Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ 1.*NTR*


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά για 2 δόσεις2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κούπες τσαγιού ελαιόλαδο
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού μπύρα
8 κουταλιές σούπας κονιάκ
8 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλάκια γλυκού σόδα διαλυμένη στο κονιάκ
2 κουταλάκια γλυκού μπεικιν ανακατεμένο στο αλεύρι
Για το σιρόπι1 κούπα τσαγιού μέλι
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλλα
για το γαρνίρισμακαρύδι χοντροκομμένο
κανελλογαρυφαλλα

ΕκτέλεσηΔιαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και την ρίχνουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ στο οποίο έχουμε βάλει όλα τα υγρά υλικά.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αρωματικά και σιγά σιγά κοσκινίζουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μπεικιν.
Από το αλεύρι κρατάμε 2-3 κουταλιές και το ρίχνουμε στο τέλος αν χρειαστεί.
Ζυμώνουμε απαλά και αφήνουμε την ζύμη μας για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στρώνουμε αντικολλητικο χαρτί στο ταψί και αρχίζουμε να πλάθουμε και να στολίζουμε τα μελομακάρονα.
Εγώ κάνω σχεδιάκια με την γνωστή μέθοδο του τρίφτη.
Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμη και το πλάθουμε σαν ένα πολύ χοντρό δάχτυλο


Το βάζουμε πάνω στον τρίφτη και με το δάχτυλο μας το πατάμε στην μέση να κάνει ένα βαθούλωμα μετά αρχίζουμε από την άκρη με το δάχτυλο μας να το βγάζουμε
έτσι ώστε στην πάνω πλευρά να έχει μείνει το σχέδιο του τρίφτη και στην κάτω να υπάρχει το βαθούλωμα που κάναμε.
Αυτό θα μας βοηθήσει πολύ στο να σιροπιαστούν τέλεια τα μελομακάρονα μας.Τα βάζουμε στο ταψί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ανάλογα πάντα με τον φούρνο σας .
Όταν ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
ΣιρόπιασμαΒάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά ανακατεύοντας τα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά ενώ το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα , δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας γιατί μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί.
Στο καυτό σιρόπι, αφού βγάλουμε το λεμόνι και την κανέλλα, βάζουμε μέσα λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα για περίπου 1-2 λεπτά γυρίζοντας τα από όλες τις πλευρές ώστε να σιροπιαστούν καλά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα από τα καρύδια.
Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα μελομακάρονα φροντίζοντας το σιρόπι μας να παραμένει καυτό.
Αφού σιροπιάσουμε περίπου τα μισά, βλέπουμε και αν χρειαστεί, αραιώνουμε λίγο το σιρόπι με 1 φλιτζάνι του καφέ ζεστό νερό γιατί μπορεί να έχει δέσει και έτσι να μην απορροφάται από τα μελομακάρονα.
Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε ερμητικά κλεισμένα βάζα ή τυλιγούμε τις πιατέλες πολύ καλά με μεμβράνη
τα μελομακάρονα για να γίνουν αφράτα και να απορροφήσουν εύκολα το σιρόπι δεν θέλουν πολύ ζύμωμα.
Καλή επιτυχία!
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου