Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ *NTR*


Τσουρέκι Πασχαλινό

Υλικά για 3-4 τσουρέκια
½ φλιτζάνι γάλα καυτό
5 αυγά
1 κιλό και λίγο ακόμη, αλεύρι σκληρό,
(εγώ βάζω το robin hood)
100 gr μαγιά νωπή ή 4 φακελάκια ξηρή
– καλύτερα αποτελέσματα έχουμε με τη νωπή-
½ φλιτζάνι βούτυρο ζεστό (lurpak ανάλατο)
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λάδι σπορέλαιο
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
προαιρετικά ξύσμα από μισό πορτοκάλι
για το τελείωμα:
λίγα αμύγδαλα φιλέ και 1 κρόκο αυγού για επάλειψη
Εκτέλεση
Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ την μαγιά με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι (το παίρνουμε από το 1κιλό που έχουμε για το ζύμωμα) μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε στην επιφάνεια της λεκάνης χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με ένα μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα ή ώσπου να φουσκώσει. Το χαρτί ψησίματος το βάζουμε για να μην κολλήσει όταν θα φουσκώσει η μαγιά ή η ζύμη στο ύφασμα που την έχουμε τυλίξει.
Όταν είναι έτοιμη η μαγιά ξεκινάμε να φτιάξουμε την ζύμη.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το γάλα καυτό και ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα ζουλώντας τους κρόκους με το χέρι μας για να σπάσουν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε πάλι.
Ρίχνουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να υγραθεί όλο το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε σιγά – σιγά το βούτυρο ζεστό (όσο αντέχει το χέρι μας) και αναδιπλώνουμε τη ζύμη ώσπου να πάρει όλο το βούτυρο. Στην περίπτωση που έχουμε ρίξει όλο το πακέτο το αλεύρι και η ζύμη δεν πλάθεται, προσθέτουμε και άλλο αλεύρι, λίγο – λίγο ζυμώνοντας μαλακά για να μην ξεφουσκώσει η ζύμη μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη.
Βάζουμε πάλι λίγο χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια της λεκάνης και την βάζουμε στο φούρνο στους 30 βαθμούς ώσπου να φουσκώσει η ζύμη ή σε ένα ζεστό μέρος. Την άφησα στον φούρνο γύρω στις 3 ώρες.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και πλάθουμε τσουρέκια της αρεσκείας μας – έφτιαξα και με μερέντα στην μέση-
Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο πάλι στους 30 βαθμούς για να ξαναφουσκώσουν ή σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένα με μάλλινο ύφασμα.
Όταν είναι έτοιμα , τα αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει με λίγο νερό και ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα φιλέ.
Σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο βάζουμε τα τσουρέκια ,σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, πάνω και κάτω φωτιά, στην πρώτη σκάλα από κάτω. Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε την φωτιά στους 180 και στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Δεν τα ψήνουμε πολύ γιατί στεγνώνουν. Να είναι αφράτα – αφράτα.
Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν ή καλύτερα ............. τα τρώμε αμέσως!
Να σας δώσω και ορισμένα TIPS τα οποία πιστεύω ότι γενικά θα σας βοηθήσουν:
-Αν αφήσουμε την ζύμη περισσότερη ώρα θα αρχίσει να "κάθεται ". Δεν πειράζει όμως, θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει.
-Όχι και πολύ αλεύρωμα στο πλάσιμο γιατί θα φαίνονται τα αλεύρια μετά το ψήσιμο.
-Αν θέλετε να βάλετε κόκκινο αυγό, βάλτε το περίπου 10-15 λεπτά πριν τα βγάλετε απ’ τον φούρνο όταν η ζύμη είναι ακόμη ελαστική. Μην το βάλετε από την αρχή γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο τα τσουρέκια και θα πέσει το αυγό προς τα μέσα.
-Ο κρόκος που θα αλείψετε τα τσουρέκια να είναι καλά ανακατεμένος με μια – δύο κουταλιές νερό. Να κάνετε μόνο ένα ελαφρύ πέρασμα μ’ ένα πινελάκι πάνω από το τσουρέκι γιατί κατά την διάρκεια του ψησίματος θα αρπάξει το αυγό και θα μαυρίσει ενώ το τσουρέκι θα είναι ακόμη άψητο.(την έχω πατήσει γι αυτό σας το λέω)
-Εάν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα, μόλις κρυώσουν τα βάζετε σε πολυμπαγκ, τα κλείνετε καλά και τα φυλάτε στην κατάψυξη. Τα βγάζετε μισή ώρα πριν τα θελήσετε και είναι σαν να τα έχετε μόλις ψήσει!!
-Εάν δεν έχουμε σκόνη μαστίχας και μαχλεπιού, τα χτυπάμε ένα – ένα στο γουδάκι με λίγη ζάχαρη για να μην κολλάει στα τοιχώματα.
Καλή επιτυχία !!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου