας)
·  125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε καρουλάκια
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώστε ελαφρά το ειδικό ταψί για ρολό ή το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώστε επάνω λαδόχαρτο. Βουτυρώστε το κι αυτό ελαφρά. Στρώστε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη. Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη. Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια ν' αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και κατόπι το μίγμα αλεύρι - κακάο, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα, χωρίς να ξαφουσκώσει. Απλώστε το μίγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήστε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 18' - 20'. Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω στην πετσέτα με την άχνη. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και



τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάστε τη γέμιση: Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, την πουτίγκα στιγμής και τη βανίλια, ν' αφρατέψουν. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά το ινδοκάρυδο και το αμυγδαλάκι. Ξετυλίξτε το ρολό παντεσπάνι, αφαιρέστε την πετσέτα κι απλώστε στην επιφάνεια τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω. Τυλίξτε απαλά το ρολό και τοποθετήστε το σε πιατέλα. Αφήστε το στο ψυγείο να σφίξει.
Ετοιμάστε το γλάσο: Σ' ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο. Χτυπήστε το βούτυρο ν' αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη. Συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε ένα απαλό αφράτο μίγμα. Καλύψτε με το μίγμα αυτό την επιφάνεια του ρολού και πασπαλίστε τη με τα καρουλάκια της σοκολάτας. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία