Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ*NTR*

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
Υλικά
·  1/2 κιλό κληματόφυλλα
·  1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
·  3/4 κούπας τριμμένο κρεμμύδι
·  1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
·  1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο
·  1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
·  αλάτι - πιπέρι
·  1 κούπα λάδι
·  1 κούπα νερό βραστό
·  1/4 κούπας βούτυρο
·  2 αυγά και 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πλύντε τα κληματόφυλλα κι αφαιρέστε τα κοτσάνια. Ζεματίστε τα βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει 2'-3' και στραγγίστε τα. Βάλτε σ' ένα μπολ τον κιμά με το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το ρύζι, λίγο αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι. Ζυμώστε τα ν' ανακατευθούν καλά. Βάλτε ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίξτε το. Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας κι αραδιάστε τα ντολμαδάκια το ένα πλάι στο άλλο σε σειρές. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο, σκεπάστε τα ντολμαδάκια μ' ένα πιάτο που να χωράει στην κατσαρόλα και προσθέστε το βραστό νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν τα ντολμαδάκια και να μείνουν με λίγο ζουμί. Σ' ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τ' αυγά με το χυμό λεμονιού. Ρίξτε κουταλιά - κουταλιά λίγο από το ζουμί του φαγητού κι αδειάστε το αυγολέμονο επάνω στα ντολμαδάκια, κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, για να πάει παντού. Αν προτιμάτε, φτιάξτε αυγολέμονο κρέμα. Αφήστε το φαγητό να σταθεί 15', πριν το σερβίρετε. Τρίψτε στην επιφάνεια λίγο φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου