Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Αρνί ή Κατσίκι, μπούτι, Ψητό *** *NTR*

Αρνί ή Κατσίκι, μπούτι, Ψητό
ΥΛΙΚΑ

·                          1 κιλό μπούτι, χωρίς κόκαλο
Μαρινάρισμα:
·                          1 κ.σ. σώς
·                          1 κ.σ. ξηρό κρασί ή τσικουδιά
·                          ρίγανη
Σάλτσα:
·                          5 κ.σ. σως
·                          5 κ.σ. ξηρό κρασί ή τσικουδιά
·                          4 κ.σ. σησαμέλαιο
·                          1 κ.γ. καφέ ζάχαρη σε κόκκους
·                          2 κ.γ. μηλόξυδο
Άλλα υλικά:
·                          2 σκελίδες σκόρδοcloves garlic
·                          2 φρέσκα κρεμμύδια
·                          Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 κ.γ. σησαμέλαιο
(Το κ.σ=κουταλι σουπας, Το κ.γ=κουταλακι γλυκου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

·                          Κόψτε το μπουτάκι σε λωρίδες, (μεγάλες μπουκιές). Ανακατέψτε τα υλικά της μαρινάδας και μαρινάρετε το κρέας για μισή ώρα περίπου.
·                          Όταν μαρινάρεται, ετοιμάστε τη σάλτσα και τα άλλα υλικά.
·                          Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τα υλικά της σάλτσας και κρατήστε την στην άκρη.
·                          Προθερμάνετε σταδιακά το γουόκ, αρχίζοντας από μέτρια σε δυνατή φωτιά. προσθέστε 2 κ.σ. λάδι. Όταν ζεσταθεί το λάδι προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε περίπου μισό λεπτό, (μέχρι να μυρίσει το σκόρδο).


Προσθέστε τη σάλτσα, όταν βράσει προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλατο-πίπερο και ανακατέψτε για άλλα 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι το φαγητό να απορροφήσει την σάλτσα.Κατεβάστε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέστε το σησαμέλαιο , ανακατέψτε λίγο ακόμα και σερβίρετε το ζεστό.

Αμυγδαλόπιτα *NTR*

 


Υλικά

  • 10 αυγά
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 1.300 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
  • 1 κούπα βούτυρο γάλακτος
  • 12 φύλλα μπακλαβά (περίπου 350 γρ.)
  • 1 κούπα μαρμελάδα βερίκοκο, ροδάκινο ή φράουλα
  • Λίγη κανέλα
  • Λίγη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.     Χτυπάμε σε μία λεκάνη καλά τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι το μίγμα μας να γίνει αφράτο.
2.     Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα.
3.     Προσθέτουμε τα αμύγδαλα στην λεκάνη και την μαρέγκα (με προσοχή) και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.
4.     Καίμε το βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψί.
5.     Στρώνουμε στο ταψί 4 φύλλα και βουτυρώνουμε ανάμεσά τους.
6.     Προσθέτουμε από πάνω το μισό μίγμα, βάζουμε 2 φύλλα (βουτυρωμένα μεταξύ τους) και συνεχίζουμε με την μαρμελάδα.
7.     Πάνω από την μαρμελάδα βάζουμε 2 φύλλα (βουτυρωμένα μεταξύ τους) και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα που τα βουτυρώνουμε μεταξύ τους πολύ καλά.
8.     Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσει, την κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με την κανέλα και την άχνη.