Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ *** *NTR*

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ


1 κιλο αλευρι
2 Μαγιες φακελακια
1 κουταλακι αλατι
νερο χλιαρο οσο παρει…

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ ένα ταπερ τοποθετουμε το αλευρι τη μαγια το αλατι και ριχνουμε λιγο-λιγο το αλευρι και ανακατευουμε…
Αφηνουμε το μιγμα να φουσκωσει
Εχουμε σε ένα τηγανι το λαδι να καψει και παιρνουμε ένα κουταλι που το βρεχουμε σε νερο(για να μη κολλησει) και παιρνουμε λιγο μιγμα,το ριχνουμε στο καυτο λαδι και  τηγανιζουμε τους λουκουμαδες μας εως να ροδισουν.
Πασπαλιζουμε με μελι και τριμμενα καρυδια
Καλη Επιτυχια



ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ *** *NTR*

ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ 
ΥΛΙΚΑ
·  Μισό κιλό φύλλο κρούστας
·  1 ζαχαρούχο γάλα
·  5 αυγά
·  2 βανίλιες
·  1 βιτάμ
·  Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Λιώνουμε το βιτάμ.
  2. Ζαρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα (σαν πιέτες) και τα τοποθετούμε παράλληλα στο πυρέξ.
  3. Οταν τελειώσουν όλα τα φύλλα, βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα.
  4. Στο μεταξύ χτυπάμε το ζαχαρούχο γάλα, τα 5 αυγά, τις 2 βανίλιες, ώσπου να γίνουν ένας χυλός ομοιόμορφος.
  5. Αφού ψηθούν τα φύλλα, βγάζουμε το πυρέξ και περιχύνουμε τα φύλλα με το χυλό που φτιάξαμε.
  6. Ξαναβάζουμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς ώσπου να κόβετε σαν γαλατομπούρεκο.
Αφού το βγάλουμε το αφήνουμε 5 λεπτά και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη και λίγο κανέλα από πάνω από την ζάχαρη

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΝΟ 1 *** *NTR*

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ


Υλικα

1 ποτηρι ελαιολαδο
2 ποτηρια ζαχαρη
3 ποτηρια  σιμιγδαλι ψιλο
4 ποτηρια νερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βαζουμε να καψει το λαδι.Ριχνουμε το σιμιγδαλι σιγα-σιγα και  ανακατευουμε καλα
Επειτα τη ζαχαρη και ανακατευουμε και μετα το νερο.
Ανακατευουμε συνεχεια εως οτου ροδισει.
Αν θελουμε ριχνουμε και ψιλοκομμενους ξηρους καρπους…


Και σερβιρουμε σε μπολ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΝΟ 2 *NTR*

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

ΥΛΙΚΑ

·  1 φλυτζάνι λάδι
·  2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
·  15 αμύγδαλα αλεσμένα
·  5 καρύδια αλεσμένα
·  2 φλυτζάνια ζάχαρη ξανθή
·  λίγη κανέλα και γαρίφαλο
·  4 φλυτζάνια νερό
·  1 φεκελάκι κουκουνάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Καίτε το λάδι σε μια κατσαρόλα. Καβουρντίζετε το κουκουνάρι και τα αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια. Ρίχνετε και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε αν θέλετε λίγη κανέλα. Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη σε σιρόπι. Ανακατεύετε το σιρόπι με το σιμιγδάλι πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξει και τοποθετείτε σε μια φόρμα και πασπαλίζετε με κανέλα και γαρίφαλο.

ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ * NTR *

ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ

·  150 γρ. φρέσκο βούτυρο
·  200 γρ. μαύρη ζάχαρη
·  200 γρ. αυγά
·  1 δόση βανίλια σε σκόνη
·  100 γρ. κρέμα γάλακτος
·  150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
·  30 γρ. αλεύρι μαλακό
·  10 γρ. κακάο σε σκόνη

για τη ζύμη πάστα φλώρα
·  125 γρ. βούτυρο
·  60 γρ. ζάχαρη άχνη
·  2 γρ. αλάτι ψιλό
·  50 γρ. αυγά
·  1 δόση βανίλια σε σκόνη
·  1/4 ξύσμα πορτοκαλιού
·  220 γρ. αλεύρι μαλακό
·  1 γρ. μπέικιν πάουντερ
·  30 γρ. σκόνη κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Για τη ζύμη:
Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού, το βούτυρο και το αυγό. Παράλληλα, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ σ' ένα μπολ, τα προσθέτουμε κι αυτά και ζυμώνουμε. ΄Οταν η ζύμη γίνει εύπλαστη, την ανοίγουμε με πλάστη και την απλώνουμε σ' ένα βουτυρωμένο ταψάκι 20 εκ. Η ζύμη πρέπει ν' αγκαλιάζει και τα τοιχώματα του ταψιού.

Για τη σοκολατένια γέμιση:
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο ν' αφρατέψουν. Προσθέτουμε τ' αυγά, τη βανίλια, τη σοκολάτα που έχουμε λιώσει προηγουμένως σε μπεν μαρί και η οποία πρέπει να είναι χλιαρή και την κρέμα γάλακτος. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο έχουμε ανακατέψει με το κακάο.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη ζύμη της τάρτας και ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα. Τη σχάρα του φούρνου την έχουμε τοποθετημένη στη μέση.


Καλή επιτυχία .

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ *NTR*

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
ΥΛΙΚΑ
1κιλό φύλλο κρούστας
1/2 κιλό καρύδια αλεσμένα
1/2 κιλό αμύγδαλα αλεσμένα
Λίγη ζάχαρη
Κανέλλα
Γαρύφαλλα
για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι μέλι
Φλούδα λεμονιού
Κανέλλα ξύλο
Γαρύφαλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε μακρόστενες λωρίδες. Βάζουμε 1 κουταλιά από το μείγμα στην άκρη κάθε λωρίδας και το τυλίγουμε σαν τριγωνάκι.
Όταν τελειώσουν όλα τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 175ο C έως ότου να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν τα περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό.
Καλή επιτυχία

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ*** *NTR*

Κουραμπιέδες





  • 2 φλυτζάνια βούτυρο φρέσκο ξεπαγωμένο όχι λιωμένο
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 ποτηράκι ούζου κονιάκ
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 βανίλλιες
  • 4 φλυτζάνια αλεύρι
  • 2 φλυτζάνια κοπανισμένο ξεφλουδισμένο αμύγδαλο
  • ζάχαρη άχνη
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C
-Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ και τις βανίλλιες
-Χτυπάτε το βούτυρο μέχρι ν ασπρίσει
-Προσθέτετε τη ζάχαρη και εξακολουθείτε το χτύπημα
-Προσθέτετε τ αυγά και το κονιάκ και εξακολουθείτε το χτύπημα
-Προσθέτετε τ αμύγδαλα και ανακατεύετε
-Ζυμώνετε το αλεύρι μέσα στο μίγμα
-Πλάθετε μικρά στρογγυλά κουλουράκια
-Ψήνετε για 20 λεπτά
-Μόλις κρυώσουν ελαφρά πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη με το κόσκινο


Κρέμα Ζαχαροπλαστικής * NTR *

Κρέμα Ζαχαροπλαστικής


  • 4 φλυτζάνια γάλα
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 10 κουταλιές της σούπας κοφτές κορν φλάουερ
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 4 βανίλλιες
-Βάζετε τα δύο φλυτζάνια γάλα να κάψει
-Σε ένα μπωλ βάζετε το υπόλοιπο γάλα και εκεί διαλύετε πολύ καλά το κορν φλάουερ
-Χτυπάτε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλλια
-Προσθέτετε λίγο λίγο το καυτό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς
-Χαμηλώνετε τη φωτιά
-Γυρίζετε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι γίνει λεία
-Αποσύρετε από τη φωτιά


-Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει

Κρέμα Σοκολάτα * NTR *

Κρέμα Καραμελέ



  • 2 1/2 φλυτζάνια γάλα
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 2 βανίλλιες
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη για το σιρόπι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη για το σιρόπι,το χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας νερό να κάψει.
-Ανακατεύτε ελαφρά με ξύλινο κουτάλι μέχρι να κοκκινήσει
-Αφήνετε στη φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα
-Μοιράζετε την καραμέλα στα φορμάκια που έχετε
-Βάζετε το γάλα να κάψει
-Χτυπάτε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλλια
-Προσθέτετε λίγο λίγο το καυτό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς
-Γυρίζετε το μείγμα αυτό στα φορμάκια
-Τοποθετείτε τα φορμάκια σ'ένα ταψί με νερό προσέχοντας να μην ξεπερνά την επιφάνεια της κρέμας
-Βάζετε το ταψί σε μέτριο φρούνο γύρω στους 150 C για 45 λεπτά περίπου
-Το νερό δεν θα πρέπει να βράσει
-Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει
-Σερβίρετε αναποδογυρίζοντας την κρέμα σε πιατάκι






Κρέμα Σοκολάτα



  • 3 φλυτζάνια γάλα
  • 1/2 φλυτζάνι κακάο ή κουβερτούρα τριμμένη
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 5 κουταλιές της σούπας κοφτές κορν φλάουερ
  • ξύσμα λεμονιού
  • 2 κρόκοι αυγών
-Βάζετε τα δύο φλυτζάνια γάλα να κάψει
-Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και το κακάο ή τη σοκολάτα
-Σε ένα μπωλ βάζετε το υπόλοιπο γάλα και εκεί διαλύετε πολύ καλά την ζάχαρη και το κορν φλάουερ
-Χτυπάτε καλά τους κρόκους
-Προσθέτετε λίγο λίγο μισό φλυτζάνι από το καυτό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς
-Χαμηλώνετε τη φωτιά
-Γυρίζετε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει
-Αποσύρετε από τη φωτιά
-Προσθέτετε τους κρόκους
-Τοποθετείτε ξανά στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει
-Σερβίρεται σε πιατάκια και τρώγεται και κρύα και ζεστή

Μουσταλευριά * NTR *

Μουσταλευριά

  • 3 1/2 φλυτζάνια μούστο
  • 1/2 φλυτζάνι νισεστέ
  • 1/2 φλυτζάνι νερό
  • σουσάμι
  • κανέλλα
  • αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα

-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μούστο να βράσει
-Εν τω μεταξύ στο νερό προσθέτετε το νισεστέ και ανακατεύετε
-Μόλις βράσει το μέιγμα με το μούστο, ρίχνετε το χυλό από το αλεύρι πολύ λίγο τη φορά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα να μην σβολιάσει
-Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει (πήξει)
-Σερβίρετε σε μερίδες και αφήνετε να κρυώσει


-Πασπαλίζετε με κανέλλα, αμύγδαλα και σουσάμι

Προφιτερόλ * NTR *

Προφιτερόλ
  • 100 γρ σαβαγιάρ
  • 2,5 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 100 γρ κακάο
  • 1 κουβερτούρα
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • Σαντιγύ
  • Λικέρ

-Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύετε
-Προσθέτετε το γάλα, την κουβερτούρα και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά
-Μόλις λιώσει η κουβερτούρα ρίχνετε λίγο λικέρ
-Συνεχίζετε το ανακάτεμα γρήγορα (για να μην κολλήσει) μέχρι να πήξει
-Βάζετε τα σαβαγιάρ σπασμένα σε μπολάκια και ρίχνετε την κρέμα
-Τα βάζετε στο ψυγείο
-Αφού κρυώσει λίγο η σοκολάτα, γαρνίρετε με σαντιγύ και ξανά στο ψυγείο
-Μπορείτε εάν θέλετε από πάνω να γαρνίρετε με μαυροκέρασο ή ξηρούς καρπούς

Σκαλτσούνια * NTR *

Σκαλτσούνια
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 φλυτζάνι ταχίνι
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 φλυτζάνι καρύδια κοπανισμένα
  • 1/2 φλυτζάνι σταφίδες
  • 1/2 φλυτζάνι μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 C
-Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ
-Προσθέτετε το ταχίνι και ανακατεύετε
-Διαλύετε το μέλι στο νερό
-Κάνετε ένα λάκκο στο αλεύρι και ρίχνετε εκεί το μέλι
-Ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία
-Την κάνετε μικρά μπαλάκια
-Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε μικρά δισκάκια
-Σε ένα μπωλ ανακατεύετε τα καρύδια, τις σταφίδες και τη μαρμελάδα
-Βάζετε γέμιση σε κάθε δισκάκι και το κλείνετε σε μισοφέγγαρο
-Τα βάζετε στο ταψί
-Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου
-Μόλις κρυώσουν ελαφρά τα ραντίζετε με ανθόνερο και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη

Φλογέρες * NTR *

Φλογέρες
  • 1 κουτί φύλλο
  • 2 1/2 φλυτζάνια καρυδόψυχα ψιλοκοπανισμένη
  • 1 1/2 φλυτζάνι γαλέτα
  • 3/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 2 αυγά
  • 3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 1/2 φλυτζάνια νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C
-Σε ένα μπωλ ανακατεύετε τα καρύδια, την ζάχαρη, την γαλέτα τα αυγά και την κανέλλα
-Παίρνετε ένα ένα φύλλο το ραντίζετε με βούτυρο και το διπλώνετε στη μέση
-Βάζετε λίγη γέμιση στη μία άκρη, διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα να κλείσει η γέμιση και μετά ρολάρετε να κάνετε την φλογέρα
-Βουτυρώνετε το ταψί και τοποθετείτε τη μία δίπλα στην άλλη, ραντίζοντας με λίγο βούτυρο και νερό
-Ψήνετε για μισή ώρα περίπου
-Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και το αφήνετε 24 ώρες
-Φτιάχνετε το σιρόπι
-Βάζετε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά
-Αφήνετε να βράσει για 5-10 λεπτά
-Βγάζετε τα μυρωδικά και περιχύνετε το καταίφι

Τουλουμπάκια * NTR *

Τουλουμπάκια
  • 2 3/4 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό
  • 1 1/2 φλυτζάνια βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 λεμόνι
  • λάδι για τηγάνισμα
-Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με το βούτυρο
-Προσθέτετε το αλεύρι και το γυρίζετε με μία σπάτουλα μέχρι να καβουρδιστεί
-Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη σόδα και ανακατεύετε
-Ανακατεύοντας προσθέτετε ένα ένα και τα αυγά
-Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζετε 1 1/2 φλυτζάνι νερό και τη ζάχαρη με πολύ λίγο λεμόνι και το βράζουμε μέχρι να γίνει σιρόπι
-Αποσύρετε από τη φωτιά
-Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε μία κουταλιά του γλυκού κάθε φορά ζυμάρι για τα τουλουμπάκια ή βάζετε τη ζύμη σε ένα κορνέ σαντιγής και αφήνετε μικρές ποσότητες, μήκους ενός δακτύλου περίπου, να πέφτουν στο λάδι


-Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τα βγάζετε και τα ρίχνετε αμέσως στο σιρόπι

Σαραγλί * NTR *

Σαραγλί
  • 1 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλο κοπανισμένο
  • 3/4 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 3 αυγά
  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 3/4 φλυτζάνια βούτυρο λιωμένο
  • 3 3/4 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 1/2 φλυτζάνια νερό
  • ξύσμα λεμονιού
  • χυμό από 1 λεμόνι

-Βάζετε σε ένα μπώλ το αμύγδαλο, ζάχαρη, την κανέλα και τα αυγά και ανακατεύετε
-Παίρνετε δύο φύλλα, αλοίφετε με βούτυρο
-Βάζετε σε όλο το φύλλο μία λεπτή στρώση γέμιση
-Τυλίγετε σε ρόλο και μετά το γυρίζετε σαν σαλιγκάρι
-Τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί.
-Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα
-Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο
-Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό
-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου
-Το βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει
-Ετοιμάζετε το σιρόπι
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα την υπόλοπη ζάχαρη με το νερό και το ξύσμα λεμονιού
-Αφήνετε να πάρει μερικές βράσεις
-Προσθέτετε το χυμό λεμονιού
-Αφήνετε να βράσει για λίγο ακόμα

-Περιχύνετε το γλυκό όταν αυτό είναι κρύο

Προφιτερόλ *NTR *

Προφιτερόλ
  • 100 γρ σαβαγιάρ
  • 2,5 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 100 γρ κακάο
  • 1 κουβερτούρα
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • Σαντιγύ
  • Λικέρ

-Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύετε
-Προσθέτετε το γάλα, την κουβερτούρα και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά
-Μόλις λιώσει η κουβερτούρα ρίχνετε λίγο λικέρ
-Συνεχίζετε το ανακάτεμα γρήγορα (για να μην κολλήσει) μέχρι να πήξει
-Βάζετε τα σαβαγιάρ σπασμένα σε μπολάκια και ρίχνετε την κρέμα
-Τα βάζετε στο ψυγείο
-Αφού κρυώσει λίγο η σοκολάτα, γαρνίρετε με σαντιγύ και ξανά στο ψυγείο
-Μπορείτε εάν θέλετε από πάνω να γαρνίρετε με μαυροκέρασο ή ξηρούς καρπούς

Παντεσπάνι * NTR *

Παντεσπάνι
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 βανίλλιες
  • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 7 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τ ασπράδια
  • 1/4 φλυτζάνι βούτυρο
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C
-Κοσκινίζετε το αλεύρι
-Προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ και τις βανίλλιες
-Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζετε την ζάχαρη με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά
-Χτυπάτε τ ασπράδια σε μαρέγκα
-Λιώνετε το βούτυρο
-Στο μπωλ με τη ζάχρη και τ αυγά προσθέτετε εναλλάξ μαρέγκα και αλεύρι
-Προσθέτετε σιγά σιγά το βούτυρο
-Ψήνετε 20 -30 λεπτά

Μουστοκούλουρα * NTR *

Μουστοκούλουρα
  • 4 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 1/2 φλυτζάνι νερό χλιαρό
  • 3/4 φλυτζάνι πετιμέζι
  • 1 1/2 κουταλάκι αμμωνία
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη

-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C
-Κοσκινίζετε το αλεύρι
-Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι
-Ζεστένετε το λάδι να καπνίσει και το ρίχνετε στο αλεύρι
-Περιμένετε να κρυώσει λίγο και τρίβετε με τα χέρια να μην σβολιάσει
-Βάζετε σε ένα μπωλ το ζεστό νερό, ρίχνετε το πετιμέζι, την ζάχαρη και την αμμωνία και ανακατεύετε
-Προσθέτετε το μίγμα στο αλεύρι, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα
-Ζυμώνετε πολύ καλά και πλάθετε τα κουλούρια
-Ψήνετε για 20 λεπτά

Γιαουρτόπιτα * NTR *

Γιαουρτόπιτα



  • 2 κεσέδες γιαούρτι
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 5 1/2 φλυτζάνια αλεύρι
  • 2 βανίλλιες
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 6 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα αυγά
  • 4 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλυτζάνια νερό
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C
-Βάζετε σε ένα μπώλ τη ζάχαρη και το ένα γιαούρτι και ανακατεύετε
-Χτυπάτε τ'ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτετε στο μείγμα
-Προσθέτετε τους κρόκους χτυπημένους
-Διαλύετε τη σόδα στο άλλο γιαούρτι και το ρίχνετε και αυτό μέσα
-Ανακατεύετε πολύ καλά
-Προσθέτετε το αλεύρι και το δουλεύετε πολύ καλά να φύγουν οι κόμποι
-Βουτυρώνετε ένα ταψί και ρίχνετε το μείγμα
-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα με 45 λεπτά περίπου
-Μόλις κρυώσει φτιάχνετε το σιρόπι
-Βράζετε μαζί τη ζάχαρη και το νερό για 10 λεπτά περίπου και περιχύνετε το κρύο γλυκό


Γιουβαρλάκια αυγολέμονο *NTR*

ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ * NTR *


 Συστατικά:
Υλικά για τη γέµιση
½ κιλό σπανάκι
1 µατσάκι µάραθο
5 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
4 κουταλιές πράσο (ψιλοκοµµένο)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι


Υλικά για το φύλλο


500 γρ. αλεύρι λευκό
3 κουταλιές ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
1 κουταλιά χυµός λεµονιού
1 φλιτζάνι, περίπου, χλιαρό νερό
ελάχιστο αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισµα



Γαμοπίλαφο *NTR*

Γαμοπίλαφο


(Της γιαγιας μου)


Συστατικά

·                           1 κιλό ζυγούρι
·                           1 κότα 1 1/2 κιλό
·                           2 νεροπότηρα ρύζι νυχάκι
·                           2 κουταλιές σούπας στακοβούτυρο
·                           μπάχαρι
·                           1/2 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού
·                           αλάτι,  πιπέρι σε κόκκους




1. Πλένουμε καλά τα κρέατα και τα βράζουμε μαζί, σε σιγανή φωτιά, για 2 ώρες περίπου, ρίχνοντας μέσα στο νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι και το πιπέρι.
2. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κρέατα, σουρώνουμε το ζωμό τους και τα αλατοπιπερώνουμε.
3. Μετράμε τον ζωμό, σε κάθε 3 νεροπότηρα ζωμό αντιστοιχεί 1 ρύζι. Σε μία κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, το οποίο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει, μέχρι να τραβήξει όλο σχεδόν το ζωμό (15-20 λεπτά περίπου). Προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού στο ρύζι λίγο πριν ετοιμαστεί.
4. Καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα μπρίκι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά.
5. Σερβίρεται χώρια το ρύζι από το κρέας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στο ένα νεροπότηρο ρύζι αντιστοιχούν 3 νεροπότηρα ζωμός




Eίναι τέλειο. Εμείς πάντως δεν περιμένουμε γάμο για να το φάμε……

Ψωμί Σπιτικό * NTR *

Ψωμί Σπιτικό

Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για την παρασκευή σπιτικού ψωμιού

ΥΛΙΚΑ

• 3 κούπες Αλεύρι
• 2 κ. σ. Ελαιόλαδο
• 1 κ. κ. Αλάτι
• 1,5 κούπα χλιαρό νερό
• 25 γρ. Φρέσκια Μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας.
• Σε βαθύ σκεύος με εφαρμοστό καπάκι βάζουμε 1,5 κούπα αλεύρι, το νερό με τη μαγιά, το λάδι και το αλάτι.
• Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα, σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος.
• Μετά από 20-30 λεπτά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια.
• Ζυμώνουμε προσθέτοντας και άλλο αλεύρι αν χρειαστεί μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
• Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο φραντζόλες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί το οποίο το αφήνουμε στον φούρνο της κουζίνας για 15 λεπτά χωρίς όμως να τον ανάψουμε.
• Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά μας στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτό καφέ χρώμα.



ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ** *NTR*

ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ** *NTR*

1 συκωταριά από μικρό αρνί
1 μαρούλι πλυμένο, χοντροκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια (με το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γαμοπίλαφο:

4 ποδαράκια από αρνί ή κατσίκι (καθαρισμένα από τον κρεοπώλη μας)
1 αντεριά από αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (κατά προτίμηση ακέρωτο, βιολογικό)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο







ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ *NTR*

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ  *NTR*

ΥΛΙΚΑ

3 κουπες μεγαλες αλευρι ολικης σκληρο
1 κουταλια (σουπας) αλατι
1 ποτηρακι κρασι αρετσινωτο
1 ποτηρακι ηλιαιλεο
1/2 κουπα σουσαμι
1/2 κουπα ηλιοσπορους
1 φακελλακι μπεικιν παουντερ
1 μαγια

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Σε ενα μπολ τοποθετουμε το αλευρι.
Ζεσταινουμε το νερο και διαλυομε το μπεικιν με τη μαγια
Ριχνουμε στο αλευρι και ανακατευουμε καλα με μια κουταλα
ριχνουμε το κρασι , το σουσαμι και τους ηλιοσπορους(προεραιτικα)
Μετα το λεδι
Τελος το αλατι
Ζυμωνουμε αρκετα καλα
Η ζυμη μας ειναι ετοιμη
Τυλιγουμε το μπολ με μια πετσετα και αφηνουμε να φουσκωσει η ζυμη για μιση ωρα.
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 250 πανω-κατω
αρχιζουμε και πλαθουμε κριτσινακια
αν θελουμε βαζουμε εξωτερικα σουσαμι και ηλιοσπορους
αφου πρωτα βρεξουμε το κριτσινι για να κολλησουν.
Τοποθετουμε στο ταψι μας.
Κατεβαζουμε τη θερμοκρασια στους 200 βαθμους και τον φουρνο στον ΑΕΡΑ.
Ψηνουμε για 20 λεπτα!!!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ