Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιεδες*NTR*



ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

υλικά για 50 κομμάτια
500 γρ βούτυρο γάλακτος
250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα-κομμένα και καβουρδισμένα
800 γρ - 1 κιλό αλεύρι μπλέ για όλες τις χρήσεις
½ ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
3 κροκούς και ένα ασπράδι μαρέγκα
5 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα καθαρό
(άσπρο από το σουπερ μαρκετ),
καλό είναι να μην είναι ανοιγμένο από πριν το μπουκάλι,
για να μην έχει ξεθυμάνει.
4 βανίλιες
Για το πασπάλισμα-τελείωμα:
λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο
άχνη 3 πακέτα
5 βανίλιες που θα βάλουμε μέσα στην ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί για λίγη ώρα Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους και την μαρέγκα, το οινόπνευμα, το αλεύρι με τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Τα χτυπάμε όλα μαζί (θα χρειασθεί να βάλουμε του ζυμωτηρίου τις λεπίδες ή σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε για λίγο στο χέρι). Η ζύμη δεν θα είναι σαν ζυμάρι, θα είναι λίγο τριφτή και την αφήνουμε κανένα τέταρτο να ξεκουραστεί. Τα πλάθουμε σε ότι σχέδιο θέλουμε, μακρόστενα – μισοφέγγαρα ή σαν μικρά μπιφτέκια.Βγαίνουν 2 ταψιά. Βάζουμε κόλλα στο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30' της ώρας.
Δεν περιμένουμε να ξεροψηθούν γιατί θα είναι καμένοι, ίσα να χρυσίσουν και ας μας φαίνονται άψητοι.
μόλις κρυώσουν λίγο:
Κοσκινίζουμε σ' ένα μεγάλο δίσκο ή ταψί αρκετή ζάχαρη μαζί με τις μισές βανίλιες. Βάζουμε στην σειρά σιγά – σιγά τους κουραμπιέδες, που τους έχουμε ραντίσει, όση ώρα ψιλοκρύωναν, με ανθόνερο ή ροδόνερο.
Μόλις τους βάλουμε στη σειρά κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη με τις υπόλοιπες βανίλιες. Τους παίρνουμε με μια σπάτουλα έναν – έναν, για να μην μας σπάσουν και τους βάζουμε σειρές σειρές σαν βουναλάκι στην πιατέλα. Κάθε σειρά που βάζουμε στην πιατέλα κοσκινίζουμε και λίγη ζάχαρη, στην κορυφή δε ρίχνουμε πιο πολύ ζάχαρη για να είναι σαν χιονισμένοι.







ΤΙΡS:
-Ραντίζουμε τους κουραμπιέδες όταν είναι στο ταψί και κρυώνουν, δεν ραντίζουμε ποτέ όταν είναι επάνω στην ζάχαρη γιατί θα πετρώσει η ζάχαρη.
-χρησιμοποιούμε πάντα σπάτουλα για να τους πιάνουμε, γιατί όσο είναι φρέσκοι κάνουν λακουβίτσες.
-Μην εκπλαγείτε που βάζουμε οινόπνευμα. Στα γλυκά γενικά δεν βάζουμε κονιάκ-λικέρ κλπ.;;; άρα είναι το ίδιο, απλά δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε την γεύση και τα αρώματα, γι αυτό βάζουμε σκέτο οινόπνευμα που βοηθάει στο να γίνουν αφράτοι και τραγανοί. Τώρα εάν εσείς δεν θέλετε το οινόπνευμα βάλτε την αναλογία του σε κονιάκ.
Οι κουραμπιέδες αυτοί είναι από τους πιο ωραίους που θα έχετε δοκιμάσει.
Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου