Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Γίγαντες στο φούρνο με μέλι και άνηθο *NTR*

ΥΛΙΚΑ

250γρ γίγαντες μουλιασμένοι αποβραδίς
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια
3 ντομάτες
2 φλιτζάνια νερό
3 κουταλιές μέλι
1 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο
1/3 φλιτζανιού ξίδ από κόκκινο κρασί
2 κουταλιές πελτέ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό.

Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα φασόλια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Πλένουμε τις ντομάτες και τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 ώρα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε, κρατώντας το ζουμί τους.

Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο ταψί με 3 κουταλιές λάδι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, αρκετό από το ζουμί τους, ώστε να τα σκεπάσει, και το μέλι. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1½ - 2 ώρες, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να πήξει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε κι άλλο νερό, αν χρειάζεται.

Ένα τέταρτο προτού τα βγάλουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τον άνηθο, το ξίδ, τον πελτέ και το αλατοπίπερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου