Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ (συνταγή της Κυρά-Κατίνας)

 ΥΛΙΚΑ:

Θα χρειαστούμε 1μιση κιλό μοσχαράκι κατά προτίμηση ντόπιο από επαρχία, καί κάποιο μέρος του ,το οποίο έχετε συνηθίσει να ψωνίζετε.Πατάτες στρογγυλές τις μικρές περίπου 2 κιλά.Ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι.Σκόρδο 6 σκελίδες απο το κεφάλι(για όσους-ες δεν αντέχουν το καθάρισμα κρεμμυδιών και σκόρδων υπάρχουν στους καταψύκτες των σούπερ-μάρκετς αλουμινοσακουλάκια με έτοιμα ψιλοκομμένα,δεν είναι το ίδιο νόστιμα όμως με τα κανονικά). Χυμό από 3 φρέσκα λεμόνια.Δύο ποτήρια του κρασιού ελαιόλαδο και λίγο παραπάνω θα το δείτε με το μάτι όταν θα μπούν οι πατάτες.
Ένα κρασοπότηρο λευκό κρασί ρετσίνα.Αλάτι.Ρίγανη.Θυμάρι.Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι απο μύλο(άν δεν έχετε συσκευασία μπαχαρικού σε μύλο ή κανονικό μύλο,χρησιμοποιείστε τα απλά μπουκαλάκια μπαχαρικών). 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Πρίν αρχίσουμε το μαγείρεμα του φαγητού μας , θα ήθελα να σας αναφέρω κάποια μικρή λεπτομέρεια.Συνήθως οι κατσαρόλες οι οποίες χρησιμοποιούμε σήμερα είναι ατσάλινες.Εγώ αυτό το φαγητό, το μαγειρεύω πάντα σε μία κατσαρόλα,που έχω από την προίκα μου,μία αλουμινένια,απο το 1960.Δεν γνωρίζω άν είναι μία κατσαρόλα για "υγιεινό μαγείρεμα",αλλά εκεί μέσα,αυτό το φαγητό,γίνεται καταπληκτικό σε γεύση...!Κάτι που δεν "πετυχαίνουν" οι σημερινές κατσαρόλες του εμπορίου.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τοποθετούμε το κρέας μας,πλυμένο,στην κατσαρόλα.Αφήνουμε το κρέας σε πολύ χαμηλή φωτιά,ίσα-ίσα να βγάλει όλα του τα υγρά,μόνο με λίγη ρίγανη και λίγο θυμάρι.Προσέχουμε να μην μας κολλήσει.Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά του,ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο,το ψιλοκομμένο κρεμμύδι(από τον τρίφτη),τα ψιλοκομμένα σκόρδα(σε ροδελίτσες με το χέρι),τα μπαχαρικά,και το τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές.Ρίχνουμε και το κρασάκι καί το αφήνουμε έως ότου εξάτμιστεί,χαμηλώνοντας το μάτι στο 1μιση.Έπειτα ρίχνουμε και τις πατάτες αλατοπιπερωμένες και ριγανισμένες κι αυτές,το κρασί και συνεχίζουμε με μισόκλειστο καπάκι το τσιγάρισμα για δέκα λεπτά ακόμα καί μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.'Επειτα ρίχνουμε χλιαρό το νερό μας για να μην σκληρύνει το κρέας ,ώστε να σκεπαστεί το φαγητό μας και σιγοψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.'Οταν έχει μαλακώσει το κρέας καί κοντεύει να γίνει,ρίχνουμε και το χυμό των λεμονιών,περασμένο από τη σίτα,για να μην έχει κουκούτσια και σάρκα.

Το φαγητό αυτό είναι ένα κλασσικό ελληνικό φαγητό,από το παλιό Κυριακάτικο Τραπέζι , όπου η Κυριακή σαν τελευταία ημέρα της εβδομάδας ,είχε την "τιμητική της"...!Το φαγητό αυτό το  συνοδεύω πάντα με σαλάτα λάχανο-καρότο,ελληνική ρετσίνα και κλασσική ελληνική μουστάρδα...!!!


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ...!!!



                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου