Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

ΕΞΟΧΙΚΟ*** *NTR*

ΥΛΙΚΑ

1kg
Χοιρινό σπάλα

½ kg
Φύλλο Κρούστας

6
φρέσκα Κρεμμυδάκια

½ kg
κατεψυγμένα Λαχανικά

250gr
Ανθότυρο, 250gr Κεφαλοτύρι

250 gr
Ρεγκάτο, 500 gr Γκούντα

1
Αυγό

1
ποτ
.
Λευκό Κρασί
2 κουτ. γλυκού καβουρντισμένο Σουσάμι
½ ματσάκι Άνηθο
Άνιθο, Ελαιόλαδο, Αλάτι, Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αυτή η εκδοχή του εξοχικού είναι χοιρινό με λαχανικά και τυριά τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας.

Ξεκινάμε με τη γέμιση.
Σε μια κατσαρόλα που ζεσταίνουμε στο μάτι τρίβουμε φρέσκο πιπέρι στον πάτο και το αφήνουμε για ένα λεπτό να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε λίγο λάδι στον πάτο [όχι πολύ, γιατί το χοιρινό έχει το λίπος του] και ρίχνουμε μέσα το κρέας τεμαχισμένο σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Δεν το τσιγαρίζουμε άλλα το γυρνάμε για πέντε λεπτά μέχρι να ‘θωρακιστεί’, να ασπρίσει δηλαδή απότομα απ’ έξω, ώστε να κρατήσει στο εσωτερικό τα ζουμιά του όσο θα μαγειρεύεται.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, που έχουμε ψιλοκόψει σε μέγεθος μισού εκατοστού. Σωτάρουμε για πέντε λεπτά και σβήνουμε το φαγητό με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι αλάτι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο και πολύχρωμο, μισό ποτήρι χλιαρό νερό και το αφήνουμε να βράσει για 20-30 λεπτά. Η σπάλα είναι μαλακό κρέας και δεν χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο.
Όταν το κρέας μαλακώσει προσθέτουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά και τον άνηθο ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 15 λεπτά.
Το ανακατεύουμε ελαφρώς κατά διαστήματα.

Το φαγητό είναι έτοιμο και θα αποτελέσει την γέμιση στις ατομικές μας φωλίτσες.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και στο πάνω μέρος του, εκεί οπου θα τοποθετήσουμε την γέμιση βάζουμε άλλη μια λωρίδα φύλλου για ενίσχυση, ώστε να μην σπάει από το βάρος [ή να μην κοπεί από την υγρασία]. Στο πάνω μέρος βάζουμε μια κουταλιά από το κρέας με τα λαχανικά και προσθέτουμε λεπτές μακριές φέτες, μία από κάθε τυρί [ανθότυρο, κεφαλοτύρι, ρεγκάτο, γκούντα]. Πριν το τυλίξουμε ραντίζουμε το φύλλο με λίγο λάδι. Το τυλίγουμε σαν φάκελο. Το κάνουμε μια τούμπα, διπλώνουμε το φύλλο που περισσεύει από αριστερά και δεξιά και συνεχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι το τέλος του φύλλου.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος λαδώνουμε τον πάτο και τοποθετούμε κάθε μερίδα σε απόσταση μισού εκατοστού, ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και να ψηθεί καλά το φύλλο και στο πλάι του.
Σπάμε ένα αυγό σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο αλείφουμε από πάνω τα τυλιχτά φύλλα για να κολλήσει το σουσάμι και να γίνει το φύλλο μαλακό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο τριμμένο γκούντα.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Πρέπει να ξέρετε:
Τις
μερίδες του εξοχικού μπορείτε να τις φτιάξετε όσο μικρές ή μεγάλές θέλετε κόβοντας ανάλογα τα φύλλα κρούστας. το  μέγεθος του τυλιχτού Ειναι όσο μια παλάμη

2 σχόλια: