Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες *NTR*

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες

 *το αγαπημενο της μαμας***

Υλικά (για 6 άτομα)
500γρ. χυλοπίτες
1 κόκορα (η κότα) περίπου 1½ κιλό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150γρ. πιπεροσαλάτα
2 φλιτζάνια φρέσκια ντομάτα τριμμένη
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
Λίγο μπάτσιο η κεφαλοτύρι τριμμένο   

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε με λίγο λάδι τον κόκορα. Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφού ροδίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τη φρέσκια ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα ή σε (ταψί με καπάκι), ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες. Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς. Αφήνουμε να ψηθεί για 25 με 30 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, έτσι όπως είναι ζεστό ρίχνουμε από πάνω τριμμένο μπάτσιο η κεφαλοτύρι.




Μελιτζανοκεφτέδες *NTR*

Μελιτζανοκεφτέδες



Υλικά
5 τσακώνικες μελιτζάνες
2 μεγάλες πατάτες
1/4 κιλού τυρί φέτα
100γρ. μυζήθρα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 αβγά
1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγο πιπέρι
Αλεύρι

Εκτέλεση
Ψήνουμε τις μελιτζάνες και βράζουμε τις πατάτες. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Αφού τα πολτοποιήσουμε, τα ρίχνουμε σε μία βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε τα τυριά λιωμένα, τα αβγά, το μαϊντανό και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ομοιογενής μάζα και μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Σε τηγάνι με καυτό λάδι ρίχνουμε με ένα κουτάλι έναν έναν τους κεφτέδες.

Εάν στο μείγμα προσθέσουμε ένα ποτήρι του κρασιού λάδι, μπορούμε να φτιάξουμε πίτα. Ρίχνουμε το χυλό σε ένα στρογγυλό ταψάκι, ελαφρώς αλευρωμένο, και ψήνουμε σε 160 βαθμούς Κελσίου 45 λεπτά περίπου.





Mελιτζανοσαλάτα *NTR*

Mελιτζανοσαλάτα




Υλικά
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
3 σκελίδες σκόρδο 
100ml 
ελαιόλαδο
Xυμό 1 λεμονιού
20ml ξύδι κόκκινου κρασιού
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με το πιρούνι σε διάφορα σημεία και τυλίγουμε την καθεμία σε αλουμινόχαρτο. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο. Αφού κρυώσουν καλά, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι και ξύδι και ανακατεύουμε καλά.




Ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμί *NTR*

Ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμί

Υλικά
1 κρεμμύδι μέτριο
50γρ. λευκός ταραμάς
250γρ. ψίχα μαύρου μπαγιάτικου πολύσπορου ψωμιού
60γρ. ελαιόλαδο
40γρ. αραβοσιτέλαιο
Xυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά με τα χέρια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τον ταραμά με το λεμόνι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ, το μισό λάδι και, διαδοχικά, την ψίχα του ψωμιού και το υπόλοιπο λάδι εναλλάξ, δουλεύοντας τα υλικά μεταξύ τους.




Γίγαντες με μυρωδικά και λαχανικά στο φούρνο*NTR*

Γίγαντες με μυρωδικά και λαχανικά στο φούρνο

Υλικά
200γρ. φασόλια γίγαντες
1 μελιτζάνα μικρή
2 κολοκυθάκια
3 κρεμμύδια μέτρια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
100ml
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τους γίγαντες  αποβραδίς και στη συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε κρύο νερό σε χαμηλή φωτιά. Κατά διαστήματα ξαφρίζουμε και προσθέτουμε ένα κρεμμύδι για να βράσει μαζί. Πριν τελειώσει το βράσιμό τους τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα καρότα, το σέλινο, το δυόσμο και τρίβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τους γίγαντες για ένα γρήγορο σωτάρισμα. Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό από τα βρασμένα φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά  περίπου.