Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΓή ΓΙΑ ΖύΜη ΠίΤΣΑς


ΥΛΙΚΑ:

200 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 γρ.ξηρή μαγιά
4 γρ.αλάτι
6 γρ.ζάχαρη
120 ml χλιαρό νερό ( η συνταγή έγραφε νερό σε γραμμάρια,πιστεύω ό,τι είναι λάθος διότι τα στερεά μετράμε σε γραμμάρια ενώ τα υγρά σε ml).


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και προσθέτουμε το νερό.Ζυμώνουμε στο μίξερ
για 5' ή με τα χέρια (καλύτερα με τα χέρια) για 10',μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιόμορφη και αποκτήσει το σχήμα μπάλας.
Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο ένα μπώλ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.
Σκεπάζουμε το μπώλ με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα μέσα στο φόυρνο
ή σε ντουλάπι ή τυλιγουμε το μπώλ σε κουβέρτα μακριά από το κρύο(να υπάρχει ζέστη άν είναι χειμώνας).
Μόλις περάσει η 1 ώρα το ζυμάρι θα έχει φουσκώσει αρκετά.Το πιέζουμε με τη γροθιά μας για να φύγει όλος ο αέρας,το πλάθουμε σε μπάλα και το τοποθετούμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια καί το αφήνουμε σκεπασμένο 15' με 30' μέχρι να φουσκώσει πάλι.Μόλις φουσκώσει,το αλευρώνουμε και το ανοίγουμε με τα χέρια σε ταψί μεγάλο ή πυρέξ ή το λεπταίνουμε με πλάστη σε διάμετρο 30 εκατοστά.
Πλάθεται και όσο είναι το ταψί μας.Τοποθετούμε πάνω στη ζύμη τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στο μεσαίο ράφι,στην υψηλότερη θερμοκρασία  200-250 C (εσείς γνωρίζετε τον φούρνο σας), για 15'
μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί από κάτω.
Ίσως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω από 15',ανάλογα το φόυρνο σας.




ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου