Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΟΥΒΑΡΛάΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤά


[DSC09182.JPG]




ΥΛΙΚΑ:

Μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά.Μισό πακέτο ρύζι για όλες τις χρήσεις(ή ότι ρύζι προτιμάτε της αρεσκείας σας) των 500γρ.Λίγες πατατούλες.Λίγα φρέσκα (3-4) καρότα.Ένα αυγό.Μισό καί λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού ζαρζαβατικούλια για τη γέμιση όπως: μα'ι'ντανό-άνιθο-βασιλικό.Ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο. Αλάτι-μαύρο καί κόκκινο γλυκό πιπέρι.Ένα ποτηράκι του τσαγιού ντομάτα ή άν θέλετε όλη τη συσκευασία(ανάλογα πόσο κοκκινιστά τα θέλετε τα γιουβαρλάκια σας).Προσθέτουμε και το ανάλογο νεράκι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Τοποθετούμε τον κιμά και όλα τα υλικά μας σε ένα μπώλ ή λεκανίτσα ανοιχτή(η οποία θα σας διευκολύνει στο πλάσιμο).Ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι του κρασιού περίπου ελαιόλαδο,αλλά ίσως στην πορεία χρειαστεί κι αλλό λίγο λαδάκι,λίγο ξύδι μπαλσάμικο,μην ξεχάσετε το αυγό(καί όχι με τα τσόφλια!),καί αναμιγνύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μας αρκετά καλά.Μόλις ο κιμάς έχει σταθεροποιηθεί , είναι έτοιμος γιά πλάσιμο.Έχουμε κόψει τις πατατούλες σε στρογγυλό ή μακρόστενο μέγεθος(όπως τα πατατάκια) και τις στρώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο της ελαφρά λαδομένης με ελαιόλαδο κατσαρόλας.Οι πατάτες ,να μην είναι πολύ λεπτές αλλά μέτριες σε πάχος.Καθαρίστε καλύτερα μία - μία τις πατάτες για να δείτε πόσες θα χρειαστείτε για το στρώσιμο.Έπειτα πλάθετε τα γιουβαρλάκια στο ανάλογο μέγεθος που εσείς θέλετε , και τα τοποθετείτε ομοιόμορφα ανά σειρές, πάνω από τις ελαφρώς λαδωμένες πατατούλες μας.Ρίχνουμε και τα καρότα ψιλοκομμένα και με προσοχή για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια,(μπορείτε άν θέλετε επίσης να τα τρίψετε στον τρίφτη σας). 

Στο τέλος ρίχνουμε με προσοχή τη ντομάτα και το νεράκι ώστε να σκεπαστούν τα γιουβαρλάκια μας καί λίγο παραπάνω,
θα το δείτε στη πορεία με το μάτι σας, γιατί το ρύζι έχει την ιδιότητα να ρουφάει όλο το νερό,και άν θέλουμε,
 αλατοπιπερώνουμε ξανά και ρίχνουμε λίγο ακόμη λαδάκι.Ρίχνουμε και λίγες σταγόνες λεμονάκι,περίπου 6-7 σταγόνες,
κι άν θέλετε και μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Το φαγητό αυτό δεν χρειάζεται κάτι άλλο, απλά το μαγειρεύουμε στο μάτι της κουζίνας μας , σε χαμηλή θερμοκρασία,για να μη κολλήσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:άν θέλουμε περισσότερη ποσότητα σε γιουβαρλάκια ,χρησιμοποιούμε 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά και όλο το
πακέτο ρύζι των 500 γρ,καθώς και όλο το κουτί της σάλτσας ντομάτας.
Στη σάλτσα ταιριάζουν ο φρέσκος δυόσμος και ο βασιλικός,άν δε τα ρίξετε
στο μείγμα του κιμά.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου