Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΣΠΡΙΑ - ΚΟΥΚΙά ΞΕΡά ΚοΚΚΙΝΙΣΤά





ΥΛΙΚΑ

Θα χρειαστούμε ένα σακουλάκι  κουκιά ξερά του εμπορίου ή χύμα 500 γρ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μίνι συσκευασία ντοματοπελτέ μεταλλική ή χάρτινη
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
το ανάλογο νεράκι
αλάτι-πιπέρι- μια κουταλιά της σούπας ρίγανη
προαιρετικά όσοι θέλετε ρίχνετε κι ένα κύβο knorr σπιτικό (το ζελεδάκι που διατηρείται εντός ψυγείου)

                                                                          ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Έχουμε μουσκέψει από την προηγούμενη νύχτα τα κουκιά στο νερό , ώστε να μαλακώσουν και να αφαιρέσουμε εύκολα το μαύρο σημαδάκι που έχουν μπροστά στο φλούδι τους.Τα καθαρίζουμε και τα μαγειρεύουμε την επόμενη ημέρα.
Στη διαδικασία του καθαρίσματος ,προσέχουμε ν'αφαιρέσουμε  με το μαχαιράκι μας , μόνο το μαύρο σημαδάκι απο το φλούδι τους κι όχι ολόκληρο το φλούδι,διαφορετικά δεν θα βράσουν καλά σύν ότι θα γίνουν φάβα.(πιστέψτε με, εχω πειραματιστεί και ήταν χάλια το αποτέλεσμα).
Όταν καθαρίσουμε τα κουκιά μας,είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψουμε.Αρχικά,τα βράζουμε 10 λεπτά μόνο σε νερό σκέτο που
βράζει και τα σουρώνουμε καλά.Έπειτα τα μαγειρεύουμε κανονικά.Τά τοποθετούμε σε χύτρα (εγώ σε χύτρα μαγειρεύω),και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι , το σκορδάκι, καί όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα,ρίχνουμε και το πελτέ ντομάτας το αναμιγνύουμε με 1 φλυτζάνι νερό,καί το λάδι μας, κι έπειτα ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμα ,ώστε να σκεπαστούν τα κουκιά μας και λίγο παραπάνω γιατί αυτό το είδος όσπριου,έχει την ιδιότητα να "πίνει" το νερό της κατσαρόλας και συνεπώς να μένει το φαγητό
"στεγνό" χωρίς τα υγρά του.
Χρόνος μαγειρέματος για τη χύτρα σε αυτό το φαγητό είναι 25'-30'.Στη κατσαρόλα περίπου 1 με 1 1/2 ώρα, και θα πρέπει να τα δοκιμάζετε ανά διαστήματα για να καταλάβετε άν έχουν μαγειρευτεί.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου