Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ*** *NTR*

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο αλεύρι Ολικής Πετρόμυλου-ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, (8 κούπες του τσαγιού), 30 γρ. νωπή μαγιά ή 10 γρ. ξηρή, 15 γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού), 670 γρ. νερό* (3+1/3 κούπες του τσαγιού)
*το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είναι δροσερό ενώ τους χειμερινούς χλιαρό.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και το αλάτι, προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά. Κατόπιν, προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20′. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια επιθυμητού βάρους και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού και τα αφήνουμε να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος, σκεπασμένα με πανιά, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Στη συνέχεια,  ψεκάζουμε την επιφάνεια τους με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 45′στους 220 ο C.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου