Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλοπιτα τσουρεκι *NTR*



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο, κατά προτίμηση Robin hood,
85 gr μαγιά νωπή ή 2 κυβάκια των 42 γρ το κάθε ένα ( πουλάνε στo s/m στο ψυγείο με τα γάλατα)
1 ½ ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
1 πακέτο βούτυρο lurpak των 250 γρ.
6 αυγά
Το γάλα , το βούτυρο, τα αυγά και η μαγιά , να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Μην ξεχάσετε να βάλετε στην πίτα πριν την ψήσετε το κέρμα τυλιγμένο σε χαρτί ψησίματος

Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά.
Παίρνουμε από το γάλα 4 κουταλιές, το ζεσταίνουμε ελάχιστα και το ρίχνουμε πάνω στην μαγιά, διαλύουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα δάκτυλα μας την μαγιά με το γάλα.
Το γάλα πρέπει να είναι ελάχιστα χλιαρό. Εάν είναι πολύ ζεστό καίγεται η μαγιά. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και τ’ αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Περίπου ένα τέταρτο.
Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει ξεκινάμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε όλα τα υλικά μας πολύ καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα (χλιαρό), το μαχλέπι, το ξύσμα και την φουσκωμένη μαγιά. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά, ώσπου να πάρουμε μια ωραία, ελαστική και ελάχιστα ρευστή ζύμη (προσοχή, μην νομίζετε ότι πρέπει να γίνει σφιχτή και ρίξετε περισσότερο αλεύρι).
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή δύο πιο μικρά, με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα την ζύμη.
Τώρα είναι η ώρα για να βάλουμε και το νόμισμα.
Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος αφήνοντας την ζύμη να φουσκώσει. Περίπου μια ώρα.
'Όταν φουσκώσει, αφαιρούμε την κόλλα και αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο ενός αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Μπορούμε να γράψουμε το 2010 με αμύγδαλα.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα, σε πάνω-κάτω φωτιά, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
Το πρώτο μισάωρο μην ανοίξετε καθόλου τον φούρνο, για να φουσκώσει καλά η πίτα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος.
Την τοποθετούμε στην καλή μας πιατέλα και εάν θέλουμε βάζουμε διάφορα στολιδάκια.
Καλό είναι να την τυλίξουμε με μια μεμβράνη για να διατηρηθεί τραγανή και αφράτη.

ΤΙΡS:
1/ Για να φουσκώσει πιο γρήγορα η ζύμη μας, βάζουμε το ταψί επάνω στην κουζίνα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Η θερμοκρασία που θα αρχίσει να έχει εξωτερικά η κουζίνα, θα μας δώσει την κατάλληλη ζέστη που χρειάζεται να φουσκώσει η πίτα . Στην περίπτωση που ο φούρνος είναι χωριστά, τον ανάβουμε για 10 λεπτά, τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα το ταψί μέχρι να φουσκώσει.
2/ Φροντίστε να την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα ή και 2 μέρες πριν. Όταν τραβήξει η πίτα είναι πολύ πιο νόστιμη από την ώρα που την ξεφουρνίζετε. Αυτό σας κάνει να γλυτώσετε λίγο από τον όγκο των υποχρεώσεων που έχετε για εκείνη την ημέρα.
3/ Εάν ξεχάσετε να βάλετε το κέρμα πριν το ψήσιμο δεν έγινε και τίποτα, το βάζετε από την κάτω μεριά της πίτας όταν ψηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου