Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΕΣ *NTR*

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΕΣ
Υλικά
·  1/2 κούπα άνηθο
·  1/2 κούπα σέλινο
·  1 κούπα σπανάκι
·  1/4 κούπας λάδι
·  1/2 κούπα φρέσκο κρεμμύδι
·  1 κούπα πράσα
·  1 κούπα λάχανο
·  1/2 κούπα μαϊντανό
·  1/2 κιλό αλεύρι
·  1 κουταλιά λάδι
·  1/2 κούπα νερό
·  αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση


Ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το λάχανο, το πράσο, το σπανάκι και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και αλατοπίπερο και τ' ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι και το νερό. Ανοίγουμε φύλλο μεγάλο, παραλληλόγραμμο. Το αφήνουμε να στεγνώσει λίγο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Βάζουμε γέμιση και το διπλώνουμε σε τριγωνάκι. Τα αραδιάζουμε σ' ένα ταψάκι και τ' αλείφουμε με λάδι. Ψήνουμε για 45' στους 175 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν καλά.

ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ *** *NTR*

ΧΟΡΤΟΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
Υλικά
·  1 φρέσκο κρεμμύδι
·  3-4 ξερά κρεμμύδια
·  1 κιλό σπανάκι
·  διάφορα χόρτα ψιλοκομμένα
·  1/3 κούπας μαϊντανό
·  1/3 κούπας άνιθο
·  2 μικρές πατάτες
·  1 κούπα φέτα τριμμένη
·  3 αυγά
·  3/4 κούπας αλεύρι
·  1/3 κούπας φρυγανιά
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά και τα μαραίνουμε με αλάτι. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τρίβουμε σε τρίφτη τις πατάτες. Τα προσθέτουμε στα λαχανικά μαζί με τη φέτα και τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη φρυγανιά, ώστε το μίγμα να γίνει εύπλαστο. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε γύρω-γύρω και τους τηγανίζουμε.



ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΄Η ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ*NTR*

ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΄Η ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ
Υλικά
·  300 γρ. ανθότυρο
·  100 γρ. κριμ τσιζ
·  1/4 κούπας τσικουδιά
·  1/4 κούπας γάλα
·  1/4 κούπας νερό
·  1/4 κούπας λάδι
·  2 κούπες αλεύρι
·  2-3 κουταλιές δυόσμο
·  2 αυγά για άλειμα
·  1/4 κουταλιάς μπέικιν πάουντερ
·  λάδι για το τηγάνισμα
·  σουσάμι
·  αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σ' ένα μπολ, το ανθότυρο, το κριμ τσιζ, το γάλα, το δυόσμο και το αλάτι. Σε άλλο μπολ, βάζουμε την τσικουδιά, το αλεύρι, το νερό, το 1/4 της κούπας λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το ανάλογο αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια. Πάνω στον πάγκο μας, ρίχνουμε σουσάμι και ακουμπάμε ένα-ένα τα στρογγυλά φύλλα της ζύμης. Βάζουμε στη μέση λίγη από τη γέμιση και διπλώνουμε στα τέσσερα. Τα αλείφουμε από πάνω με λίγο αυγό και τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.

ΑΡΝΙ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΕ ΚΛΗΜΑΤΟΦΥΛΛΑ*NTR*

ΑΡΝΙ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΕ ΚΛΗΜΑΤΟΦΥΛΛΑ
Υλικά
·  1 μπούτι από μεγάλο αρνάκι (2 κιλά περίπου)
·  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
·  1/2 κιλού σπανάκι
·  1/4 κούπας λάδι
·  250γρ χαλούμι χοντροτριμμένο
·  2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
·  150γρ. κληματόφυλλα, ζεματισμένα
·  1/4 κούπας λάδι
·  1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί
·  1 κουταλιά κόρν φλάουρ

Για τη γαρνιτούρα
·  διάφορα λαχανικά σωταρισμένα, όπως (μανιτάρια, κρεμμυδάκια, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών)
Εκτέλεση
Ζητήστε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τα κόκαλα από το κρέας και να το χτυπήσει, έτσι ώστε να μπορέσει να τυλιχτεί σε ρολό. Αλατοπιπερώστε το κρέας.
Πλύντε και καθαρίστε το σπανάκι πετώντας τα κοτσάνια και τα κιτρινισμένα φύλλα. Κόψτε τα καλά φύλλα και ζεματίστε τα ελαφρά.
Στραγγίστε τα ελαφρά πατώντας τα λίγα-λίγα μέσα στις παλάμες σας και σωτάρετέ τα να μαραθούν μέσα σε 1/4 κούπας λάδι.
Απλώστε τα επάνω στο κρέας και βάλτε στο κέντρο κατά μήκος του κρέατος το χαλούμι μέσα στο οποίο έχετε ανακατέψει το δυόσμο.
Τυλίξτε το κρέας σφιχτά σε ρολό. Επάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου που θα λαδώσετε καλά, αραδιάστε τα κληματόφυλλα σε δύο ή τρείς στρώσεις κι ακουμπήστε επάνω το ρολό του κρέατος.
Τυλίξτε το μέσα σε αυτά μαζί με το χαρτί, για να στερεωθεί το ρολό και δέστε το με βαμβακερή κλωστή. Βάλτε το μέσα σε ένα μικρό βαθουλό πυρέξ σκεύος που να το χωράει βάζοντας και 1/2 κούπας νερό.
Ψήστε το στους 175 βαθμούς, 3 ώρες περίπου. Ανοίξτε το χαρτί αφήνοντας να τρέξει το ζουμί του ψητού μέσα στο πυρέξ. Βγάλτε το ρολό και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψετε σε φέτες. Μέσα στο ζουμί ρίξτε το κρασί.
Μεταφέρετέ το σε μικρή κατσαρόλα και βράστε το για 5'. Δέστε το με λίγο κόρν φλάουρ, ώστε να σχηματιστεί μιά πηχτή σάλτσα. Δοκιμάστε και βάλτε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Ετοιμάστε τη γαρνιτούρα. Βράστε τα διάφορα λαχανικά σε νερό να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν και στραγγίστε τα καλά. Σωτάρετέ τα σε καθαρό βούτυρο, να γυαλίσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Αν θέλετε προς το τέλος του σωταρίσματος, πασπαλίστε τα με λίγη ζάχαρη κι ανακατέψτε επάνω στη φωτιά, να καραμελωθούν. Σερβίρετε το ρολό του αρνιού σε φέτες, συνοδεύοντάς το με τα λαχανικά και περιχύνωντάς το με τη σάλτσα του.

ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ*NTR*

ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ
Υλικά
·  1 κουταλάκι ρίγανη
·  2 1/2 κούπες αλέυρι
·  1/2 κουταλάκι αλάτι
·  1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
·  1/3 κούπας λάδι
·  νερό όσο χρειαστεί
·  3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
·  2 κουταλιές ξερό κρεμμύδι
·  300 γρ. ελιές ψιλοκομμένες
·  1 κουταλιά δυόσμο
·  1/2 κουταλάκι κόλιανδρο
Εκτέλεση



Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν, το λάδι και το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί. Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο. Σ' ένα κατσαρολάκι, σωτάρουμε σε λίγο λάδι τα κρεμμύδια. Τα βγάζουμε από το κατσαρολάκι και τα αναμιγνύουμε σ' ένα μπολ με τα μυρωδικά και τις ελιές. Παίρνουμε το φύλλο και το χωρίζουμε πρώτα σε σταυρό και στη συνέχεια σε 8 ίσα κομμάτια. Βάζουμε λίγη ποσότητα γέμισης στην άκρη του κάθε κομματιού και τυλίγουμε, όπως τυλίγουμε τα κρουασάν. Βάζουμε τα κομμάτια σ' ένα ταψάκι βουτυρωμένο, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λάδι και ρίχνουμε από πάνω σουσάμι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30 λεπτά περίπου.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ*NTR*

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
Υλικά
·  1/2 κιλό κληματόφυλλα
·  2 1/2 κούπες ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
·  2 1/2 κούπες τριμμένα ξερά κρεμμύδια
·  1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
·  1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
·  1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή 1/2 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο
·  35 γρ. κουκουνάρια (προεραιτικά)
·  1/4 κούπας μαύρες σταφίδες (προεραιτικά)
·  2 κούπες λάδι
·  1/3 κούπας χυμό λεμονιού
·  2 1/2 κούπες βραστό νερό
·  αλάτι
·  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ατομα: 6-8
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30'

Εκτέλεση
Πλύντε και ζεματίστε για 2'-3' τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει. Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια σε σουρωτήρι, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι και τρίψτε τα, να μαραθούν. Ξεπλύντε τα με λίγο νερό και σφίξτε τα μέσα στις παλάμες σας λίγα-λίγα. Ανακατέψτε τα μέσα σ' ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το νερό. Ρίξτε κι ανακατέψτε το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι. Βάλτε από ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίξτε ελαφρά. Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας και αραδιάστε τα ντολμαδάκια, το ένα πλάι στο άλλο, σε σειρές. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι, το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού. Σκεπάστε τα μ' ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα. Σκεπάστε την με το καπάκι της και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, έως ότου τα ντολμαδάκια πιουν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Δοκιμάστε και, αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίξτε λίγο νερό ακόμη και συνεχίστε το βράσιμο. ΄Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, βάλτε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα κι αφήστε τα να κρυώσουν. Σερβίρονται κρύα.



Κολοκυθοκεφτέδες με τυρί *NTR*

Κολοκυθοκεφτέδες με τυρί 



Υλικά
1 κιλό κολοκύθια περασμένα από τον τρίφτη του κρεμμυδιού
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
5 αβγά
1/2 κιλό φέτα λιωμένη με το πιρούνι ή τρίμμα
150 γραμμάρια σκληρό τυρί τριμμένο (μυζήθρα ή κεφαλίσιο)
Αρκετό πιπέρι
Λίγο αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά)
Αλεύρι (όσο πάρει)
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής μάζα. Το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θελήσουμε να τηγανίσουμε τους κεφτέδες, ρίχνουμε στο μείγμα λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Αφού κάψει το λάδι, με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε τους κεφτέδες στο τηγάνι. Τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντάς τους μέχρι να ροδίσουν καλά. Τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους.






Ελαιοτριβείο *NTR*

Ελαιοτριβείο

Ελαιόλαδο, το υγρό χρυσάφι
Αγοράζουμε συνήθως αγουρέλαιο γιατί λατρεύουμε την γεύση του, το χρώμα του αλλά και το άρωμα του !!!!

 
Σακιά με ελιές. Είναι όπως τις μαζέψανε από τα δένδρα.
 Σ' αυτό το τελάρο-γούρνα ρίχνουνε το περιεχόμενο των σακιών,δηλαδή ελιές και φύλλα.Προχωράνε με το μηχάνημα-διάδρομο προς τα επάνωκαι βγαίνουν στο επόμενο βήμα τους, πλυμένες και χωρίς τα φύλλα.στο επόμενο στάδιο πολτοποιούνταιεδώ έχουμε λάδι με νερό (καθώς κατασταλάζει το μείγμα το λάδι επιπλέει)εδώ έχουμε πλέον το πολυπόθητο λαδάκι μας !!!! ευωδιαστό και φρέσκο !!! τέλειο !!!Η επόμενη κίνηση είναι να το βάλουν από την αντλία που έχει αυτό το ντεπόζιτο στους τενεκέδες ή σε βαρελάκια (λίμπες).





Για να γνωριζετε πως βγαινει το ελαιολαδο....

ΕΛΙΑ..ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ *NTR*

Το μάζεμα της ελιάς

’’Είμαι του ήλιου η θυγατέρα, η πιο απ’ όλες χαιδευτή.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη’’
θα σας περιγράψω τις ελίτσες που εχουν μαζέψει οι συγγενεις του πατερα μου. Το βάζω έτσι , για να προτρέψω όσους δεν έχει τύχει να μαζέψουν ελιές, αλλά έχουν στον κήπο τους κάποιο δένδρο. Μην διστάσετε λοιπόν να το επιχειρήσετε ! η εποχή του μαζέματος αρχίζει από τον  μήνα Νοεμβριο-Δεκεμβριο.
Μπορεί να κουραστείτε λίγο γιατί δεν είναι και ξεκούραστη δουλειά αλλά η ικανοποίηση που θα πάρετε θα είναι πολύ μεγάλη! Μπορεί η ποσότητα να μην είναι αρκετή για να βγάλετε λάδι, αλλά σίγουρα μπορείτε να φτιάξετε τις ελίτσες σας που θα συνοδεύουν το φαγάκι σας.
Ο καρπός που βλέπετε στην φωτογραφία είναι από τα δενδράκια μας στο εξοχικό.

 Το μάζεμα και το κλάδεμα όπως είπαμε δεν είναι εύκολη δουλειά. Αντιθέτως είναι επίπονη. Θέλει γερά χέρια!! Οι αγρότες μας είναι αξιέπαινοι!! !
Το μάζεμα γινεται  με τον παλιό κλασσικό τρόπο. Η ποσότητα ήταν τέτοια που δεν χρειάστηκαν ούτε μηχανήματα αλλά ούτε και αλυσοπρίονο για τις κλάρες – ένα καλό πριόνι και τέλος. Αυτά ήταν όλα κι όλα τα εργαλεία τους.
Στρώσανε που λέτε κάτω από τα δένδρα τα λιόπανα. Κατόπιν τοποθετήσαν μια σκάλα κοντά στο δένδρο και κόψανε τις περιττές κλάρες και τις ρίξανε στο λιόπανο, έτσι κάνανε συγχρόνως και κλάδεμα
Τις ελιές που βρίσκονται επάνω στο δένδρο τις μαζεύουνε με το χέρι μία-μία ή τις τραβάνε από το κλαδί μ' ένα μικρό τσουγρανάκι –σαν αυτά που παίζουν τα μικρά στην παραλία. Mε τον ίδιο τρόπο καθαρίζουνε και τα κλαδιά που έχουνε
κοψει βέβαια ισχύουν για λίγες ρίζες. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν ειδικά μηχανηματάκια που ξεχωρίζουν τις ελιές από τις κλάρες.Τις κλάρες που κόβουνε τις αφήνουνε λίγο να ξεραθούν και χωρίζουνε τα μικρά ξυλαράκια για προσάναμα και τα άλλα τα χωρίζουνε αναλόγως το μέγεθος τους για ψησταριά, φούρνο ή το τζάκι. Η ελιά κάνει την καλύτερη φωτιά/κάρβουνο και δίνει υπέροχο άρωμα σε ότι και να ψήσουμε.
Θα ακολουθήσουν και επόμενες αναρτήσεις, με λεπτομέριες για το πως φτιάξαμε τις ελίτσες μας καθώς επίσης και φωτογραφίες απο την παραγωγή του λαδιού στα σύγχρονα ελαιοτριβεία.
 Θέλω να είστε σεμνοί και ταπεινοί στα σχολιά σας ! και πάνω απ’ όλα να μην σχολιάσετε ότι μάζευα εγω... τις ελιές !!!!!!
Αυτό το πόστ θέλω να το αφιερώσω μέσα από την καρδιά μου, στους αγαπημενους μου συγγενεις . Χωρίς εκείνους δεν θα υπήρχαν ούτε τα κτηματα μας, αλλά ούτε και τα δενδράκια μας. Μην  τους το πείτε όμως και το πάρουν επάνω τους, έτσι ?????και δεν μου στελνουν και <<Λαδακι!!!!>>...

Ισως να θυμούνται το υπέροχο ποίημα για την θυγατέρα του ήλιου όπως αποκαλούσε ο Κωστής Παλαμάς την ελιά. Το είχαν τα αναγνωστικά όλων των μεγαλυτέρων τάξεων του Δημοτικού. Το θυμόμουνα αυτό το ποίημα – αν και όχι όλο- γιατί με είχε συγκινήσει όταν ήμουν παιδάκι ή τελευταία στροφή. Για να σας το θυμίσω λοιπόν και για τους υπόλοιπους που ούτε το είδαν, ούτε το έχουν ακούσει παραθέτω το ποίημα :
Η ελιά
Είμαι του ήλιου η θυγατέρα
H πιο απ’ όλες χαϊδευτή.
Xρόνια η αγάπη του Πατέρα
Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί.
Όσο να πέσω νεκρωμένη,
Αυτόν το μάτι μου ζητεί.

Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.
Δεν είμ’ ολόξανθη, μοσχάτη
Τριανταφυλλιά ή κιτριά·
Θαμπώνω της ψυχής το μάτι,
Για τ’ άλλα μάτια είμαι γριά.
Δε μ’ έχει αηδόνι ερωμένη,
M’ αγάπησε μία θεά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Όπου κι αν λάχω κατοικία,
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί·
ΩΣ τα βαθιά μου γηρατειά
Δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή·
Μ’ έχει ο Θεός ευλογημένη
Kι είμαι γεμάτη προκοπή·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Φρίκη, ερημιά, νερά και σκότη,
Tη γη εθάψαν μια φορά·
Πράσινη αυγή με φέρνει πρώτη
Στο Nώε η περιστερά·
Όλης της γης είχα γραμμένη
Την εμορφιά και τη χαρά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Εδώ στον ίσκιο μου από κάτου
Ήρθ’ ο Χριστός ν’ αναπαυθεί,
Kι ακούστηκε η γλυκιά λαλιά του
Λίγο προτού να σταυρωθεί·
Το δάκρυ του, δροσιά αγιασμένη
Έχει στη ρίζα μου χυθεί·
Είμ’ η ελιά η τιμημένη








 Και του χρόνου !!!!