Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Traditional Armenian dolma - Αρμένικη Συνταγή για Ντολμαδάκια





Ντολμά - Χορτοφαγική (sarma)

Σερβίρουμε: 15 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολο









Συστατικά:




1 φλιτζάνι ρύζι

½ φλιτζάνι αγνό ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

½ κουτ. μαύρο πιπέρι

¼ κουτ. κόκκινο πιπέρι (γλυκιά πάπρικα}

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο πράσινες πιπεριές

½ + 1/4 φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δυόσμο

6 μεγάλες ντομάτες στο τρίφτη

50-100 αμπελόφυλλα 
{ότι σας περισσέψει στη κατάψυξη αλλά τα έχετε μαγειρέψει
πρίν σε αλατισμένο νερό}




Οδηγίες μαγειρικής:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρει ημιδιαφανές χρώμα. Προσθέτουμε τη πιπεριά. Ανακατεύουμε καλά, στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Όταν τα κρεμμύδια είναι ημιδιαφανή και η πιπεριά μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το ρύζι. 
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για περίπου 5-10 λεπτά. 
Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυόσμο και τον άνηθο. 
Προσθέτουμε τις 6 ντομάτες και το πρώτο ½ χυμό λεμονιού. 
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά,ανακατεύοντας, έτσι ώστε το ρύζι να μην κολλάει στον πάτο.

Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα  φροντίστε να τα μαγειρέψετε σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά για να γίνουν μαλακά, αλλά μπορείτε να βρείτε ήδη έτοιμα φύλλα από το τοπικό μανάβικό σας. Χρησιμοποιώντας μια κουταλιά για να γεμίσει κάθε άδειο φύλλο με περίπου 1 κουταλιά του γλυκού (κάποια περισσότερο κάποια λιγότερο, θα το συνηθίσετε αυτό μετά την πρώτη σας προσπάθεια 4-5φ). Βάλτε το μείγμα 1 ίντσα από το άνω άκρο της θαμπής άδειας όψης και το πρώτο φέρει την πίσω πλευρά στην κορυφή του μίγματος στη συνέχεια, φέρνοντας τις δύο πλευρές και στη συνέχεια όλο. Κάντε ένα ρόλο σταθερό ,τοπ
οθετήστε τα γεμιστά φύλλα σε ένα σκεύος για λίγο.

Όταν τελειώσετε το τύλιγμα,πάρετε ένα νέο τηγάνι και τοποθετήστε τα μισά από τα αχρησιμοποίητα φύλλα  στον πυθμένα του τηγανιού, έτσι ώστε το σύνολο του πυθμένα
να καλύπτεται. 
Τώρα τοποθετήστε τα γεμιστά φύλλα σε μια κυκλική ρόδα έως ότου όλα να είναι στο τηγάνι και καλύψετε όλους τους Ντολμάς με τα υπόλοιπα αχρησιμοποίητα φύλλα. Προσθέστε  ¼ του νερού και ¼ χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα και υπό αργή θέρμανση αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 15-30 λεπτά, μέχρι όλο το νερό να εξατμιστεί. Αφήστε την να κρυώσει για 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα (μπορείτε να σερβίρετε κι όταν κρυώσουν εντελώς).

Azat Aslanyan


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου