Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ*NTR*

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
Υλικά
·  1/2 κιλό κληματόφυλλα
·  2 1/2 κούπες ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
·  2 1/2 κούπες τριμμένα ξερά κρεμμύδια
·  1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
·  1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
·  1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή 1/2 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο
·  35 γρ. κουκουνάρια (προεραιτικά)
·  1/4 κούπας μαύρες σταφίδες (προεραιτικά)
·  2 κούπες λάδι
·  1/3 κούπας χυμό λεμονιού
·  2 1/2 κούπες βραστό νερό
·  αλάτι
·  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ατομα: 6-8
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30'

Εκτέλεση
Πλύντε και ζεματίστε για 2'-3' τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει. Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια σε σουρωτήρι, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι και τρίψτε τα, να μαραθούν. Ξεπλύντε τα με λίγο νερό και σφίξτε τα μέσα στις παλάμες σας λίγα-λίγα. Ανακατέψτε τα μέσα σ' ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το νερό. Ρίξτε κι ανακατέψτε το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι. Βάλτε από ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίξτε ελαφρά. Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας και αραδιάστε τα ντολμαδάκια, το ένα πλάι στο άλλο, σε σειρές. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι, το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού. Σκεπάστε τα μ' ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα. Σκεπάστε την με το καπάκι της και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, έως ότου τα ντολμαδάκια πιουν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Δοκιμάστε και, αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίξτε λίγο νερό ακόμη και συνεχίστε το βράσιμο. ΄Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, βάλτε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα κι αφήστε τα να κρυώσουν. Σερβίρονται κρύα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου